MNB konjunktúra felmérés - 2021. február

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiemelt feladatának tekinti, hogy megismerje és folyamatosan nyomon kövesse a magyar vállalati szektor gazdasági helyzetét és kilátásait. Ennek kapcsán az MNB rendszeres konjunktúra felmérést végez a hazai vállalatok körében azzal a céllal, hogy a jegybank hiteles képet kapjon a gazdasági folyamatok aktuális és várható alakulásáról.

A hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény adta keretek között néhány olyan kérdés megválaszolásában szeretnénk együttműködésüket kérni, amelyek segítenek pontosabb képet alkotni a magyar vállalati szektor gazdasági helyzetéről, illetve az általános üzleti hangulat aktuális és jövőbeli várakozásairól. Kérjük, segítsék munkánkat azzal, hogy kitöltik az MNB honlapján az alábbi hivatkozáson elérhető rövid kérdőívet 2021. február 25-ig. A kitöltés mintegy 10 percet vesz igénybe.

https://mnbpoll.mnb.hu/Survey.aspx?surveyid=155045204&lng=hu-HU

Az adatszolgáltatás nem kötelező, a felmérésben való részvétel önkéntes. A válaszadás név nélkül történik (anonim). A kérdőív nem tartalmaz a cég azonosítására alkalmas kérdéseket. Az adatgyűjtés statisztikai célból történik. A válaszokat összesítve dolgozzuk fel, amelyekből egyedi adatokat nem tartalmazó elemzéseket kívánunk készíteni. Amennyiben a felmérés kapcsán kérdésük merülne fel, az MNB illetékes munkatársai készséggel állnak rendelkezésre a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen keresztül.

Vállalkozási feltételek Németországban és Ausztriában 2021

Elkészült a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara felkérésére és az ÉVOSZ közreműködésével a ”Vállalkozási feltételek Németországban és Ausztriában 2021" című anyag, mely nyomtatott és online formában is elérhető az ÉVOSZ honlapján (http://www.evosz.hu/data/dokument/Vallalkozasi_feltetelek_2021.pdf) és az MKIK honlapján. A nyomtatott kiadvány megkérhető az ÉVOSZ Titkárságától.

 

 

Spakli'21 - ZalaZone

Az ÉVOSZ Média Tagozatának a közreműködésével 2021-ben elindított SPAKLI’21 podcast második száma elkészült.

A podcast témája a sokak számára érdeklődéssel kísért zalaegerszegi járműipari tesztpálya, a ZalaZone megvalósítását választottuk. 

A beszélgetésben résztvevők:

Barta-Eke Gyula – a IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója

Bicskey Gábor – a ZÁÉV Zrt. vállalkozási igazgatóhelyettese

Varga Antal – a Duna Aszfalt Zrt. igazgatóságának tagja

A podcast az alábbi linkről elérhető számítógépről, illetve mobiltelefonról: https://soundcloud.com/spakli21

Ahhoz, hogy autóban is kényelmesen hallgathassa a beszélgetéseket, javasoljuk, hogy töltse le az ingyenesen elérhető SoundCloud applikációt, mely az App Store, illetve a Google Play felületeken egyaránt megtalálható. Javasoljuk, hogy kövesse csatornánkat, így mindig értesítést kaphat az új adásokról.

Kellemes hallgatást kívánunk hozzá!

Javaslatok a lakásépítés folyamatának egyszerűsítésére és gyorsítására

Az ÉVOSZ elnöke lehetőséget kapott arra, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda Növekedési Munkacsoport tagjaként újabb, aktuális ÉVOSZ javaslatokat juttasson el Miniszterelnök úrhoz a lakásépítés folyamatának további egyszerűsítésére és gyorsítására. Rövid, informatív problémafelvetés és javaslat megfogalmazása volt a cél, nagy szakmai mélységekben való kifejtés, indoklás és széleskörű javaslat megtétele nélkül. Elvi  gazdaságpolitikai döntések meghozatalához adtunk szakmai hátteret.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda részére átadott ÉVOSZ javaslatok ide kattintva letölthető.

Kérdőív - Az építőipari munkaerő kapacitások intenzív növelésének lehetőségei

Az ÉVOSZ a Széchenyi 2020 program lehetőségeit is felhasználva a GINOP-5.3.5-18-00041-Az építőipari munkaerő kapacitások intenzív növelésének lehetőségei című projekt sikeres szakmai megvalósításához felmérést készített tagszervezetei körében.

A felmérés az építőipari kapacitáskorlátok kezelésének különböző módszereit vizsgálta, melynek során feltárásra kerültek olyan - az építőiparra jellemző – jó gyakorlatok, amelyek alkalmasak lehetnek a hazai ágazati vagy céges adaptálásra és a termelés hatékonyságának növelésére.

Ebben a témakörben kérjük ki most véleményét.

Segítsék munkánkat azzal, hogy kitöltik az alábbi linkre kattintva a kérdőívet 2021. február 5-ig:

https://www.survio.com/survey/d/I3R9N5A4A8H4C5S6X

A kitöltés mindössze 10 percet vesz igénybe. A felmérésben való részvétel önkéntes. A válaszadás név nélkül történik (anonim). A kérdőív nem tartalmaz a cég azonosítására alkalmas kérdéseket.