WorldSkills 2009. Magyarországi Válogatóverseny kőműves, ács, burkoló és épületasztalos szakmákban

Budapest, 2009. április 3-4.
CONSTRUMA Szakkiállítás

A Kanadában szeptember 1-7. között megrendezésre kerülő WorldSkills Szakmai Világ-versenyen Magyarországot tizenöt szakmában, köztük most első alkalommal négy építőipari szakmában is képviselik majd szakmunkás fiatalok. A hazánkat kőműves, ács, épületburkoló és épületasztalos szakmában a WorldSkills Világversenyen képviselő versenyzők kiválasztására az ÉVOSZ a Magyar Építéstechnika folyóirat szerkesztőségével közösen 2009. április 3-4-én Szakmunkás Válogatóversenyt szervezett, melynek helyszíne a HUNGEXPO a CONSTRUMA Építőipari Szakkiállítás 16-os Pavilonja volt.

A WorldSkills szabályzata értelmében a Világversenyen huszonkét éves, vagy annál fiatalabb szakmunkások vehetnek részt, ezért az ÉVOSZ által meghirdetett Válogatóversenyre a kőműves, ács, épületburkoló és épületasztalos szakmákban 2007. és 2008 évben rendezett Szakma Kiváló Tanulója Versenyek (SzKTV) első tíz helyezettjei kaptak meghívást.

...

Ide kattintva letölthető a teljes anyag.

 

Felkészülés a WorldSkills 2009 Világversenyre

Worldskills Szakunkás Világverseny
Calgary, 2009. szeptember 2-5.

Finisébe érkezett a WorldSkills Versenyen induló kőműves, ács, épületburkoló és épületasztalos versenyző szakmai felkészítése. A négy versenyző a szeptember 2. és 5. között a kanadai Calgaryban megrendezésre kerülő világversenyt megelőzően augusztusban, az ÉVOSZ koordinálásával intenzív szakmai felkészítésen vesz részt. A gyakorláshoz az ács és asztalos versenytők számára a Jaf Holz Ungarn Kft., a burkolónak a Mapei Kft. és az ÉVOSZ, míg a kőműves versenyzőnek a Wienerberger Zrt. biztosított építőanyagokat.

Az áprilisi válogatóverseny győztesei közül az ács versenyző, Bolvári István szakmai felkészítését volt a legkönnyebb megoldani, hiszen István múlt év októbere óta a francia Compagnons du Devoir ács mesterképző programjában vesz részt. A fiatalok ugyanis ott a napi munkavégzést követő esti képzés keretében szakrajzokat készítenek, szombatonként pedig tanműhelygyakorlaton vesznek részt. István a tours-i és dijon-i Compagnon Házakban eltöltött hónapok alatt a versenyre készülő francia társaitól is sok segítséget kapott. Augusztusi szabadsága alatt itthon nagybátyja, a korábban szintén a Compagnon mesterkurzusát elvégző ács vállalkozó segíti felkészülést.

Bolvári István

Rezes Sándor kőműves versenyző jelenleg a tatbányai Felner Jakab Szakképző Iskolában érettségire készül, így a nyári szünetet kihasználva július elején két hétig a pécsi Hanns Seidel Alapítvány tanműhelyében gyakorolt, jelenleg pedig az Iskola tanműhelyében volt gyakorlati oktatója, Száma Attila irányításával készül a versenyre.

Rezes Sándor

Berkes Gábor asztalos versenyző már munkaviszonyban áll, így a munka után a munkahelyén végzett gyakorlást követően júniusban néhány napig a budapesti Keasz Gyula Szakiskolában, majd júliustól a Nógrád megyei Csécsén Fekete Zoltán asztalos vállalkozónál, valamint Dancsó János bátorterenyei üzemében készül fel a versenyre.

Berkes Gábor

Takács József épületburkoló már szintén munkaviszonyban áll. A felkészüléshez volt iskolája, a kecskeméti Gáspár András Szakiskola szerszámokat, és az Iskola tanműhelyét bocsátotta a rendelkezésére. A gyakorlati munkáját volt oktatója, Kovács László gyakorlati oktatásvezető irányítja.

Takács József

A versenyzők szakmai felkészítést a Világverseny zsűrijének munkájában is részt vevő négy szakértő kíséri figyelemmel. A versenyszabályok értelmében ugyanis a leendő versenyfeladat mintegy 70 %-ban már a versenyt megelőzően is ismeretes. Azonban a végleges feladat mintegy 30 %-át az egyes szakmák nemzeti szakértőiből álló nemzetközi szakértői csoport tagjai, csak közvetlenül a versenyt megelőző egy - két napban, közösen határozzák majd meg. Így a versenyzők számára jelenleg csak a feladat típusa, jellege és a feladatokhoz felhasználható építőanyagok jellemzői ismeretesek.

A WorldSkills versenyről további információs a www.worldskills.org honlapon olvasható.

 

WorldSkills 2011 Magyarországi Válogatóverseny kőműves, ács és épületburkoló szakmákban

Budapest, 2011. április 8-9.
CONSTRUMA Szakkiállítás

A 2011. október 4. és 9. között Londonban megrendezésre kerülő 2011. évi WorldSkills Szakmunkás Világversenyen kőműves, ács és épületburkoló szakmákban Magyarországot képviselő versenyzők kiválasztására az ÉVOSZ által meghirdetett Válogatóverseny 2011. április 8-9-én Budapesten, a Construma Építőipari Szakkiállítás 16-os pavilonjában került megrendezésre. Az eredményhirdetésre április 10-én, vasárnap de. 11:00 órakor a verseny helyszínén került sor. A WorldSkills szabályzata értelmében a versenyre 22 évesnél fiatalabb szakmunkás fiatalok nevezhettek be.

A versenyfelhívást a hazai építőipari szakiskolák, valamint a korábbi és az idei évben a Szakma Sztár versenyek döntőjébe bejutó szakmunkás fiatalok részére is megküldtük. A jelentkezőknek vállalniuk kellett, hogy győzelmük, illetve második és harmadik helyezésük esetén tartalékként részt vesznek az októberi WorldSkills Szakmunkás Versenyen, valamint az azt megelőző szakmai felkészítésen. A válogatón végül is 7 – 7 kőműves és ács, valamint 8 épületburkoló versenyző indult. A résztvevőknek egy gyakorlati feladatot kellett megadott időre elkészíteniük. Követelmény a feladat gyors, precíz és esztétikus kivitelezése volt. A válogatóversenyen győztesei:

  Ács szakmában: Nagy Dávid Bercsényi Miklós SZKI, Ajka
  Burkoló szakmában: Száraz Ádám Vasi Bau Fa- és Építőipari SZKI, Szombathely
  Kőműves szakmában: Laklia Zoltán Pollack Mihály Műszaki SZKI, Pécs

Győzelmük eredményeként ők képviselhetik hazánkat Londonban a WorldSkills Világversenyen. A WorldSkills-en induló versenyzők utaztatását és ellátását, valamint a versenyhez szükséges szerszámok és anyagok kiszállításának költségeit a Nemzetgazdasági Minisztérium által biztosított keretből a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) finanszírozza. A Válogatóversenyen legjobb eredményt elérő kőműves, ács és épületburkoló szakmunkások Világbajnokságra történő szakmai felkészítését az ÉVOSZ koordinálja.

A versennyel kapcsolatban további információ a www.worldskillslondon2011.com és a www.worldskills.org honlapokon található. A korábbi nemzetközi versenyek feladatai, és az idei válogató feladatkiírása az ÉVOSZ honlapján (www.evosz.hu) a „Versenyfeladatok” alkönyvtárban érhetők el. A válogatókról, és a korábbi nemzetközi versenyekről készített képek a http://picasaweb.google.com/evosz.leonardo honlapon találhatók.

A Válogatóverseny megvalósításához a Jaf Holz Ungarn Kft., Mapei Kft., Zalakerámia zRt., Saint Gobain Építőanyag Kereskedelmi zRt., Isowelt Kft., Sema Faépítészeti Szoftver, Pitzl Kötőelem, Rothoblaas, Új Ház Centrum Bau-Star 98 Kft., ÁJK-Satec Kft., valamint a Hungexpo zRT., az MKIK, BKIK, VOSZ, és a Magyar Téglás Szövetség nyújtott szakmai és anyagi támogatást. A verseny lebonyolításhoz ezen kívül a gödi Piarista Szakiskola, valamint a budapesti Schulek Frigyes és Ybl Miklós Szakközépiskola nyújtott szakmai segítséget.

További információk:

A verseny végeredménye

Az ács szakma beszámolója

A burkoló szakma beszámolója

A kőműves szakma beszámolója

 

WorldSkills 2011 –Szakmunkás Világverseny - London 2011. október 5-8.

A 41. WorldSkills Szakmunkás Világverseny 2011. október 5-8. között Londonban került megrendezésre. A több mint ötvenéves hagyományokra visszatekintő világversenyen 45 ország szakunkás fiataljai 43 különböző szakmában mérték össze tudásukat. Az ÉVOSZ A WorldSkills versenyre ács, épületburkoló és kőműves szakmákban nevezett be versenyzőket. A versennyel kapcsolatban további információ a www.worldskills.org és a www.worldskillslondon2011.com honlapokon található. A nemzetközi versenyekről készített képek a http://picasaweb.google.com/evosz.leonardo honlapon találhatók.

További információk:

Az ács szakma felkészülése
Ács feladat
Ács eredmények
Beszámoló a WorldSkills versenyről - Ács szakma

Burkoló feladat
Burkoló eredmények

Kőműves feladat
Kőműves eredmények
Beszámoló a WorldSkills versenyről - Kőműves szakma

 

BKIK

Magyar Építéstechnika

MKIK

MGYOSZ

 

 

sodico