10. Ács Európa Bajnokság


Stuttgart, 2012. 02. 31. – 02. 03.

Az Európai Ácsszövetség által meghirdetett 10. Ács Európa Bajnokság 2012. január 31. és február 3. között Stuttgartban, a Dach + Holz Szakkiállítás keretében került megrendezésre. A versenyen 11 ország - Dánia, Németország, Franciaország, Anglia, Hollandia, Luxemburg, Svájc, Ausztria, Dél-Tirol és Magyarország - összesen 22 versenyzője mérte össze tudását. A szervezők a hagyományos verseny mellett un. meghívásos versenyre hívták meg azoknak az országoknak a képviselőit, akik egyrészt nem tagjai az Európai Ács Szövetségeknek, illetve korábba még nem vettek részt az ácsok kontinens viadalán.

A versenyzőknek mindkét kategóriában egy-egy makettet kellett magadott idő adott precíz, és esztétikus kivitelben elkészíteniük. A versenyzőknek erre a fő versenyben 22 munkaóra állt rendelkezésükre. A meghívásos verseny feladata ennél egyszerűbb volt, viszont azt a résztvevőknek kevesebb idő alatt kellett teljesíteniük.

A szűri a zsinórpad, azaz a hiányzó méretek kiszerkesztését, a méreteknek a faanyagra történő felrajzolását, az alkatrészek méretre vágását, valamint a makett összeállítást fázisonként értékelték, és az így összesített eredmények adták meg a versenyzők sorrendjét.

Mindkét magyar versenyző az ÉVOSZ szervezésben, Franciaországban a Compagnons du Devoir mesterprogramjában tanul tovább. Nagy Dávid, a tavalyi WorldSkills verseny 10. helyezettje az Európa Bajnokság fő versenyében a tavalyihoz hasonló jó teljesítményt nyújtott. Takács Róbert pedig a megívásos versenyben harmadik helyezést ért el.

A versennyel kapcsolatban topábbi információk az alábbi honlapokon találhatóak:

www.zimmerer-europameisterschaften.de
www.youtube.com/baukanal
www.youtube.com/watch?v=0RbhezssNP4
swrmediathek.de/player.htm?show=9ff12660-50f0-11e1-99e2-0026b975f2e6
www.mdr.de/mediathek/index.html

További információk: Hantos Zoltán beszámolója, valamint a Versenyfeladatok.