10. Ács Európa Bajnokság


Stuttgart, Németország, 2012. 01. 31.- 02. 03.

Résztvevők:
Versenyzők:   Nagy Dávid (fő kategória), Takács Róbert (meghívásos kategória)
Szakértő zsűritag:     Hantos Zoltán
Csapatkísérő:   Pete Zoltán és Piltman Miklós

Program:

Az ács Európa Bajnokságot immár 10. alkalommal rendezte meg az Európai Ácsszövetség. Idén Stuttgart városa, azon belül pedig a Dach + Holz 2012 kiállítás és szakvásár adott otthont a rangos eseménynek, melyen Magyarország két versenyzővel képviseltette magát. A versenyen 11 ország (Dánia, Németország, Franciaország, Anglia, Hollandia, Luxemburg, Svájc, Ausztria, Olaszország/ Dél-Tirol és Magyarország) összesen 22 versenyzője mérte össze tudását.

A program a szakértők két napos megbeszélésével kezdődött, amikor is a zsűri az egyes országok ajánlásai közül kiválasztotta a két kategória versenyfeladatait, valamint azokat a kritériumokat, melyek a későbbi pontozás menetét határozták meg. A versenyzők ezalatt városnézésen, illetve a stressz oldására szervezett csapatépítő játékon vettek részt.

Az első versenynap a feladat kirajzolásával telt, míg a második napon már az alkatrészek felrajzolása is megtörtént. A zsűri ezután 5 előre meghatározott méretet leellenőrzött a zsinórpadon, majd értékelte a rajz és a felrajzolás összképét. Az alkatrészek kimunkálása átnyúlt a harmadik versenynapra, ezután a kötések kidolgozását, a fűrészelt felületek tisztaságát, a vésett felületek egyenletességét pontozta a zsűri. Az összeépítés után 10 méret, nevezetesen 5 főméret, és 5 mellékméret ellenőrzése, és az összbenyomás értékelése következett.

A londoni világbajnokság veteránja, Nagy Dávid a versenyidőben befejezte a feladatát, de a rendkívül erős mezőnyben ez helyezéssel nevesíthető eredményt nem hozott. Takács Róbert megfontolt, bár a kelleténél lassabb munkájával sajnos túl sok időt veszített, így nem volt ideje összeépíteni a kimunkált elemeket. A félkész feladat ugyanakkor ellenőrizhető, és Robi az előkészítő munkájára kapott pontjai alapján végül bronzéremmel zárta a versenyt.

A verseny zárónapján színvonalas ünnepségen vehettünk részt, ahol a Németország örömmámora határozta meg a hangulatot. A németek a verseny 18 éves története során először álltak a dobogó legfelső fokán, maguk mögé utasítva az örök győztes svájci és francia csapatokat is.

Eredmények:

Idén első alkalommal sikerült a fő kategóriában is versenyzőt indítanunk, akik tisztességgel helytállt a rendkívül nehéz versenyen. Mindkét versenyzőnk számára kiváló gyakorlási lehetőség volt a részvétel, hogy a későbbiekben más versenyeken (pl. a soron következő EuroSkills-en) már tapasztalatokkal felvértezve indulhassanak. Gratulálunk mindkét a versenyzőknek.

Tapasztalatok:

A verseny tanulságai között továbbra is a rajzolási technikánk kritikája fogalmazható meg. A magyar fiatalok még mindig nagyon lassan, és néha hibákat ejtve rajzolnak. A hibákat már észreveszik, és lehetőség szerint javítják is, de végül annyi idő elveszik, hogy nem marad idő a tisztességes kimunkálásra és az összeépítésre. Dávid már az őszi világbajnokságon is jól szerepelt, és azóta is érezhetően fejlődött, munkája tudatosabbá vált, de a legmagasabb szakmai kihívást jelentő Európa-bajnokságon átütő eredményt még így sem tudott elérni. A magyar versenyzők felkészítése, illetve a felkészítési rendszer kiépítése jó úton halad, de fiatalabb korban kell elkezdenünk, mert sokkal több időre van szükség az ismeretek érlelődéséhez, tudatossá válásához.

Köszönetnyilvánítás:

A szponzoraink köre egyre bővül, így évről évre több lehetőségünk nyílik a fejlődésre. A hivatalos támogató ÉVOSZ és Piltman Miklós mellett a JAF Holz Ungarn Kft., a Bosch, a SEMA, és a RothoBlaas áldozatvállalása nélkül nem érhetnénk el ilyen eredményeket. Segítségükért köszönet jár.

Hantos Zoltán
az ács szakma szakértője