WorldSkills


WorldSkills 2013 – Szakmunkás Világverseny - Lipcse

WorldSkills 2011 – Szakmunkás Világverseny - London

WorldSkills Magyarországi Válogatóverseny - Budapest, 2011. április 8-10.

Felkészülés a WorldSkills Világversenyre

WorldSkills Magyarországi Válogatóverseny - Budapest, 2009. április 3-4.

WorldSkills 2013 – Szakmunkás Világverseny - Lipcse


2013. július 3-6.

Lipcsében a július 7-i záróünnepséggel fejeződött be a 42. WorldSkills Szakmunkás Világverseny, amelyen 46 szakmában a világ 52 országából mintegy 1000 versenyző mérte össze tudását. A kétévente megrendezésre kerülő világversenyre az egyes országokban megrendezett nemzeti szakmunkásversenyek 22 évesnél nem idősebb győztes szakmunkás fiataljai nevezhetnek be.

A Lipcsei Vásárközpont Samsung Arénájában megrendezett záró ünnepségen az egyes szakmák legjobbjai a helyezésekért járó arany, ezüst és bronzérem mellett még további különdíjakat is elnyerhettek. A különböző szakmákban elért pontszámokat a verseny zárását követően egy egységes ponttáblázat alapján úgy számítják át, hogy azok összemérhetőek legyenek. Így az egyes szakmákban 500 pontnál jobb eredményt elérő versenyzők Kiválósági Érdemérmemben részesültek, míg közülük az egyes induló országok legjobb eredményt elérő versenyzői a Nemzet Legjobbja kitüntetést vehették át. Az Albert Vidal Díjat pedig az összes induló közül a legmagasabb pontszámot elérő versenyző kaphatta meg. Ezt idén egy japán és egy koreai versenyző megosztva vehette át.

Lipcsében a legjobb eredményt a koreai csapat érte el, összesen 23 érmet nyertek. A második helyezést Svájc csapata nyerte, utánuk Tajvan csapata következett. Magyarország a pontversenyben a 30. helyet szerezte meg. Magyarország a 2013. évi WorldSkills Versenyre ács, burkoló, bútorasztalos, épületasztalos, festő, fodrász, hegesztő, informatikai hálózati rendszergazda, kőműves, mechatronika, pincér, szakács, szépségápoló, villanyszerelő és virágkötő szakmákban nevezett be versenyzőket. Az ács, burkoló és kőműves versenyzők kiválasztását az ÉVOSZ koordinálta, és biztosította a versenyzők szakmai felkészítést. Világosi Zoltán ács versenyző a világ tíz legjobbja között, Hefkó János kőműves versenyző pedig a középmezőnyben végzett, míg Tatai Endre burkoló a 23. helyezést érte el. A magyar versenyzők közül az asztalos, kozmetikus, festő és mechatronika szakmákban indulók teljesítették a Kiválósági Érdemérmem követelményeit.

A versennyel kapcsolatban további információk a www.worldskillsleipzig2013.com illetve a www.skillshungary.hu honlapokon található.

Pete Zoltán
ÉVOSZ

Éremtáblázat.

WorldSkills 2013WorldSkills 2011 – Szakmunkás Világverseny - London


2011. október 5-8., London

A 41. WorldSkills Szakmunkás Világverseny 2011. október 5-8. között Londonban került megrendezésre. A több mint ötvenéves hagyományokra visszatekintő világversenyen 45 ország szakunkás fiataljai 43 különböző szakmában mérték össze tudásukat. Az ÉVOSZ A WorldSkills versenyre ács, épületburkoló és kőműves szakmákban nevezett be versenyzőket. A versennyel kapcsolatban további információ a www.worldskills.org és a www.worldskillslondon2011.com honlapokon található. A nemzetközi versenyekről készített képek a http://picasaweb.google.com/evosz.leonardo honlapon találhatók.

További információk:

Az ács szakma felkészülése.
Ács feladat.
Ács eredmények.
Beszámoló a WorldSkills versenyről - Ács szakma.

Burkoló feladat.
Burkoló eredmények.

Kőműves feladat.
Kőműves eredmények.
Beszámoló a WorldSkills versenyről - Kőműves szakma.WorldSkills Magyarországi Válogatóverseny


kőműves, ács és épületburkoló szakmákban
Budapest, 2011. április 8-9.
CONSTRUMA Szakkiállítás

A 2011. október 4. és 9. között Londonban megrendezésre kerülő 2011. évi WorldSkills Szakmunkás Világversenyen kőműves, ács és épületburkoló szakmákban Magyarországot képviselő versenyzők kiválasztására az ÉVOSZ által meghirdetett Válogatóverseny 2011. április 8-9-én Budapesten, a Construma Építőipari Szakkiállítás 16-os pavilonjában került megrendezésre. Az eredményhirdetésre április 10-én, vasárnap de. 11:00 órakor a verseny helyszínén került sor. A WorldSkills szabályzata értelmében a versenyre 22 évesnél fiatalabb szakmunkás fiatalok nevezhettek be.

A versenyfelhívást a hazai építőipari szakiskolák, valamint a korábbi és az idei évben a Szakma Sztár versenyek döntőjébe bejutó szakmunkás fiatalok részére is megküldtük. A jelentkezőknek vállalniuk kellett, hogy győzelmük, illetve második és harmadik helyezésük esetén tartalékként részt vesznek az októberi WorldSkills Szakmunkás Versenyen, valamint az azt megelőző szakmai felkészítésen. A válogatón végül is 7 – 7 kőműves és ács, valamint 8 épületburkoló versenyző indult. A résztvevőknek egy gyakorlati feladatot kellett megadott időre elkészíteniük. Követelmény a feladat gyors, precíz és esztétikus kivitelezése volt. A válogatóversenyen győztesei:

  Ács szakmában: Nagy Dávid Bercsényi Miklós SZKI, Ajka
  Burkoló szakmában: Száraz Ádám Vasi Bau Fa- és Építőipari SZKI, Szombathely
  Kőműves szakmában: Laklia Zoltán Pollack Mihály Műszaki SZKI, Pécs

Győzelmük eredményeként ők képviselhetik hazánkat Londonban a WorldSkills Világversenyen. A WorldSkills-en induló versenyzők utaztatását és ellátását, valamint a versenyhez szükséges szerszámok és anyagok kiszállításának költségeit a Nemzetgazdasági Minisztérium által biztosított keretből a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) finanszírozza. A Válogatóversenyen legjobb eredményt elérő kőműves, ács és épületburkoló szakmunkások Világbajnokságra történő szakmai felkészítését az ÉVOSZ koordinálja.

A versennyel kapcsolatban további információ a www.worldskillslondon2011.com és a www.worldskills.org honlapokon található. A korábbi nemzetközi versenyek feladatai, és az idei válogató feladatkiírása az ÉVOSZ honlapján (www.evosz.hu) a „Versenyfeladatok” alkönyvtárban érhetők el. A válogatókról, és a korábbi nemzetközi versenyekről készített képek a http://picasaweb.google.com/evosz.leonardo honlapon találhatók.

A Válogatóverseny megvalósításához a Jaf Holz Ungarn Kft., Mapei Kft., Zalakerámia zRt., Saint Gobain Építőanyag Kereskedelmi zRt., Isowelt Kft., Sema Faépítészeti Szoftver, Pitzl Kötőelem, Rothoblaas, Új Ház Centrum Bau-Star 98 Kft., ÁJK-Satec Kft., valamint a Hungexpo zRT., az MKIK, BKIK, VOSZ, és a Magyar Téglás Szövetség nyújtott szakmai és anyagi támogatást. A verseny lebonyolításhoz ezen kívül a gödi Piarista Szakiskola, valamint a budapesti Schulek Frigyes és Ybl Miklós Szakközépiskola nyújtott szakmai segítséget.

Pete Zoltán
ügyv. ig. helyettes
ÉVOSZ

További információk: A verseny végeredménye, Az ács szakma beszámolója, A burkoló szakma beszámolója, A kőműves szakma beszámolójaFelkészülés a WorldSkills Világversenyre


Worldskills Szakunkás Világverseny
Calgary, 2009. szeptember 2-5.

Finisébe érkezett a WorldSkills Versenyen induló kőműves, ács, épületburkoló és épületasztalos versenyző szakmai felkészítése. A négy versenyző a szeptember 2. és 5. között a kanadai Calgaryban megrendezésre kerülő világversenyt megelőzően augusztusban, az ÉVOSZ koordinálásával intenzív szakmai felkészítésen vesz részt. A gyakorláshoz az ács és asztalos versenytők számára a Jaf Holz Ungarn Kft., a burkolónak a Mapei Kft. és az ÉVOSZ, míg a kőműves versenyzőnek a Wienerberger Zrt. biztosított építőanyagokat.

Az áprilisi válogatóverseny győztesei közül az ács versenyző, Bolvári István szakmai felkészítését volt a legkönnyebb megoldani, hiszen István múlt év októbere óta a francia Compagnons du Devoir ács mesterképző programjában vesz részt. A fiatalok ugyanis ott a napi munkavégzést követő esti képzés keretében szakrajzokat készítenek, szombatonként pedig tanműhelygyakorlaton vesznek részt. István a tours-i és dijon-i Compagnon Házakban eltöltött hónapok alatt a versenyre készülő francia társaitól is sok segítséget kapott. Augusztusi szabadsága alatt itthon nagybátyja, a korábban szintén a Compagnon mesterkurzusát elvégző ács vállalkozó segíti felkészülést.

Bolvári István

Rezes Sándor kőműves versenyző jelenleg a tatbányai Felner Jakab Szakképző Iskolában érettségire készül, így a nyári szünetet kihasználva július elején két hétig a pécsi Hanns Seidel Alapítvány tanműhelyében gyakorolt, jelenleg pedig az Iskola tanműhelyében volt gyakorlati oktatója, Száma Attila irányításával készül a versenyre.

Rezes Sándor

Berkes Gábor asztalos versenyző már munkaviszonyban áll, így a munka után a munkahelyén végzett gyakorlást követően júniusban néhány napig a budapesti Keasz Gyula Szakiskolában, majd júliustól a Nógrád megyei Csécsén Fekete Zoltán asztalos vállalkozónál, valamint Dancsó János bátorterenyei üzemében készül fel a versenyre.

Berkes Gábor

Takács József épületburkoló már szintén munkaviszonyban áll. A felkészüléshez volt iskolája, a kecskeméti Gáspár András Szakiskola szerszámokat, és az Iskola tanműhelyét bocsátotta a rendelkezésére. A gyakorlati munkáját volt oktatója, Kovács László gyakorlati oktatásvezető irányítja.

Takács József

A versenyzők szakmai felkészítést a Világverseny zsűrijének munkájában is részt vevő négy szakértő kíséri figyelemmel. A versenyszabályok értelmében ugyanis a leendő versenyfeladat mintegy 70 %-ban már a versenyt megelőzően is ismeretes. Azonban a végleges feladat mintegy 30 %-át az egyes szakmák nemzeti szakértőiből álló nemzetközi szakértői csoport tagjai, csak közvetlenül a versenyt megelőző egy - két napban, közösen határozzák majd meg. Így a versenyzők számára jelenleg csak a feladat típusa, jellege és a feladatokhoz felhasználható építőanyagok jellemzői ismeretesek.

A WorldSkills versenyről további információs a www.worldskills.org honlapon olvasható.

Budapest, 2009. augusztus 5.

Pete Zoltán
ügyv. ig. helyettesWorldSkills Magyarországi Válogatóverseny


kőműves, ács, burkoló és épületasztalos szakmákban
Budapest, 2009. április 3-4.
CONSTRUMA Szakkiállítás

A Kanadában szeptember 1-7. között megrendezésre kerülő WorldSkills Szakmai Világ-versenyen Magyarországot tizenöt szakmában, köztük most első alkalommal négy építőipari szakmában is képviselik majd szakmunkás fiatalok. A hazánkat kőműves, ács, épületburkoló és épületasztalos szakmában a WorldSkills Világversenyen képviselő versenyzők kiválasztására az ÉVOSZ a Magyar Építéstechnika folyóirat szerkesztőségével közösen 2009. április 3-4-én Szakmunkás Válogatóversenyt szervezett, melynek helyszíne a HUNGEXPO a CONSTRUMA Építőipari Szakkiállítás 16-os Pavilonja volt.

A WorldSkills szabályzata értelmében a Világversenyen huszonkét éves, vagy annál fiatalabb szakmunkások vehetnek részt, ezért az ÉVOSZ által meghirdetett Válogatóversenyre a kőműves, ács, épületburkoló és épületasztalos szakmákban 2007. és 2008 évben rendezett Szakma Kiváló Tanulója Versenyek (SzKTV) első tíz helyezettjei kaptak meghívást.

...

Ide kattintva letölthető a teljes anyag.