Szomorú szívvel tudatjuk, hogy az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének alapító tagja,

Pallay Tibor 

(1944-2022)

rövid ideig tartó súlyos betegség után itt hagyott bennünket. 

Az ÉVOSZ elnöksége, tagszervezetei nevében búcsúzunk tőle. 2014-ig – 25 éven át – az ÉVOSZ alelnökeként végezte sokrétű érdekképviseleti munkáját, egyidejűleg az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság társelnökeként végzett aktív tevékenységet a munkaadók és munkavállalók szervezetei közötti feladatokban. 1999. évben szakmai munkája elismeréseként átvehette az ÉVOSZ legmagasabb kitüntetését, a LECHNER ÖDÖN DÍJ-at. Emellett az ÉVOSZ és az ÉTE által kezdeményezett és létrehozott Építőipari Mesterdíj Alapítvány megválasztott kuratóriumi elnöke volt 2012 óta, az Építőipari Nívódíj Bíráló Bizottságba pedig 2010-ben választották be.

Pallay Tibor 1967-ben szerezte meg építőmérnöki diplomáját a Budapesti Műszaki Egyetemen. Pályáját az Északmagyarországi Állami Építőipari Vállalat diósgyőri telephelyén kezdte, majd 1970 és 1974 között vezető mérnök-szaktanácsadóként vett részt egy húskombinát építésében a mongóliai Darhan-ban.

Ezután a Betonútépítő Vállalatnál, majd annak különböző átalakult szervezeteinél végezte munkáját építésvezetőként kezdve, egészen a vezérigazgatói posztig. Közben 1981 és 1983 között közel két évig a Közlekedés- és Postaügyi Minisztérium osztályvezetője volt.

Pályája meghatározó része kapcsolódik az út- és autópályaépítéshez, de jelentős volt a magasépítési feladatokban való részvétele is.

2008. évi nyugdíjazása után FIDIC szakértőként tevékenykedett: részt vett a budapesti 4-es metró hat döntőbizottságában, háromban, mint elnök, háromban, mint tag. Döntnökként működött közre a debreceni szennyvíztisztítónál, a vácszentlászlói csatornázásnál, a Kelenföld-Tárnok vasút korszerűsítésénél, a Zeneakadémia gyakorló épületénél és a pécsi Zsolnay központ építésénél.

Társadalmi tisztségei közül kiemelendő, hogy a Magyar Mérnöki Kamara Építési tagozatának elnökségi tagja volt.

2022. július 19-én 9:45-kor veszünk tőle végső búcsút a Farkasréti temető ravatalozójában (Bp. XII., Németvölgyi út 99.).

Hiánya fájó, és nem tudjuk, hogy jutott-e elég időnk az ÉVOSZ keretei között, illetve azon túl az általa végzett kimagasló munkát megköszönni.

 

Koji László 
elnök
ÉVOSZ