A SOLAR DECATHLON 21/22 nemzetközi házépítő verseny magyar innovatív épületének, a Lungs of the City-nek, amely többek között az ÉVOSZ tagszervezeteinek közreműködésével, támogatásával a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara hallgatóinak tervei és kivitelezése alapján jött létre, megtörtént az ünnepélyes bokréta avatása. Az épületet Pécsett szerkezetkész állapotra állították össze, ezt követően újra szétszerelik, csomagolják, és a verseny Wuppertal-i helyszínére történő szállítás következik.

A Solar Decathlont (Nemzetközi Építőipari Innovációs Verseny) 2002-ben az USA Energiaügyi Minisztériuma indította útjára azzal a céllal, hogy a fiatalok kreativitására és innovatív képességeire építve az egyetemi kutatók együttműködjenek az ipari partnerekkel, szponzorokkal. A cél, hogy a versenyre olyan innovatív, energiatakarékos házakat tervezzenek és építsenek a hallgatók, amelyek a fenntarthatóság, a karbon és klíma semleges épületek mintái lehetnek!

Magyarországot egyedüliként a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának (PTE MIK) csapata képviseli, akik a Lungs of the City (a város tüdői) nevet adták épületüknek. Az épület az ökológiai fenntarthatóság és a környezetpozitív építészet mellett a társadalmi felelősségvállalásra is hangsúlyt fektet.

A bokrétaünnepen dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára avatta fel a házat, melyet a német versenyhelyszínen tizennégy nap alatt kell újra felépíteniük az egyetemistáknak az építésben velük együttműködő vállalkozások segítségével.

Az ÉVOSZ Szakmai Tagozata, a MAKÉSZ (Magyar Környezettudatos és Szerelt Technológiás Vállalatok Szövetsége) aktívan részt vett az előkészítésben, a gyártmánytervezésben, az épület legyártásában, összeállításában, valamint a projekt támogatásában, megvalósításában.

Az ÉVOSZ tagok közül

  • a Berger Házak Zrt. az épület szerkezetét, a belső szigeteléssel ellátott fő- és válaszfalakat, a födémet gyártotta, és közreműködött az összeszerelésben, majd Wuppertal-ban szintén segít a hallgatóknak az épület összeállításában.
  • a Kp. Sales House Kft. gyártotta az épület (PuzzleHome) modul acél vázszerkezetét, a gépészeti teret és a kültéri lépcső vázszerkezetét,
  • a Németh Fa Kft. gyártotta és szerelte a külső prémium fa nyílászárókat, a naptér födémszerkezetét és a teraszt,
  • a Biokay Kft. a speciális rétegragasztott fa tartókat és öko építőanyagokat, szigetelőket, és a vályog vakolatot festéket biztosította,
  • az Interhaus Barta Kft. a faanyagok szabászatát végzete.

 

Az ÉVOSZ nagyvállalatai közül a Kész Csoport és a Mapei Kft. pénzadománnyal járult hozzá a sikeres gyártáshoz. Rajtuk kívül még 62 különböző vállalat szponzorálja a projektet a magyar egyetem hallgatóinak sikere érdekében.

Az épület különlegességei közé tartozik a naptér, az oxigéntermelő homlokzat, a gyökérzónás víztisztító, a szürkevíz hasznosítás, az anti allergén és páraszabályozó vályog vakolat, a magyar motívumokkal díszített mintázat a vályogfelületeken, a térnyerő ágy, a karbon semlegességet már megközelítő technológia stb.

A magyar épületet az előzsűri a 18 ház közül beválasztotta a közé a nyolc épület közé, amelyek 3 évig a helyszínen maradhatnak, a Wuppertal-i Fenntarthatósági Mintaházpark bemutató területén a Solar Living Lab területén.

 

További információ: www.evosz-makesz.hu

 

 

Forrás: MAKÉSZ