Paritásos alapok az építőiparban

 

Paritásos alapok a legtöbb nyugat-európai országban már régóta eredményesen működnek, azonban a közép-kelet-európai tagországok közül eddig csak Bulgáriában és Romániában történtek az alapok létesítésére vonatkozó kezdeményezések. Éppen ezért a Szlovén Építőipari Szövetség az EU Foglalkoztatási Főosztályának pályázatán elnyert támogatásból az un. SoDiCo projekt keretében kívánja a több országban már jól működő alapok tevékenységét, valamint az általuk az építőipari munkavállalók számára biztosított szolgáltatások körét a közép-kelet-európai országok építésügyi szakemberei számára is bemutatni.

A projekt keretében az Osztrák Építőipari Szövetség (WKÖ-Bau), valamint az Európai Építőipari Szövetség (FIEC) munkatársai adják át tapasztalataikat a szlovén, a horvát, a bolgár és a magyar szakemberek számára. Magyarország képviseletében az ÉVOSZ és az ÉFÉDOSZSZ vesz részt a projekt munkájában.

A paritásos alapokról további információ itt olvasható.

A SoDiCo projekt keretében az ÉVOSZ 2013. február 19-én a „Paritásos Alapok nyugat-európai tapasztalatainak bemutatása” címmel szervezett tájékoztató előadást. Ide kattintva letölthetők az alábbi anyagok :

1. Előadás programja

2. Domenico Campogrande (FIEC)prezentációja

3. Mathias Wohlgemuth (WKÖ-Bau) prezentációja

Az ÉVOSZ az EU Foglalkoztatási Főosztályának támogatásával megvalósuló SoDiCo Projekt keretében 2013. április 11-én a Construma Kiállítás keretében „A közbeszerzési törvény gyakorlati alkalmazását érintő kérdések az építőiparban” címmel konferenciát szervezett, amelyen a közbeszerzésre vonatkozó jogszabályváltozások magyarországi tapasztalatai mellett az Európai Építőipari Szövetség (FIEC), valamint az Osztrák Gazdasági Kamara Építőipari Osztálya a közbeszerzés európai szabályozásnak aktuális kérdéseiről, valamint annak ausztriai és hazai tapasztalatairól adtak számot.

Az alábbiakban letölthető előadók prezentációja :

1. Az EU közbeszerzési irányelveinek felülvizsgálata – Christine Le Forestier

2. A közbeszerzési eljárás szabályozásának ausztriai gyakorlata – Matthias Wohlgemuth

3. Az építési beruházások szabályozásának aktualitásai és kapcsolódó jogértelmezési kérdések – Dr. Lukács Tibor

A gazdasági világválság elsősorban a közép-kelet-európai országokban eredményezte az építőipari termelés volumenének jelentős visszaesését. A SoDiCo (Építőipari Szociális Párbeszéd) projekt éppen ezért a válság utáni időszakra való felkészüléshez a nyugat-európai országokban már jól működő építőipari paritásos alapok tapasztalatainak bemutatásával próbál a régió építőipari ágazata számára segítséget nyújtani.

A projekt eredményeként összeállított kiadvány az építőipari paritásos alapok működését, és az általuk az ágazat számára biztosított előnyöket kívánja a közép-kelet-európai országok építőipari szakemberei számára bemutatni.

A kiadvány ide kattintva letölthető..