Idén a németországi Wuppertal-ban rendezett Solar Decathlon egyetemek közötti környezettudatos házépítő versenyen első díjat kapott Emberközpontú belsőépítészet kategóriában a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának csapata, akiknek felkészítésében, az épület gyártásában és kivitelezésében az ÉVOSZ néhány tagszervezete részt vett. 

A magyar Lungs of the City Team a megújuló energiahordozókra alapozva alig több mint 14 nap alatt építette meg a fenntarthatóságot demonstráló mintaotthonát a németországi versenyen. A pécsiek projektje túlmutat az építészeti aspektuson, a plusz energiás ház, ami emisszióját tekintve nullás vagy negatív, az ökológiai fenntarthatóság és a környezetpozitív építészet mellett a társadalmi felelősségvállalásra is jelentős hangsúlyt fektet.

Az épületet egy valós telekre, a Pécsett maradó, egyetemet végzett fiatalok számára tervezték, akik a lakhatás mellett a saját vállalkozásukat is ebben valósítják meg. A ház belső magja zöld környezetté formálható, a gazdasági megélhetés támogatása mellett ökoszemléletű egészséges életteret is ad a lakók számára.  A csapat azt tűzte ki célul, hogy már az építkezés is közel nulla emissziójú legyen, míg az épület üzemeltetése ne járjon semmilyen károsanyag-kibocsátással, mi több, oxigént termeljen! 

A gépjárműforgalommal terhelt utca felőli északi homlokzatot a káros anyagokat megkötő zöld homlokzattal és tetővel alakították ki. Az épületbe integrált aktív élőflóra megszűri a levegőt a gépjárművek által kibocsátott káros anyagoktól és porszennyeződéstől, leveszi a hangszennyezést az épület belső tereiről, a nyári melegben páraháztartásának köszönhetően hűti a homlokzatot. E homlokzatnak találóan az „Oxigénburok” nevet adták, mely friss, egészséges környezetet teremt a bentlakóknak.

Míg az alsó szint kombinálja az aktív és passzív gépészeti megoldásokat, addig a felső szinten a kísérlet igazolására sem hűtés, sem fűtés, sem szellőztetés nem épült aktív gépészettel. A természet megújuló erőforrásait és a mérnöki koncepcióalkotás innovációját vette segítségül a csapat az emeleti komfort optimalizálásában. 

Az épület elsődleges célja, hogy a passzív megoldással úgy tudják csökkenteni vagy minimalizálni az energiaigényét, hogy az a lehető legkisebb mennyiségű energiafelvétellel legyen biztosítható. Ebből is adódik, hogy egy 3 kW teljesítményű napelemmező nemcsak a 160 négyzetméteres épület energiaellátásáról gondoskodik, de még többletenergiát is termel, amivel a bentlakók pl. az e-biciklijüket is fel tudják tölteni.

A belsőépítészet is számtalan újítást tartalmaz, teljesen egyedi és minimális energiaigényű lámpacsaládot terveztek a hallgatók. A belső bútorzat kialakításakor újrahasznosított és természetes anyagokkal dolgoztak. A belsőépítészet területén szintén kialakulóban van egy új, innovatív bútorcsalád megvalósítása. Ehhez rengeteg szakmai segítséget kapott a csapat a munkához társult művészektől.

  

 

  

 

 

  

 

A 16 nemzetközi egyetemet felsorakoztató innovációs versenyen a PTE-MIK csapata az „Emberközpontú belsőépítészet” kategória győztese lett. „Az Emberközpontú belsőépítészet” díj nem csupán a belsőépítészetről szól, sokkal inkább arról, hogy egy épület, a környezet, az ember, a természet miként tud együtt létezni humánus formában és kiemelt minőségben, emellett úgy megjelenni a belső térben, hogy az a fenntarthatóságot és a környezeti együttműködést képviselje.

A projektet beválasztották azon nyolc épület közé, amely a Solar Decathlon versenyt követően három évig aktív részese lesz a Wuppertal-i Fenntarhatósági Mintapark bemutató tereinek, a Solar Living Lab-nek. Hazaszállítása után pedig kutatóbázisként működik majd a pécsi kampuszon.

Az ÉVOSZ tagszervezetei közül a sikerhez hozzájárultak:

 

 További információ: www.mik.pte.huwww.evosz-makesz.hu 

 

 

Forrás: PTE MIK, MAKÉSZ