Az ÉVOSZ Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozata (MAKÉSZ) hétvégi tisztújító közgyűlésén a szokásos témák mellett fontos kérdésekről is döntöttek a résztvevők: a karbonsemlegességi mutató önkéntes bevezetése, valamint a készházpiacon elterjedőben lévő félrevezető információk kezelésének szükségessége.

Idén 2023. február 2-4. között tartotta közgyűlését a MAKÉSZ, melynek tagjai az úgynevezett szerelt technológiás, vázszerkezetes építkezéssel foglalkozó vállalkozások. A 22 tag éves szinten 450-500 készházat épít fel, főként családi házakat, de építettek már bölcsödét, iskolát és kisebb sportlétesítményeket is.

A rendezvényen megválasztották a tagozat új vezető tisztségviselőit is:

 • elnök: Kárpáti József (Készház Menedzser Kft.)
 • műszaki feladatokért felelős elnökhelyettes: Józsa Árpád (Nebraska Kft.)
 • faipari szakmai elnökhelyettes: Györfi József (Merkbau Kft.)
 • nemzetközi kapcsolatok felelőse: Bíró Péter (Nautica Group Kft.)
 • marketingkommunikáció felelőse: Borka Árpád (Kp. Sales House Kft.)

A megrendelők tudatosabb döntéseinek támogatása, valamint a klímavédelmi célok teljesítése érdekében a MAKÉSZ 2023 első negyedévétól önkéntes alapon vállalta a karbonsemlegességi mutató idő előtti bevezetését. Ez a mutató jelzi, hogy az adott épület milyen karbonlábnyommal rendelkezik. Az Energiatanúsítvány mellékletét fogja képezni. Kiszámításánál egyebek mellett figyelembe veszik, hogy az építőanyag előállítása milyen szén-dioxid kibocsátással jár, az épület milyen szén-dioxid kibocsátással működik, illetve újrahasznosíthatók-e a beépített anyagok vagy megsemmisítésük milyen CO2-kibocsátással járna. A mutató alkalmazását uniós szinten 2030-tól teszik majd kötelezővé.

A tagozat célja, hogy olyan építőanyagokat használjanak fel, amelyek a legnagyobb mennyiségű CO2 lekötést biztosítják, előállításuk a lehető legkisebb szén-dioxid kibocsátással jár, újrahasznosítható, vagy megsemmisítése ne történjen nagyobb CO2 kibocsátással, mint amit élete folyamán lekötött.

A szén-dioxidot főként a növények kötik le, közülük a fa és a kender alkalmas leginkább építőanyagnak. Európában az építőiparban főleg az erdei lucfenyő terjedt el, amiből Magyarország a klímaváltozás miatt importra szorul. Ezért felmerült az alternatív fafajok használata, amit az Európai Készházgyártók Szövetsége is szorgalmaz. A MAKÉSZ a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karával, valamint a Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Karával is együttműködik a kutatás-fejlesztés területén, hogy az országban található, a klímaváltozást jól toleráló lombos fafajták közül megtalálják azokat, amelyek alkalmasak lehetnek építési termékként. A bevizsgálások, a szükséges laboratóriumi eljárások és a teljesítménypróbák elvégzése több évet vesz igénybe.

 

A tagozat a félrevezető információk terjedése, a kóklerek kiszűrése ellen is küzd. Az olcsó lakhatás megoldásaként terjednek a modul, mobil és konténerházak, melyekkel kapcsolatban az a téves információ kapott szárnyra, hogy az 50 négyzetméternél kisebb vagy 100 légköbméternél nem nagyobb modulházakra nem kell építési engedély. Ezzel szemben mérettől függetlenül minden tervezett építményt be kell jelenteni, kivéve, ha kerekeken gurul, mert az nem lakóháznak, hanem lakókocsinak vagy mobil háznak számít. Ekkor viszont rendszámmal és forgalmi vizsgával kell rendelkeznie.

Még becslések sincsenek arra vonatkozóan, hogy hányan élnek már olyan helyszíni szerelésű házban, amelyek gyakorlatilag nincsenek lakóházzá minősítve, mivel az épület különböző egységei nincsenek bevizsgálva, lakóházként engedélyezve. A mobil és modulházak építésére is pontosan olyan szabályok vonatkoznak, mint bármely építési termékre. Minden épületrésznek, vagyis minden modulnak, amelyet azzal a céllal szállítanak ki az építkezésre, hogy azt beépítsék az építménybe, rendelkeznie kell ún. nemzeti műszaki értékeléssel (NMÉ) vagy európai minőségtanúsítási jelzéssel (CE). Amelyik épületelem nem rendelkezik ilyennel, az olyan anyagból és eljárással készülhetett, amely emberi lakhatásra alkalmatlan.

A tagozat felhívja a figyelmet, hogy a nem minősített anyagokkal dolgozó kóklerek által összeszerelt házak tűzveszélyesek lehetnek, gyorsan penészedhetnek és akár statikai problémák is mutatkozhatnak.

A közgyűlésen védjeggyel is tanúsították azokat a vállalkozásokat, amelyek tevékenysége és technológiája minden követelménynek megfelel. 2022. évi teljesítménye alapján 14 vállalkozás érdemelte ki a MAKÉSZ védjegyet:

 1. Anico Készházak Kft.
 2. Berger Házak Zrt.
 3. Cafe Plusz Kft.
 4. Interhaus Barta Kft.
 5. Jövő Háza Bt.
 6. Készházépítő Kft.
 7. Kp Sales House Kft.
 8. Merkbau Zrt.
 9. Nebraska-ház Kft.
 10. Németh-fa Kft.
 11. Platánplán Mérnöki Iroda Kft.
 12. Sokon Kft.
 13. Taksony H-bek Kft.
 14. Ubrankovics Kft.

A MAKÉSZ az idén először egy külön elismerést is átadott, melyet Bíró Péter nemzetközi épületbiológus érdemelte ki, mint a MAKÉSZ Környezettudatos Vállalkozó Partnere.

 

További információ a közgyűlésről és a MAKÉSZ tevékenységéről a www.evosz-makesz.hu honlapon olvasható.

 

 

Forrás: MAKÉSZ / MTI / vg.hu