Betonszerkezetépítő továbbképzés
NTP-SPEC-22-0079 sz. projekt

A korszerű zsalurendszerek alkalmazásának oktatása jelenleg döntően az elméleti képzésre korlátozódik, mivel a zsalurendszerek rendkívül költségesek, és a gyakorlati képzők többsége ezt nem tudja biztosítani. A kivitelező cégek részéről viszont jelentős igény mutatkozik a betonszerkezet-építésben jártas szakképzett munkaerő iránt. Éppen ezért az ÉVOSZ - a téma iránt érdeklődő ács és kőműves tanulók számára az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (2023. június 29-étől Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő) pályázatán 2022-ben elnyert támogatás segítségével a 2022/23-as tanévben hatvan tanórás betonszerkezetépítő szakmai továbbképzést valósított meg.

A projektre a budapesti, debreceni, győri, nyíregyházi és pécsi építőipari szakiskolák tanulói jelentkeztek. A pályázatunkban jelzett 15 fő helyett végül is húsz tehetséges és motivált tanuló kezdte meg a továbbképzést. A projekt megvalósításához Ritter Ádám, a Moratus Szerkezetépítő Kft. ügyvezető helyettes műszaki igazgatója koordinálásával a DOKA, a MEVA és a PERI zsalurendszergyártó és forgalmazó cégek nyújtanak további szakmai és anyagi támogatást.

A továbbképzést négy részletben, három háromnapos és egy egynapos képzés keretében valósítottuk meg. A háromnapos képzéseken egy-egy zsaluzatgyártó cég - a PERI, a MEVA és a DOKA cégek mutatták be a termékeiket, és tartottak interaktív gyakorlatot a tanulók számára. Majd az ezt követő két napon az adott termékekkel a Moratus telephelyén, illetve a BudaPart Városrész építési helyszínén gyakorlati foglalkozások keretében a Moratus zsaluzási szakembereinek irányításával csoportmunkában a különböző födém- és falzsaluzati rendszerek építési és bontási munkáit gyakorolták be.

 

 

 

A decemberi foglalkozáson meghívásunkra Thomas Prigl úr, a Bécsi Építőipari Szakiskola tanára, aki egyben a nemzetközi szakmunkás versenyeken (EuroSkills, WorldSkills) a betonszerkezetépítő szakma főszakértője is, tájékoztatást adott a betonszerkezetépítő versenyek szakmai követelményeiről, és bemutatta az utóbbi évek versenyfeladatait. Emellett beszámolt a 2022. novemberében Salzburgban megtartott WorldSkills Szakmai Világverseny betonszerkezetépítő versenyének tapasztalatairól.

A negyedik foglalkozás keretében a tanulók a betonszerkezetépítő technológia legújabb eredményeivel ismerkedtek meg. Az INETON Zrt. nemrégiben átadott betonelem-előregyártó telepén a hazánkban egyedülálló, automatizált, digitális vezérlésű és BIM technológiával nyomon követett egyedi betontermékek gyártási lehetőségeit tanulmányozták. Ezt követően a BudaPart Városrészben szintén egyedülálló zsaluzási megoldással épült MOL Campus kivitelezési munkáiról és az alkalmazott technikai újdonságokról, az automata szélpajzs valamint a DOKA cég által készített automatikus kúszópajzs működéséről kaptak tájékoztatást. A prezentációt követő konzultáció során a projekt szervezői a tanulókkal és az őket kísérő tanárokkal közösen értékelték ki a tehetséggondozó projekt során elért eredményeket.

 

A projektben vállalt kiegészítő tevékenységként az ÉVOSZ a BKIK-val együttműködve a betonszerkezetépítés pályaválasztók körében történő népszerűsítésének elősegítésére egy rövid animációs videót készített, ami az ÉVOSZ honlapján is megtekinthető. Emellett a továbbképzésben résztvevő tanulók és tanáraik számára egy ausztriai tanulmányutat szerveztünk, amelynek keretében egyrészt kétnapos tanműhelygyakorlaton vettek részt a Bécsi Szakiskola Gyakorlati képzőközpontjában, másrészt látogatást tettek a DOKA cég Amstetten-i központjába, és egy, a PERI cég speciális zsaluzatával készülő alagútépítési projektet is megtekintettek.   

 

Pete Zoltán
ügyv. ig. helyettes
ÉVOSZ