Az  Építési  Vállalkozók  Országos  Szakszövetsége  (ÉVOSZ)  szervezésében  Építőipari Hazahívó Börze rendezvény volt Münchenben a magyar főkonzulátus közreműködésével. Az ÉVOSZ  szakmunkásokat  és  mérnököket  hazahívó  programjának  első  állomása  a  nagy részvétel mellett megtartott müncheni rendezvény.

A hazahívó kampány bajorországi eseménye kapcsán a szervezők több mint 50 ezer külföldön élő magyar munkavállalót értesítettek, 3 ezer aktív facebookos érdeklődés mellett több száz építőipari szakmunkás és mérnök kapcsolódott a hazahívó programba.

A müncheni rendezvényen Dr. Németh Krisztina vezetőkonzulköszöntette a résztvevőket, majd  a  magyar  állampolgárok  németországi  helyzetéről  és  általuk  ismert  tevékenységéről adott tájékoztatást.Koji László, az ÉVOSZ elnöke az építési ágazat lehetőségeit értékelve rámutatott, hogy 2023-ig 25000 milliárd Ft értékű munkája lesz az építőiparnak, amit jelentős gépesítés mellett, jobban szervezett munkával, a foglalkoztatottak magasabb bérezésével és megbecsülésével  lehet  teljesíteni.  Az  ÉVOSZ  elnöke  hangsúlyozta,  hogy  a  sikeres  hazai cégek ma már a jó szakmunkásnak a nettó 350-400 ezer Ft/hó fizetést megadják jól teljesítő mérnökök pedig a 600 ezer Ft/hó jövedelmet elérik. A vállalkozások minőségi-teljesítmény prémiumokkal  ösztönöznek,  lakhatási  támogatásokkal  és  folyamatosan  képzik munkavállalóikat.

A  rendezvényen  hét sikeres  magyar  építőipari  cég  mutatkozott  be  és  tett  ajánlatot  a résztvevőknek.  A  hét  vállalkozásnak  a  Magyarország  egész  területét  lefedve  vannak  és indulnak  tervezési-kivitelezési  munkái, így  az  érdeklődők  itthoni  családjainak  közelében tudtak személyre szabott tartós foglalkoztatási ajánlatot tenni.

A  sikeres  müncheni  rendezvény  alátámasztja  az  ÉVOSZ  hazahívó  programjának időszerűségét, létjogosultságát.

A külföldön dolgozó építőipari szakmunkások és mérnökök többsége a 2008-2013. közötti recessziós években hagyta el a hazai építésgazdaságot. A Nyugat-Európában munkát vállalt magyarok egy részének hazatéréséhez szükséges testre szabott ajánlatok megtétele egyértelmű garancia  a  tartós  hazai  foglalkoztatáshoz,  támogatások  a  lakhatáshoz,  otthonteremtéshez. Igénylik a kreatív munkát és a külföldön megkereshető pénzeknek legalább a 60%-át. Mivel nincs elegendő információ a hazai lehetőségekről, az ÉVOSZ ezért is döntött úgy, hogy az  építésgazdaság  marketingjével,  kommunikációjával  foglalkozó  Tagozatát  is  rövidesen létrehozza  a  szakma  legjobb  kommunikációs  szakembereinek,  vállalkozásainak közreműködésével. A  müncheni  rendezvény  tapasztalatait  is  felhasználva  folytatódik  az ÉVOSZ programja.