Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a vállalkozások érdekvédelmi és érdekérvényesítési feladatán túl, az arra érdemes vállalkozások munkájának elismertetésére is nagy hangsúlyt fektet.

Fontosnak tartja a Szövetség, hogy a jó minőségű anyagokból sikeres kivitelezéssel folyamatosan színvonalas létesítményeket megvalósító mikro- és kisvállalkozásokat minőségi védjeggyel erősítse.

Az ÉVOSZ Környezettudatos Szerelt Technológiás Szakmai Tagozata (MAKÉSZ) a napokban 12 vállalkozás részére adta ki a védjegyet a 2020. évi tevékenységünk alapján (https://evosz-makesz.hu/makesz-vedjegyes-vallalkozasok-2021/)

A készházépítők piaci helyzetét értékelve is megállapítható, hogy jelenleg a nem várt mértékű piaci árváltozások és az alapanyag-beszerzési nehézségek okozzák számunka a legnagyobb gondot.

Csak a megrendelőkkel történő egyeztetés, és megértésük alapján lehet az áremelkedést kezelni. A kulcsrakész kivitelnél, ez a 2020-as kulcsrakész árakhoz képest 20%-os áremelkedést is okozhat.

Az érintett termékek: valamennyi fémből, (betonvas, esőcsatorna, villanyvezeték) műanyagból készülők (polisztirol hőszigetelés, vakolatok, nyílászárók), és legfőképp az építő fa, (falak, tetőszerkezetek) és egyéb faipari termékek (lágyfarost, fagyapot).

A vállalkozások szerződésállományát tekintve munkával ellátottak, már 2022. év közepére is van megrendelésük. A drasztikus áremelkedések miatt az ügyfelek egy része az igények csökkentésével lemond a garázsról, galériáról, csökkenti a méretet, a felszerelést. A szerződés felmondása jelenleg még nem jellemző, a szerződés előtt állók egy része azonban elhalasztja a szerződéskötést.

A Pécsi Tudomány Egyetem Műszaki és Informatikai Karán megtartották az első Környezettudatos Készházépítés alapjai, fakultatív tantárgy órákat. Ez nagyban hozzájárul a szakmérnök-utánpótláshoz. A tantárgy a következő években is meghirdetésre kerül.

A Környezettudatos Szerelt Technológiás Szakmai Tagozat, az egyetemi képzés keretében, szeretné elérni, hogy az építész a művészeti képzés mellett, a végzős hallgató, vagy a felnőttképzésben (PG) résztvevő, szakirányú képzést kaphasson a készházépítésre, különösen a családiház-építés keretében, építőmérnöki tevékenységnél, és statikai tervezésnél jogosultsággal rendelkezhessen. Az előkészítő folyamat és a kivitelezés egyszerűbbé, gyorsabbá válhatna, megszűnhetne több szakma egymásra várása, és a hosszadalmas egyeztetések.

A tagszervezetek saját beruházásainak, fejlesztéseinek a célja, hogy gyorsabb, egyszerűbb legyen a kivitelezés, akár a "polcról levehető, hazaszállítható" házak kialakítása is megvalósuljon. Folyamatban van az import anyagok (elsősorban a fenyőfa) hazai termékekkel történő helyettesítése.