Nagy érdeklődés mellett rendezte meg az ÉVOSZ a Müncheni Főkonzulátussal, valamint az MGYOSZ-szal közös szervezésben Építőipari Hazahívó Programjának tájékoztatóját, mely ezzel egy időben online úton is elérhető volt.

Egyre több olyan magyar tulajdonú cég van az építőiparban, amely munkakörülmények, fizetés és egyéb juttatás tekintetében a nyugat-európai építőipari vállalkozásokhoz képest versenyképes ajánlatot tud kínálni. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) által létrehozott Építőipari Hazahívó Program a külföldön dolgozó magyar szakmunkások, mérnökök és a magyar cégek közötti párbeszédet, kapcsolatépítést segíti elő. Az eseményről több mint 50 ezer Németországban élő magyar építőipari dolgozót értesítettek, a rendezvény élőben és online is elérhető volt a több mint 5000 érdeklődő számára. A rendezvényre négy meghatározó magyar nagyvállalat - a Duna Aszfalt Zrt., az Óbuda Group, a VIV Csoport és a ZÁÉV Zrt. - konkrét és testreszabott ajánlatokkal készült, a kereseti lehetőségek mellett a szakmai továbbfejlődés lehetőségeit és a karrierút tervezését is bemutatták az érdeklődőknek. A kormányzati támogatásokról, az adórendszer kedvezményeiről pedig a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára adott tájékoztatást.

Az ÉVOSZ piaci felmérései évek óta megerősítik, hogy a tervező és kivitelező vállalkozások üzleti tevékenységét legnagyobb mértékben akadályozó tényező a szakmunkás- és mérnökhiány. A képzett munkaerő-hiány részleges pótlásának egyik lehetősége, hogy a külföldön munkát vállalt szakmunkások és mérnökök egy része hazajön és itthon találja meg számításait az építőiparban. Ennek előfeltétele, hogy a jelenlegi építésgazdasági helyzetről, a Magyarországon elérhető családi támogatásokról és kedvezményekről hiteles információkat és konkrét munkavállalási lehetőségre ajánlatokat kapjanak az érdeklődők. Az ÉVOSZ programja, amely a rendezvényen túl a témában folyamatosan online tájékoztatást nyújt a hazaköltözést támogató információkról, ezt a kettős célt szolgálja.

„Magyarországon tartósan nagyon sok munka van és lesz az építőiparban, a sikeres cégek által kínált legális munkalehetőségekhez kapcsolódó bérek már most elérik a kinti kereset 65-70 %-át, és ehhez jönnek még a kedvező munkavédelmi, munkaegészségügyi feltételek, a továbbképzés és karrier tervezés, valamint a családokat érintő állami támogatások, aminek összességében hazahívó ereje lehet” – hangsúlyozta Koji László, az ÉVOSZ elnöke. 

 A rendezvényen elhangzott kérdésekből kiderült, hogy a legtöbben az anyagi feltételeket és a megbízható munkakörülményeket tekintik a hazai munkavállalás elsődleges kritériumának. Koji László elmondta, hogy a programban résztvevő hazahívó cégek, idehaza a legsikeresebb üzleti vállalkozások, amelyeknek a következő években – a jövő évi országgyűlési választások kimenetelétől függetlenül - sok munkája lesz. A rendelésállományuk évről évre 15–20 %-kal bővül, éppen ezért a jó szakmunkások és mérnökök tartós foglalkoztatásában érdekeltek. Budapesten és környékén egy jó szakmunkás most megkeresi a nettó 400 000–450 000 Ft-ot. A családosok emellett jelentős adókedvezményekben és otthonteremtési támogatásban is részesülnek. A technikusi végzettség és képesség esetén 500 000 Ft nettó jövedelem is elérhető, ha megvan mögötte a teljesítmény.

Többen évtizedes építőipari tapasztalattal térnének haza, de bizonyítvány híján tartanak a hazaköltözéstől.  Az ÉVOSZ-tól kapott tájékoztatás szerint ez esetben is érdemes hazaköltözni és a gyakorlatnak megfelelő szakmunkás munkakörben dolgozni. Sőt, idehaza igény szerint meg lehet szerezni a végzettséget igazoló papírokat is, amelyek a későbbiekben fontosak lehetnek akár egy középvezetői megbízás elnyeréséhez.

Magyarország Müncheni Főkonzulátusa örömmel állt már második alkalommal is az ÉVOSZ rendelkezésére az Építőipari Hazahívó Program közös megrendezésére, hiszen a Főkonzulátus kiemelt szerepet tölt be Magyarország külképviseleteinek sorában. Köszönhető ez különösen a Bajorországgal fennálló kiváló politikai, gazdasági, és kulturális kapcsolatoknak, melyben jelentős szerepet játszik az itt élő magyar diaszpóra is. A Müncheni Főkonzulátus célja a politikai és kulturális kapcsolatok fejlesztésén túl, a gazdasági együttműködés további elmélyítése is, a Főkonzulátus olyan új területeken keresi a kapcsolódási pontokat a bajor partnerekkel, ahol e közreműködés nélkül nem, vagy csak nehezen születhetne együttműködési lehetőség a hazai cégek számára. Németország évek óta vitathatatlanul Magyarország első számú kereskedelmi partnere, Bajorország pedig még a német tartományok között is kiemelkedő helyet foglal el a gazdasági kapcsolatokban. A kereskedelmi volumen az elmúlt 10 évben csaknem megduplázódott és 2019-ben 14,75 milliárd eurós értékkel új rekordot ért el. Hazánk számos bajor vállalat számára jelent továbbra is stratégiai fontosságú helyszínt. A Németországból érkező beruházások 27,6 %-a származik bajor vállalatoktól, a kormányzati beruházásösztönző intézkedéseknek, a kedvező üzleti környezetnek, az országban tapasztalt biztonságnak, az e területen dolgozó munkatársaknak köszönhetően

Az Építőipari Hazahívó Program a GINOP-5.3.5-18-2018-00038 számú, „Az építőipari munkaerő-kapacitások extenzív növelésének lehetőségei” című projekt 48,84 millió forintos keretén belül valósult meg.