Az építőanyag-gyártók és -kereskedők piaci nehézségeik ellenére azon vannak, hogy a termék- és szolgáltatási körök bővítésével tegyék vonzóvá és aktuálissá az építkezéseket, felújításokat. A 2024. évi CONSTRUMA 42. Nemzetközi építőipari szakkiállítás ennek a szellemében kerül megrendezésre.

Az építésgazdaság alapanyagokkal és építési termékekkel való folyamatos ellátására különösen ráirányította a figyelmet a COVID és az orosz-ukrán háború nyomán kialakult beszerzési nehézségek, árnövekedések és energetikai feszültségek.

A legtöbb építőanyag előállításához import alapanyagokra van szükség, melyek beszerzési költségeit a forint-euró árfolyam változása érzékenyen befolyásol, az árfolyam ingadozása pedig kiszámíthatatlan kockázatot hordoz. Az építési termékek jelentős részénél az energiaköltségek aránya magas, a 25-40% közötti nagyságot is eléri a költségeken belül, ami rendkívüli gyártási költségnövekedéssel jár együtt.

A kritikus építési termékek piaci helyzetének összevont elemzése téves szabályozási, piacfelügyeleti következményekkel járhat. Kellő mélységben nem valósul meg az egyes termékcsoportok önálló piaci, teljeskörű elemzése. A hazai építőanyag-gyártás, export-import folyamatok elemzéséhez szükséges adatbázisok hiányosak, a piaci szereplők részére kellően nem elérhetőek.

A hazai építőanyag-kereskedelmet erős verseny jellemzi. A kereskedők az ellátás biztonságát meg tudják oldani.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a megrendelői szempontokat is előtérbe állítva több javaslatot is megfogalmazott a szakma és a kormányzat irányába.

Az ÉVOSZ ismételten hangsúlyozza, hogy a hazai gyártású építőanyagok, építési termékek bővítésével növelni kell az ellátás biztonságát. A 48%-os importkitettség csökkentése kiemelt feladat. A legtöbb építési terméknél a gazdaságos üzemméretre való tekintettel is, a közepes és nagy vállalkozások egyedi beruházási, fejlesztési programjai állami támogatásra érdemesek. A nagyvállalati támogatási programban a hazai építőanyag-gyártáshoz hosszútávú fejlesztési-támogatási programot javasol az ÉVOSZ.

A kritikus építési termékek EKR-en keresztüli megfigyelésének fenntartása indokolt. A NAV által begyűjtött adatok hozzáférhetőségét, különös tekintettel az áradatokra, a piaci szereplők számára is biztosítani szükséges.

A stratégiai építési termékek piaci helyzetének elemzését a kormányzati szervezeteknek és a piaci szereplőknek, érdekképviseleteknek közösen célszerű elvégezni.

Időszerű, hogy a 2021. évi piaci, ellátási helyzetből kiinduló szabályozások, különös tekintettel a bányajáradékokra és profitadókra vonatkozó előírások hatásai kiértékelésre kerüljenek, és a 2024. évi piaci helyzethez, termelési-, kereskedelmi körülményekhez való igazítása megtörténjen.

Rendszeresen ellenőrizni kell az import építőanyagok minőségét, különösképpen a nem uniós országokból behozottakét. Jelentős büntetést kapjon az az importőr, aki a magyar előírásoknak nem megfelelő építőanyagot hoz forgalomba Magyarországon, illetve akkor is, ha a behozott építőanyag nem teljesíti a teljesítmény nyilatkozatában leírtakat.

Az ÉVOSZ kezdeményezi az építőanyag-gyártás területén kialakítani a hazai építési termékek védjegyét, ami garantált minőséget és elérhetőséget is jelent.

Az ÉVOSZ hangsúlyozza, hogy a felújításokhoz szükséges hazai gyártású építési termékek és tervezői-kivitelezői kapacitás rendelkezésre áll. Az ÉVOSZ elsődlegesen a hazai gyártású, környezeti minősítéssel rendelkező termékekre hívja fel a figyelmet (www.termekinfo.emi.hu), ami igaz az otthonfelújítási támogatási programra is, amit a szakma is régóta várt.

 

***

 

Budapest, 2024. április 10.