A LIFE program olyan projekteket támogat, melyek célja az európai természet-, környezet- és klímapolitikával összhangban lévő innovatív megoldások támogatása, és ezek gyakorlati megvalósítása, amelyek azonnal és hosszú távon egyaránt hozzájárulnak a környezeti, gazdasági és társadalmi fejlődéshez. 

A projektek költségvetése alprogramonként változó (700 000 EUR és 13 000 000 EUR között mozog). A támogatási intenzitás hagyományos projektek esetében maximum 60%. A felhíváson vállalatok akár önállóan, akár konzorciumban is indulhatnak.

4 alprogram keretében kerültek meghirdetésre felhívások:

  • Körforgásos gazdaság és életminőség,
  • Az éghajlatváltozás mérséklése és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás
  • Természet és biológiai sokféleség
  • Tiszta energiára való átállás

A korábbi nyertes projektek között szerepelnek építőipari cégek, valamint az építőipart célzó megoldások is. Érdemes megvizsgálni a támogatási lehetőséget minden olyan vállalatnak, amely képes lehet hozzájárulni ahhoz, hogy az EU gazdasága egy modern, erőforrás-hatékony és versenyképes gazdasággá váljon – akár az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével, hulladékkezeléssel, innovatív technológiák bevezetésével vagy energiahatékonysággal. 

Beadási határidő: 2024. szeptember 17. és 19.

A program részletei itt olvashatók.
 

A közelgő határidőre tekintettel érdemes átgondolni a projektötleteket és megkezdeni a felkészülést a pályázat(ok) benyújtására. Amennyiben a lehetőség érdekes lehet, a Deloitte munkatársai egy beszélgetés keretében szívesen egyeztetnek az érdeklődőkkel. 

 

 

Forrás: Deloitte