Magyar-fehérorosz építőipari munkacsoport ülést szerveztek 2024. július 10-én, mely a mélyépítési ágazatra koncentrált.

Az ülésen Koji László ÉVOSZ elnök, a munkacsoport társelnöke tájékoztatást adott az unión kívüli, harmadik országbeli állampolgárok foglalkoztatására vonatkozó jogszabály változásáról. A 179/2024 (VII. 8.) Korm. rendelet lehetővé teszi fehérorosz állampolgárok számára is a magyar Nemzeti Kártya megszerzését, amely 5 évre biztosít munkavállalási célú tartózkodást és a családegyesítéseket is lehetővé teszi.

A magyar társelnök tájékoztatást adott a magyar építőipar helyzetéről, várakozásairól.

A fehérorosz társelnök aktuális tájékoztatást adott a fehérorosz építőipar helyzetéről.

Jelezte, hogy jelentős szabad kapacitással rendelkeznek, többek között az út- és hídépítés területén is. A fehérorosz delegáció tagjai a legnagyobb forgalmú út- és hídépítő vállalkozások vezetőiből tevődött össze, akik bemutatták tevékenységüket.

Az ülésen a 2024-2025 évi szakmai együttműködés mélyépítési ágazatot (út, vasút, híd, közmű) érintő lehetséges témáit összegezték a felek.

A következő témák fogalmazódtak meg:

  • Szeptemberben lehetséges egy találkozó, melynek szakmai programjában fehérorosz részről út-, hídépítő cégekkel szeretnének találkozni. A szakmai programban az együttműködéseken túl szerepelne még a BIM, valamint a szakemberképzés, a hídépítő mérnöki képzés, a zöldépítés, és a környezetvédelem
  • Vízelvezetés, csapadékelvezetés
  • Munkaerő foglalkoztatása, mérnök továbbképzés
  • Új technológiák megismerése
  • Modern létesítmények megtekintése, szakmai bemutatása