Lechner Ödön díj 

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége Elnöksége (ÉVOSZ) 1994. január 13-i ülésén ÉVOSZ díjat alapított, Lechner Ödön díj elnevezéssel. A díj minden évben a hagyományoknak megfelelően az ÉVOSZ decemberi ünnepélyes évzáró közgyűlésén került átadásra, az alapítás szabályainak megfelelően, öt fő részére. A díj arany kitűző érméből, oklevélből áll.

 

A Lechner Ödön díj a kivitelező építési vállalkozásokban résztvevő személyek, személyre szóló elismerését jelentő dj, amelyet az évosz tagszervezeteiben hosszabb időszakon át végzett kimagasló, példamutató munka alapján lehet elnyerni. Csak az építőiparban, illetve annak érdekében végzett munka díjazható, de nemcsak a műszaki munka. Így a díjat bármilyen végzettségű és az építőipar bármely területén dolgozó egyén elnyerheti.  Alapvető kikötés, hogy a díjat az évosz tagszervezetek dolgozói nyerhetik el, de az Elnökség felmentése alapján azt megkaphatja olyan személy is, aki az építőipar érdekében kifejtett munkáját nem évosz tagszervezet keretében végzi.

A díjat javaslat alapján lehet elnyerni, melynek külön megkötött formája nincs, éppen ezért javaslatot tehet az évosz bármely tagszervezetének dolgozója, egyénre, vagy kisebb csoportra szólóan.

 

Amennyiben a javaslat nem évosz tagszervezet dolgozójára vonatkozik, részletes indoklás szükséges az ÉVOSZ Elnöksége részére, hogy mi indokolja az évosz keretein kívüli szakember munkájának az elismerését. A javaslat indoka lehet az építőipari ágazat érdekében végzett kimagasló szakmai és társadalmi tevékenység, a hosszabb távon végzett kiemelkedő szakmai munka, illetve valamilyen jelentős sikeres építőipari alkotás létrehozásában végzett kiváló munka is.