Az Építőipari Nívódíj pályázati felhívását 2014. évben az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), az Építéstudományi Egyesület (ÉTE) és az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriuma (ÉMA), valamint a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ), a Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozata (MMKÉT), a Magyar Építész Kamara (MÉK), a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség (MÉgKSZ), a Közlekedéstudományi Egyesület (KTE) az MTF Közműtechnológiákért Egyesület (HSTT) és a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata hirdette meg 11 kategóriában. A felhívás 2014 tavaszán jelent meg 2014. szeptember 19. beadási határidővel.

Az alábbi kategóriákban hirdettek pályázatot:

többlakásos lakóház

középület

irodaépület

kereskedelmi létesítmény

sport- és szabadidős létesítmény

ipari és energetikai létesítmény

műemlék-helyreállítás és rehabilitáció

közlekedési létesítmény

komplex infrastrukturális létesítmény

környezetvédelmi és vízügyi létesítmény

mezőgazdasági létesítmény

Pályázatot nyújthatott be minimálisan 100 millió Ft nettó végszámla értékű, legalább egy évvel korábban használatbavételi engedélyt kapott létesítménnyel minden olyan vállalkozó, mely magyar cégbíróságon építési fővállalkozói feladatok ellátására bejegyzést nyert. A megadott határidőre 15 pályázat érkezett. A formai és tartalmi szempontoknak mindegyik megfelelt. Nem érkezett pályázat a többlakásos lakóház és a mezőgazdasági létesítmény kategóriában.

A benyújtott pályázatokban szereplő létesítmények tervezési és kivitelezési szempontból egyaránt magas színvonalat képviseltek. A pályázatot kiírók delegáltjaiból álló 18 tagú Bíráló Bizottság az ügyrend szerint eljárva a benyújtott dokumentáció, illetve a helyszíni bejárások alapján bírálta és értékelte a pályázatokat. A bírálat fő szempontjai a következők voltak: a kivitelezés minősége, a funkciónak megfelelő megoldások, a kedvező üzemeltethetőség, a környezetbe illeszkedés, valamint a létesítményt létrehozók közötti – különösen a tervezők és kivitelezők közötti – együttműködés. A Bíráló Bizottság véleményezte a Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozata által alapított Építési Alkotói Díjra és a MÉK Elnöksége által alapított Sándy Díj díjra tett javaslatokat. A Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség önállóan döntött az Épületgépészeti Nívódíjról.

A Bíráló Bizottság összesen tízlétesítményt részesített Építőipari Nívódíjban és három részére elismerő Oklevelet adott ki. Az Építőipari Nívódíjat Tanúsítvány és a létesítményen elhelyezett, az alkotók megnevezésével ellátott bronztábla testesíti meg. A táblák ünnepélyes felavatására 2015 tavaszán kerülhet sor.

A pályázat eredményét a Bíráló Bizottság elnöke 2014.december 11-én, az ÉVOSZ ünnepi évzáró közgyűlésén hirdeti ki és nyújtja át a Tanúsítványokat.

2014. évi Építőipari Nívódíjasok

Többlakásos lakóház kategóriában: Nem érkezett pályázat

 

Középület kategóriában

Budapest Music Center

Budapest IX. Mátyás utca 8.

fővállalkozó   Market Építő Zrt. Budapest

építtető         Budapest Music Center, Gőz László, Budapest

tervező          Art 1st Design Stúdió Kft. Budapest

lebonyolító      Budapest Music Center, Gőz László, Budapest

alvállalkozó     Bútor Kft. Piliscsév

alvállalkozó     Ensi Kft. Budapest

alvállalkozó     Jankó Kft. Szigetvár

A Budapest Music Center épülete és hasznosítása igen eredeti és egyedi célt valósít meg. Létrehozása az épület tulajdonosa és építtetője, lebonyolítója és üzemeltetője Gőz László ötlete és a megvalósítás is az ő rendkívüli teljesítménye, amelyhez kitűnő partnerre talál a Market Építő Zrt.-ben. Az egyemeletes egyszerű eklektikus lakóházat vonzó közösségi intézménnyé alakította át, ahol a jazz klub, egyben étterem-kávézó és a kiváló akusztikájú koncertterem mellett zenei könyvtár, rendezvénytér és vendégszobák is helyet kaptak. A komplex létesítményben szinte az összes helyiség alkalmas stúdiófelvételek készítésére is.

 

Középület kategóriában

PORTA PACIS (BÉKE KAPUJA) Tihanyi Bencés Apátság – Turisztikai Fogadóépület

Tihany, I. András tér 1.

fővállalkozó    MERKBAU Építőipari és Kereskedelmi Kft. Kiskunhalas     

építtető          Tihanyi Bencés Apátság

lebonyolító      Ther-Ra Kft. Hidegkút

tervező           CZITA Építész Iroda Kft. Győr

alvállalkozó     M+M Kft. Székesfehérvár - szárazépítés

alvállalkozó     MUREPOX Kft. Budapest – műgyanta

alvállalkozó     CSMT Kft. Kiskunhalas – elektromos munkák

„Szürke, beton, kicsi, földalatti, gyönyörű" írták róla az ÉPÍTÉSZFÓRUM 2013.07.9.-i számában. A Balaton kiemelt turisztikai jelentőségű helyén a bencés apátsághoz kapcsolódó történelmi és kulturális emlékek és az egyedülálló természeti környezet évi 200000 látogatója számára emelt fogadóépület pontosan azt szolgálja, amire hivatott, legmesszebbmenőkig figyelembe veszi az ebbe a környezetbe való beilleszkedés szempontjait.

 

Irodaépület kategóriában

Geometria Irodaház

Budapest II. Medve utca 17.

generálkivitelező        Épszerk Pannónia Invest Kft. Budapest

építtető                     Tenke Ingatlan Kft. Budapest  

lebonyolító                 Aves Real Estate Kft. Budapest 

tervező                      3h építésziroda Kft.

alvállalkozó                Popesz Ép-Szer Bt. Kistarcsa – épületgépészet

alvállalkozó                Hazai Épvill Kft. Budapest – elektromos munkák

alvállalkozó                MPA System Kft. Miskolc – homlokzati függönyfal

A Megrendelő kifejezett szándéka volt, hogy tevékenységük teljes átláthatósága tükröződjön az épület megjelenésében és struktúrájában is. Az építész ezért nagy üvegdobozokkal megjelenített homlokzatokat hozott létre és ez a transzparencia a belső átrium köré szervezett terekben is folytatódik. Az építészi gondolatot a kivitelező kiválóan valósította meg és az épület architektúrájával illeszkedik a megújuló Víziváros új arculatához.

 

Kereskedelmi létesítmény kategóriában

FOUR POINTS by SHERATON BUSINESS HOTEL és KONFERENCIA KÖZPONT

Kecskemét, Izsáki út 6.

fővállalkozó    KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. Szeged

építtető         KÉSZ Hotel és Konferencia Menedzsment Kft. Kecskemét

tervező          SZIGNUM-Építő Kft. Hódmezővásárhely

alvállalkozó     Matech Magyar Technológiai Kft. Szeged

alvállalkozó     KÉSZ Ipari Gyártó Kft. Kecskemét

alvállalkozó     Alumont Szerelő és Gyártó Kft. Budapest

Kihasználva a város dinamikus fejlődését, különösen a Mercédesz gyár odatelepülését, acélszerkezeti gyára mellett, kecskeméti telephelyén a KÉSZ Csoport saját beruházásban létesített Business Hotelt és Konferencia központot. A komplexum a Sheraton szállodalánc minden nemzetközileg előírt követelményét kielégíti. A fém-üveg homlokzat egyszerre jelzi az épület mögött ma is működő gyárat és simul bele az Izsáki út védett platánfasorába. Belsőépítészeti kialakításában visszatérő motívum a magyar népmese.

 

Sport és szabadidős kategóriában

Újpest uszoda és Rekreációs központ

Budapest IV. Tóth Aladár utca 15-18.

fővállalkozó    Monting Mérnökiroda Kft. – Épszerk Pannónia Ivest Kft. Konzorcium

építtető         Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata 

tervező          Mélyföldszint Kft. Iregszemcse

Újpesten, a káposztásmegyeri Babits Mihály Gimnáziumhoz szervesen illeszkedve, de mégis különállóan épült meg a Halassy Olivérről elnevezett városi uszoda és rekreációs központ, mely mind a gimnázium, mind a lakosság részére rendelkezésre áll. Az uszoda hosszú távú, gazdaságos hő-ellátását kútvizes-hőszivattyús rendszer biztosítja, mely amellett hogy környezetbarát technológia, olcsóbbá teszi az üzemeltetést is.

 

Ipari és energetikai kategóriában

SAUFLON Innovációs Központ

Gyál, Prologis Ipari Park

fővállalkozó    Újlaki Építő Kft. Budapest

építtető          SAUFLON, Gyál

tervező           Földes és Társai Építésziroda Kft. Budapest

alvállalkozó     Bojti András - üvegszobrász

alvállalkozó     Baracskai Béla - szárazépítés

alvállalkozó     Buxbaum Csaba – acélszerkezet

A gyáli ipari parkban, a jobbára gyártó- és raktárbázis funkciók közé beékelődött a rendkívül termelékeny kontaktlencse gyár innovációs és oktatási központja. Ez az adott helyen nem szokványos funkció tisztaságot és sterilitást sugall. Ezt a hatást az alkalmazott homogén fehér szín okozza, melyet megtör, de egyben vele harmóniát teremt az előadóterem dobozának diófa burkolata Az ide szánt funkciókat egy épület-magas passzázs osztja ketté melyet üvegburkolatú átjáró hidak kötnek össze. A belépőt lenyűgözi a látvány, elkápráztatják a tükröződések melyet még fokoz a hibátlan kivitelezés.

 

Ipari és energetikai kategóriában

ELMŰ Irodaépület és Üzemirányító Központ

Budapest XIII. kerület, Váci út 72-74

fővállalkozó    Uni-Invest Kft. Budapest

építtető          Budapesti Elektromos Művek Nyrt.

tervező          ARCHIS Építésziroda Kft. Budapest

alvállalkozó     Sinergy Kft. Budapest – épületgépészet

alvállalkozó     HOREX Ipari és Kereskedelmi Kft. Budapest – ács, tetőfedő, bádogos

alvállalkozó     Nordikal Tervező és Szolgáltató Kft. Budapest – nyílászáró szerkezetek

A Tisza és Dráva utca sarkán lévő üzemépület 1907-ben készült el, az akkor már 24 éve működő kazánház és generátorház bővítéseként. Ebből az épületből alakította ki az ELMŰ iroda és az üzemirányító központját. A létesítmény technikai felszereltsége, biztonsági követelményei és az azt kiszolgáló energiatudatos megoldások a 2006-óta műemléki védettségű épület rehabilitációja mellett a tervezőktől és a kivitelező csapattól egyaránt a szokványos ipari- vagy irodaépületekhez képest jóval igényesebb, összetettebb megoldások alkalmazását követelte meg. Nagy bravúr volt a légtechnikai berendezések szűk helyre történő beépítése, és a lakóépületek gyűrűjében elhelyezkedő épület épületgépészetének zajmentes kialakítása. Külön kiemelendő az évszázados kút felhasználásával kialakított geotermikus fűtési rendszer.

 

Műemlék-helyreállítás, rehabilitáció kategóriában

Budavári Nagyboldogasszony – Mátyás Templom Rekonstrukciója

Budapest I. kerület Szentháromság tér 2.

fővállalkozó    Magyar Építő Zrt. -  Reneszánsz Kőfaragó Zrt. konzorcium

építtető           Emberi Erőforrás Minisztériuma Budapest 

lebonyolító      FŐBER Nemzetközi Ingatlanfejlesztő és Mérnöki Zrt. Budapest

tervező            Állami Műemlék-helyreállítási és Restaurálási Központ (jogutód: MNM, Nemzeti Örökségvédelmi Központ Budapest)

alvállalkozó     ISOGENERAL Kft. Budapest – ács, tetőfedő, bádogos munkák

alvállalkozó     GLASS.HU Kft. Budapest – ólmozott üveg, szobor, padló restaurálás

alvállalkozó     LEHOCZKY Kovács-iparművész és Restaurátor Kft. Szentendre

A Schulek Frigyes által 1874-96 között újjáépített egykori koronázó templom rekonstrukciója mára halaszthatatlanná vált. Mindenre kiterjedő gondos előkészítés és tervezés után kezdődtek meg a felújítási és bővítési munkák. Megoldották az elmúlt évtizedek alatt felmerült műszaki problémákat, a megnövekedett turista forgalomból eredő károsodásokat helyreállították és létrehozták a korszerű üzemeltetési követelményekhez szükséges tereket, a komplex épületfelügyeleti rendszert miközben folyamatosan biztosították a hitéleti, a liturgia és az idegenforgalmi funkciók működését. A Mátyás templom ma újra régi pompájával várja látogatóit.

 

Közlekedési létesítmény kategóriában    

Hárosi Duna-híd/2

Deák Ferenc híd az M0 autópálya déli szektorában

fővállalkozó    „M0 déli ág II. Konzorcium” (A-HÍD ÉPÍTŐ Zrt., KÖZGÉP Zrt., STRABAG MML Kft., STRABAG ÁLTALÁNOS ÉPÍTŐ Kft., COLAS HUNGÁRIA ÉPÍTŐIPARI Zrt.)

építtető           Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. – NIF Zrt.

lebonyolító      UTIBER Közúti Beruházó Kft.

tervező           Pont TERV Zrt.

                       Főmterv Mérnöki Tervező Zrt.

                       UNITEF-CÉH Zrt.

A Deák Ferencről elnevezett híd szerkezete jócskán meghaladja az eddigi hazai betolt szerkezetek méreteit, jóval nagyobb méreteket és tömegeket kellett biztonságosan mozgatni úgy, hogy közben az üzemelő M0 körgyűrű forgalma zavartalan legyen. A helyszín okozta rengeteg kötöttség és a különleges méretekből adódó nehézségek ellenére sikerült a hídszerkezeteket magas szinten elkészíteni és átadni a forgalomnak, enyhítve ezzel a körgyűrű déli szakaszának túlterheltségét. .Külön meg kell még említeni a különleges hídfőket, melyeket a meglévőkhöz illeszkedve a szomszédos forgalom fenntartása mellett kellett megvalósítani

 

Komplex infrastrukturális létesítmény kategóriában: Nincs díjazott

 

Környezetvédelmi és vízügyi létesítmény kategóriában

Szentendrei árvízvédelmi védmű megerősítése és átalakítása, első mobilgát Magyarországon

fővállalkozó    SWIETELSKY Magyarország Kft. – KÖTI-VIÉP Kft. konzorcium

építtető           Szentendre Város Önkormányzata

tervező           KEVITERV AKVA Mérnöki Vállalkozási Kft. Szolnok

tervező           MÉLYÉPTERV KOMPLEX Zrt. Budapest

lebonyolító      Újlak Mérnökiroda Kft. Budapest

alvállalkozó     TEGA-BAU Kft. Budapest - parapetfal

alvállalkozó     ERD-BAU Kft. Budapest – földmunkák

alvállalkozó     TÜKÖR-GÉP Kft. Abony – szivárgó, töltéstest burkolása, tartozékok

A Magyarországon újszerű árvízvédelmi védmű – hazánkban első mobil gát szerkezet telepítése körültekintő tervezést és kivitelezést igényelt, különös tekintettel a fogadó fejgerenda szerkezetbe épített talplemezek elhelyezésének pontosságára – a mobil fal akadálymentes és gyors összeszerelhetőségének érdekében. A mobil fal már a hivatalos átadást megelőző időszakban kiválóan bizonyított a 2013. júniusi, az eddig mért legmagasabb Duna vízszinttel tetőzött árvíz idején.

 

Mezőgazdasági létesítmény kategóriában: Nem érkezett pályázat

 

2014. évi Építőipari Nívódíj Elismerő Oklevél

 

Sport és szabadidő kategóriában

Kemenes Vulkán Park

Celldömölk

fővállalkozó    Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. Sopron

építtető          Celldömölk Város Önkormányzata

lebonyolító      Vasber Zrt. Szombathely

tervező          Földes és Társai Építésziroda Kft. Budapest

alvállalkozó     Ács-Bau1988 Építőipari Kft. Takácsi - szerkezetépítés

alvállalkozó     S. Service Kft. Sárvár – erős és gyengeáramú munkák

alvállalkozó     Tornyos és Társa Kft. Nagylengyel – acél és csarnokszerkezetek

A celldömölki Kemenes Vulkán Park központi épülete fogadja a Ság hegy egyedi természeti értékeit látogató vendégeket és egyben állandó kiállítása személetes audio-vizuális eszközökkel mutatja be a vulkánok működésének különleges világát. Az épület külső és belső megjelenésével maga is azonosul funkciójával, a durva „szőrös deszka” beton, a „corten”- rozsdás- acélfelületekkel, az épület-belső barlangszerű kialakításával utal a természet nyers erejére. A jelentős kortárs épületet számos helyen publikálták és elismerően méltatták.

 

Irodaház kategóriában

ÉMI Építőipari Tudásközpont - Központi irodaépülete

Szentendre, Dózsa György út 26.

fővállalkozó    ÉPKAR Építő és Épületkarbantartó Zrt. Budapest

építtető         ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.

lebonyolító     Kőrösbánya Kft. Budapest

tervező          Puhl és Dayka Építész Iroda Kft. Szentendre

alvállalkozó     E. KVALITÁS 2002. Kft. Budapest – erős és gyengeáramú munkák

Az ÉMI ezzel a létesítménnyel a nemzetközileg is innovatív technológiákat, a fenntartható, ökologikus építés gyakorlati lehetőségeit kívánja demonstrálni. A több ütemben megvalósuló fejlesztés célja, hogy bázist teremtsen az építéssel foglalkozó vállalkozásoknak, szervezeteknek, oktatási és képzési intézményeknek. Építészeti értékei mellett az irodaépület fő erényei a jól átgondolt környezettudatosság és energiahatékonyság és a példaértékű építési rendszerek látványos bemutatása.

 

Ipari épület kategóriában

RICHTER GEDEON NYRT. – II. sz. Raktárépület Homlokzatrekonstrukció

Budapest, Gyömrői út 19-21.

fővállalkozó    VÁZ-ÉP Kft. Székesfehérvár

építtető           Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt. Budapest

tervező           Archikon Kft. Budapest

A magyar gyógyszeripar kiemelkedő szereplője olyan építészeti megoldást keresett raktárépülete elavult homlokzatának rekonstrukciójához, amely a céget jobban reprezentáló, hőtechnikailag, műszakilag időtállóbb és gazdaságos megoldást tud nyújtani. A tervezőt pályázat útján választották ki, a kivitelező felülről lefelé szerelt technológiával végezte el a munkát. A végeredmény látványos és méltó a patinás gyárhoz.