A 2016. ÉVI ÉPÍTŐIPARI NÍVÓDÍJ PÁLYÁZAT EREDMÉNYÉRŐL

 

Az Építőipari Nívódíj pályázati felhívását 2016. évben az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), az Építéstudományi Egyesület (ÉTE), és az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriuma (ÉMA), valamint a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ), a Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozata (MMKÉT), a Magyar Építész Kamara (MÉK), a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség (MÉgKSZ), a Közlekedéstudományi Egyesület (KTE), az MTF Közműtechnológiákért Egyesület (HSTT), és a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata hirdette meg 8 kategóriában. A felhívás 2016 tavaszán jelent meg 2016. szeptember 16. beadási határidővel.

Az alábbi kategóriákban hirdettek pályázatot:

  • többlakásos lakóépület
  • középület
  • ipari és energetikai építmény
  • mezőgazdasági építmény
  • műemlék-helyreállítás és rehabilitáció
  • közlekedési létesítmény
  • komplex infrastrukturális létesítmény
  • környezetvédelmi és vízügyi létesítmény

Pályázatot nyújthatott be minimálisan 100 millió Ft nettó végszámla értékű, legalább a tárgy évet megelőző év végéig használatbavételi engedélyt kapott létesítménnyel a megvalósító szervezetek bármelyike. A megadott határidőre 27 pályázat érkezett. A formai és tartalmi szempontoknak 1 pályázat nem felelt meg. Nem érkezett pályázat a komplex infrastrukturális létesítmény kategóriában.

A benyújtott pályázatokban szereplő létesítmények tervezési és kivitelezési szempontból egyaránt magas színvonalat képviseltek, különösen sok pályázat érkezett a középület és a műemlék kategóriákban. A pályázatot kiírók delegáltjaiból álló 18 tagú Bíráló Bizottság az ügyrend szerint eljárva a benyújtott dokumentáció, illetve a helyszíni bejárások alapján bírálta és értékelte a pályázatokat. A bírálat fő szempontjai a következők voltak: az adott építmény általános építészeti-műszaki értékelése, a kivitelezés műszaki–technikai színvonala, szakszerűsége, a beruházás gazdaságossága, üzemeltethetősége valamint a létesítményt létrehozók – különösen a beruházók, a tervezők és kivitelezők közötti – együttműködés. A Bíráló Bizottság véleményezte a Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozata által alapított Építési Alkotói Díjra és a MÉK Elnöksége által alapított Sándy Díj díjra tett javaslatokat. A Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség önállóan döntött az Épületgépészeti Nívódíjról.

A Bíráló Bizottság összesen 14 építményt részesített Építőipari Nívódíjban és 1 részére elismerő Oklevelet adott ki. Az Építőipari Nívódíjat Tanúsítvány és a létesítményen elhelyezett, az alkotók megnevezésével ellátott bronztábla testesíti meg. A táblák ünnepélyes felavatására 2017. év tavaszán kerülhet sor. A pályázat eredményét a Bíráló Bizottság elnöke 2016.december 9-én, az ÉVOSZ ünnepi évzáró közgyűlésén hirdeti ki és nyújtja át a Tanúsítványokat.

 

2016. ÉVI ÉPÍTŐIPARI NÍVÓDÍJASOK

 

Többlakásos lakóépület kategóriában

 

„100 lakásos Passzívház” - Budapest XIII. kerület, Jász utca 91.

Építtető: Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat

Tervező: Archikon Építésziroda (Budapest)

Lebonyolító: XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt.

Generálkivitelező: Magyar Építő Zrt.

Alvállalkozó: ÉPSZERK PANNÓNIA INVEST Kft. (Budapest)

Alvállalkozó: Szabó és Társa Belsőépítész Kft. (Mosonmagyaróvár)

Alvállalkozó: TT Ablak Kft. (Kaposvár)

A 100 lakásos angyalföldi lakóház sikere a merész és előrelátó önkormányzat, a kreatív tervezés és a minőségi munkát végző kivitelező együttes érdeme. Az alapvetően újszerű felfogásban megtervezett és megvalósított létesítmény, passzívház. Hőveszteségét minimalizálták, hőnyereségét maximalizálták. A tájolását optimalizálták és a házat termikus burokkal vették körül, a homlokzaton 30 cm vastag a hőszigetelés, a nyílászárók hőhíd-mentesek, csökkentették az üvegfelületeket és háromrétegű üveget alkalmaztak.  A megvalósult épület megfelel a passzívházakat ellenőrző német „Darmstadt Passivhaus Institut” minősítési kritériumainak. A lakások fűtése és hűtése a lakók hőérzetéhez igazodva szabályozható és állítható árnyékolóval is ellátottak. A ház építészetileg is egyedi, a lakóegységek statikailag bravúrosan kialakított, látványos függő folyosókról közelíthetők meg. Közösségi terek is épültek és minden lakáshoz tartozik egy parkoló, melynek tetején zöldfelület teszi kellemessé a belső, tágas zárt udvart. A földszinti lakásokhoz előkert is tartozik.

 

Középület / Kereskedelmi építmények kategóriában

 

BUDAFOKI SZOMSZÉDOK PIACA - Budapest, XXII. kerület, Játék u. 8.

Építtető: Budafok-Tétény Budapest XXII. Kerület Önkormányzata

Tervező: Avant-Garde Építész Stúdió (Budapest)

Generálkivitelező: LATEREX ÉPÍTŐ Zrt. (Budapest)

Budafokon az építészet modern eszközeivel egy többcélú, új piac épült a régi, korszerűtlen helyett és a hajdanvolt budafoki Promontort idéző, igazi kisvárosias tér jött létre. Elnevezésében a szomszédok a népszerű tv szappanoperára utal, mely egyrésze itt játszódott. A projekt kivitelezésénél fontos szempont volt, hogy a régi piac gyorsan, zökkenőmentesen átköltöztethető, az árusítás folytonossága biztosított legyen. A piac előtti tér a hétköznapokon, a kerület központjában európai szintű környezetével vonzó találkozási pont és egyben pihenésre-leülésre alkalmat kínáló hely. Kulturált ülőalkalmatosságok és párásító vízjáték adja meg a növényzeten és a zöldfelületeken kívül a tartózkodás élményét. Továbbá teret ad mindenféle rendezvénynek, borfesztiválnak, karácsonyi vásárnak, kirakodó vásárnak, kézműves vásárnak, „bolha” piacnak, és lehetőség van itt kisebb színpadi rendezvényeket is szervezni.

 

Középület / Kulturális létesítmény kategóriában

 

Hangvilla (Séd mozi átalakítása hangversenyteremmé) - Veszprém, Brusznyai u. 2.

Építtető: Swing-Swing Kft. (Veszprém)

Tervező: Delta Mérnöki Iroda (Veszprém)

Generálkivitelező: Swietelsky Magyarország Kft. (Budapest)

Lebonyolító: Pro Veszprém Városfejlesztési és Befektetés-ösztönző Nonprofit Kft.

Alvállalkozó: Balaton Bútor Kft. (Veszprém)

Alvállalkozó: Elektro Center Kft. (Veszprém)

Alvállalkozó: Equiscorp Kft. (Székesfehérvár)

Veszprém városának kulturális élete új, impozáns létesítménnyel gazdagodott. A városközpontban az egykori Séd mozi épületét magánberuházás során multifunkcionális épületegyüttessé alakították át, amely alapvetően a zenei életnek ad helyet, innen ered a „Hangvilla” elnevezés is. Először a mozi vasbeton szerkezetét kellett átalakítani, úgy, hogy ne gyengüljön állékonysága. Ezt utófeszítéses eljárással oldották meg, majd a régi épületet 13 m magas acél és üvegszerkezetekkel vették körül úgy, hogy a két függőleges héj között födémeket építettek be. Érdekessége az épületnek a különböző szögben dőlő oszlopok, a közéjük befüggesztett terek. Azért, hogy az előadásokon kívül is becsábítsák a nagyközönséget étterem és kávézó épült. A Hangvilla megépítésével megváltozott a városkép, a patinás város modern arculattal gazdagodott.

 

Középület / Oktatási létesítmény kategóriában

 

24 tantermes Brenner János Általános Iskola és Gimnázium - Szombathely, Táncsics Mihály u. 48.

Építtető: Szombathelyi Egyházmegye

Tervező: Mátis és Egri Tervező Kft.

Generálkivitelező: West Hungária Bau Kft. – ZÁÉV Építőipari Zrt. (konzorcium)

Alvállalkozó: Elios Innovatív Energetikai Zrt. (Budapest)

Alvállalkozó: Kőért Kft. (Kaposvár)

Alvállalkozó: Zala Elektro Kft. (Zalaegerszeg)

A Szombathelyen megvalósult általános iskola és gimnázium épületegyüttes az egyik legkorszerűbb hazai oktatási létesítmény, amely a tervezett határidőn belül, igényesen, a közreműködő partnerek kiváló együttműködésével valósult meg. A Brenner János vértanú katolikus papról elnevezett iskola és gimnázium, a katolikus egyházmegye telkén részben a volt noviciátus épület helyén épült, de a használatba bevonták a volt kollégiumi épületet is. Itt a szaktantermek és az igazgatási helyiségek kaptak helyet. Az új részben a mai kornak mindenben megfelelő informatikai berendezéssel felszerelt 24 tanterem, és egy többfunkciós tornaterem létesült. A tervezésnél kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy az iskola és annak közösségi terei mindenki számára – különös tekintettel a mozgásukban korlátozottakra – egyformán megközelíthető és használható legyen. A külsejében is hangsúlyos, nagy kiterjedésű épület jól illeszkedik a városi szövetbe.

 

Középület / Irodaház kategóriában

 

Debreceni Járásbíróság új épülete - Debrecen, Arany János u. 25-31.

Építtető: Debreceni Törvényszék

Tervező: Koller és Társa Tervező Kft.

Lebonyolító: Őri János – Megrendelő (építtető) képviselője

Generálkivitelező: HUNÉP UNIVERSAL Építőipari Zrt.

Alvállalkozó: LATU-BAU Kft. (Debrecen)

Alvállalkozó: Integrál Kft. (Székesfehérvár)

Alvállalkozó: Elektro-Invest Hungary Kft. (Hajdúböszörmény)

Debrecen új hármas egységű igazságszolgáltatási központjának utolsó darabja, a korábbi tömbökkel jól harmonizáló, az ugyanazt a szellemiséget és színvonalat nyújtó Debreceni Járásbíróság zárt téglaépülete. A városban új tehermentesítő utat építettek, a belváros meghosszabbításaként kiépült új utca szorosan kapcsolódik környezetéhez, mégis saját arculattal rendelkezik, ennek keleti térfalát foglalják el a bíróság új intézményei. Az utca folyamatos beépítettségét nyújtó épületek azonban formájukban, anyaghasználatukban szépen egységben tudtak maradni, a pozicionálással pedig sikerült az épületek sarkait kihangsúlyozni, ahol többszintes bejárati részt kaptak. Az igazságszolgáltatási funkció zárt, kevésbé az utca felé nyitott épületeket igényelt, amelyeknek végül a kézi vetésű téglafalak adnak feloldást, hiszen azok minden napszakban és időjárási viszonyok között más-más textúrát rajzolnak ki. A belső tervezés hasonlóan nagyfokú puritánságot mutat, a fehérre festett felületekkel a barnás, márványozott padló- és esetenként falburkolat váltakozik. A tárgyalótermek, irodák, különböző meghallgató helyiségek mellett egy különleges panorámával ellátott könyvtárat is kialakítottak, amelynek üvegtáblái a tárgyalók tetejére telepített belső tetőkertre nyílnak.

 

Középület / Egyházi létesítmény kategóriában

 

Debreceni Református Hittudományi Egyetem -Debrecen, Kálvin tér 17.

Építtető: Tiszántúli Református Egyházkerület

Tervező: MEDMIX CENTER Kft. (Debrecen)

Lebonyolító: Kem-Ber Kft. (Debrecen)

Generálkivitelező: HUNÉP UNIVERSAL Építőipari Zrt. (Debrecen)

Alvállalkozó: Horex Kft. (Budapest)

Alvállalkozó: TB Logisztik Kft. (Szeged)

Alvállalkozó: Tu-Color Kft. (Debrecen)

A magyar történelem egyik emblematikus épülete a Debreceni Református Kollégium. Itt határozta el a magyar országgyűlés 1848-ban a trónfosztást és itt ülésezett 1944 –ben az ideiglenes országgyűlés is. Ebben az épületben kapott helyet ma a Református Hittudományi Egyetem. Az épületet felújították, fő látványossága ezután is a múzeum és a könyvtár. Az 1538 óta álló épület rekonstrukciója során figyelembe kellett venni az értékvédelmi, műemlékvédelmi, építészeti, belsőépítészeti, kertészeti, tartószerkezeti, elektromos, erős-és gyengeáramú, gépészeti, geodéziai, tűzvédelmi, környezetvédelmi és akadálymentesítési követelményeket. Ez mintaszerűen teljesült. Az épületen megújultak a homlokzatok, a nyílászárók, a padlóburkolatok, a tetőszerkezet és a héjalás. Egy új lift beépítésével pedig kiegészült az eredetileg 5 lépcsőház.

 

Középület / Egyházi létesítmények kategóriában

 

Egek Királynéja Római katolikus Főplébánia - Budapest IV. kerület, Szent István tér 21.

Építtető: Budapest Főváros IV. kerület Újpesti Önkormányzata

Tervező: 4 Plusz Építész Stúdió Kft. (Budapest)

Lebonyolító: Budapest Főváros IV. kerület Újpesti Önkormányzata  Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Főosztály

Generálkivitelező: Czero Projekt Kft. – Kharisz Kft. Konzorcium

Újpest átfogó főtér-megújítási programjának részeként megújult a Főplébánia is. Az újpesti plébánia korszerű, mai igényeknek megfelelő funkcióinak kialakítására átadott XIX. századi épület teljes felújítását, átalakítását az Önkormányzat vállalta magára. A felújítás és a főplébánia kialakítása során a meglévő épület értékeinek megőrzését, kibontását, az építészeti kiegészítések szempontjából egységes, modern, de mégis illeszkedő szemlélettel oldották meg A két udvari szárnyat egy új, kétszintes keresztszárnnyal kötötték össze. Az eredetileg „U” alakú elrendezés így zárt beépítésűvé vált, közrezárva egy átrium-udvart. A zártság helyett azonban a kertek felé teljes felületen megnyitották a földszintet, a látvány a bejárattól a hátsókert végéig érvényesül. Az új, összekötő szárnyak az épület eredeti struktúrájában új hangot ütnek meg. Fehér, szálkötésű cementlapokkal burkolt felületű épülettömegek, melyek meghatározó eleme az árnyékoló-szerkezetek azsúrozott hatású pávamintás népi motívuma. Kapcsolat hagyomány és fejlődés, új és régi között. A pávák alkotta szív utalás az evangélium üzenetére.

 

Középület/Egészségügyi létesítmény kategóriában

 

Sarepta Evangélikus Lakóotthon - Budapest, Máriaremetei út 80-82.

Építtető: Sarepta Budai Evangélikus Szeretetotthon (Budapest)

Tervező: Modum Építésziroda Kft. (Budapest)

Generálkivitelező: Confector Mérnök Iroda Kft. (Budapest)

Lebonyolító, műszaki ellenőr: Spányi Partners Zrt.

Alvállalkozó: Pekár és Kis Nagy Kft. (Budapest)

Alvállalkozó: Szacsita Építő Tervező és Szolgáltató Kft. (Piliscsaba)

Alvállalkozó: Péter Építő Építőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (Budapest)

A legújabb EU előírásokat is figyelembe véve egy új, 50 fő súlyos szellemi és mozgásukban korlátozott fogyatékos személyt befogadó lakóotthon valósult meg a Budai hegyekben, a Máriaremetei úton. A lakóotthon a gondozottak kulturált és biztonságos szállás lehetőségét biztosítja. Az új szeretetotthon elhelyezésének elsődleges szempontja az volt, hogy a lehető legnagyobb mértékben illeszkedjen az épület a természetes terepbe, megtartva a növényzeti és domborzati viszonyokat. A földszinti padlóvonal a csatlakozó terep szintjével azonos, így biztosított az akadálymentes bejárás az épületbe. A tervezett épület tömegét „H” alakban alakították ki, úgy, hogy a karként kitárulkozó oldalszárnyak, a lejtős tereppel egy védett belső udvart határoljanak. Az így kialakuló ligetes, belső udvar ideális pihenőkertként szolgál a fogyatékkal élő emberek számára. Összességében az evangélikus egyház által megvalósított és működtetett lakóotthon épülete és berendezése példamutató.

 

Ipari és energetikai építménykategóriában

 

TAKATA GYÁRTÓÜZEM ÉS LOGISZTIKAI KÖZPONT - Miskolc, Takata út 1.

Építtető: Takata Safety System Hungary Kft. (Miskolc)

Tervező: Óbuda Építész Stúdió Kft. (Budapest)

Generálkivitelező: Market Építő Zrt. (Budapest) 

Lebonyolító: Óbuda-Újlak Zrt. (Budapest)

Alvállalkozó: Hungarian Project Kft. (Budapest)

Alvállalkozó: OK Bau Kft. (Budapest)

Alvállalkozó: Ensi Kft. (Budapest

A TAKATA gyár Miskolc határában az autógyártásban most már nélkülözhetetlen légzsákokat állít elő. A kedvezőtlen talajviszonyok ellenére korábban elképzelhetetlen ütemben valósult meg ez az autógyártáshoz kapcsolódó üzem, Méreteire jellemző, hogy a gyár közel 64 000 m2 beépített területen 16 épületben működik. A mai magyar építőipar képes volt időben megvalósítani a vállalt feladatot, szinte napra pontosan egy év alatt készült el a projekt úgy, hogy a 33 fős helyszíni management 172 alvállalkozót irányított. A rendkívül igényes japán befektető minőségi követelményeit betartva a megrendelő legnagyobb megelégedésére fejezték be a munkát. Az új gyár jelentősen javítja a környék foglalkoztatottságot és megjelenésével Miskolc városának megújulását jelképezi.

 

Mezőgazdasági építmény kategóriában

 

Sauska Borászat Villány

Építtető: Sauska és Társa Kft.(Dunakeszi)

Tervező: Radius b + s Kft. (Budapest)

Fővállalkozó: MERKBAU Építőipari és Kereskedelmi Kft. (Kiskunhalas)

Lebonyolító: Schmika-Plusz Kft. (Siklós)

Alvállalkozó: SH-Bau Mérnöki Kft. (Mohács)

Alvállalkozó: Stang Bádogos Kft. (Szajk)

Alvállalkozó: Tóth – House BT. (Kalocsa)

A Sauska borászati épület-együttes a Villány-borvidéki szőlőbirtokán már majd egy évtizede üzemel, melyben évente 1700-2500 hektoliter bort állítanak elő, hordókban és acél tartályokban érlelik, palackozzák. A bővítés célja a meglévő épület kapacitásának a változatlanul hagyása mellett a szőlőfeldolgozás területének a növelése, a szőlő hűtési lehetőségének a megoldása és a dolgozók szociális helyzetének a javítása. A problémák megoldására épült egy új összetett funkciójú épületszárny, fedett-nyitott feldolgozó térrel, hűthető és fűthető zárt tárolóval és a szükséges kétszintes szociális blokkal. A zárt raktárban lehűtik a szőlőt +5 Celsius-fokra, ugyanitt novemberben a must erjedésekor +25 Celsius-fokra fűtik fel a helyiséget egy ipari hűtő – fűtő géppel. Az alkalmazott építészeti megoldásokkal és anyagokkal a kialakított épületegyüttes kiválóan simul a szőlődombos tájba, a toldás és a meglévő épület megbonthatatlan harmonikus egységet alkot.

 

Műemlék-helyreállítás és rehabilitáció kategóriában

 

Várkertbazár - Budapest I. ker. Ybl Miklós tér 6.

Építtetők: Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft.

                  Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat

Tervező: Középülettervező Zrt.

Lebonyolító: Főber – Nox – ÉMI konzorcium

Generálkivitelező: Swietelsky Magyarország Kft. – West Hungária Bau Kft. konzorcium

Alvállalkozó: Alukonstrukt Kft. (Szeged)

Alvállalkozó: Agro- Hungary Kft. (Budapest)

Alvállalkozó: Tihati és Bende Kft. (Budapest)

A Várkert Bazár 1984-es bezárása óta a hazai műemlékvédelem állandó problémájaként állt és pusztult a Duna part mentén a budai látkép közepén. Az Ybl Miklós 1879-ben készített terveihez hű rekonstrukciója, restaurálása, felújítása és a mai kor igényeinek megfelelő fejlesztése az eredeti építészeti együttessel harmonikus összhangban valósult meg. A jelenkor funkcionális igényeinek megfelelő új épületrészek a meglévőkkel egységben tükrözik a kortárs építészet jegyeit. Teljesen megújult a régi műemlék együttes, a lépcső pavilon a Cortinafal, a bazársor, a Gloriette, és a többi pompás épület lépcső és kert és megvalósultak az új, koruk igényeit szolgáló építmények, a mélygarázs és a multifunkciós terem. A Várkert Bazár felújítása minden közreműködő tervező és kivitelező vállalkozó számára különleges feladatot jelentett, amelyet összehangoltan, magas színvonalon oldottak meg.

 

Műemlék helyreállítás és rehabilitáció kategóriában

 

A fertődi Eszterházy-kastélyegyüttes részét képező Jószágkormányzói épületegyüttes

Építtető: Eszterháza Központ (Fertőd)

Tervező: M ÉPÍTÉSZ IRODA Kft. (Budapest)

Lebonyolító: Eszterháza Központ (Fertőd)

Generálkivitelező: Laki Épületszobrász Zrt. (Budapest).

A fertődi Esterházy-kastélyegyüttes különálló épületcsoportjának tervezése és kivitelezése majd tíz év előkészítési, szakértői és tervezési munka után valósulhatott meg. A Narancsház, a víztorony, a Marionett bábszínház, a nyugati összekötő szárny valamint a Tiszttartói ház műemléki rekonstrukciója és rehabilitációja állapotuktól függően különböző szinten valósult meg. A keleti összekötő szárny modern építészeti eszközökkel és funkciókkal helyettesíti a nem rekonstruálható épületrészeket. Végeredményben az épületek által határolt tér híven adja vissza az Eszterházyak korának hangulatát. Sikerült funkciót találni a pusztuló épületcsoportnak és ma innen irányítják az egész kastély-együttest. A teljes rekonstrukció a műemléki és régészeti kutatások eredményeit kiválóan adja vissza. A munka során sikeres volt az építtető, a tervező, a projektvezetés, és a kivitelezési munkákat végzők, valamint a műemlékvédelmi felügyelet folyamatos és konstruktív együttműködése.

 

Közlekedési létesítmény kategóriában

 

Budapesti 1-es villamos vonalának felújítása és meghosszabbítása - Kerepesi út és a Fehérvári út között

Építtető: BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt.

Tervező: UVATERV ÚT-, Vasúttervező Zrt. - FŐMTERV Mérnöki Tervező Zrt.

Generálkivitelező: A-HÍD Zrt. – COLAS Alterra Zrt.

Lebonyolító: Transinvest-Budapest Kft. és ECO-TEC Kft. konzorcium

Alvállalkozó: Siemens Zrt. (Budapest)

Alvállalkozó: Normálnyomtáv Kft. (Szigetszentmiklós-Lakihegy)

Az 1-es villamos Óbudát, most elkészült szakaszával, a Dunán való átvezetésével összeköti Lágymányost és Kelenföldet. 2015. év elejére, sikeresen befejeződtek a projekt kivitelezési munkálatai, Ezzel – 15 év elteltével – új szakasszal bővült a főváros villamos hálózata. A teljes szakaszon elkészült 2 aluljáró csatlakozás és 9 peron átépítése, 6 új peron és 2 új aluljáró liftekkel, valamint 6759 m vágány a sínek között zöldfelületekkel, a teljes áramellátással, útépítéssel, végleges forgalomtechnikával együtt. A projekt külön érdekessége és egyben kihívása a Rákóczi hídon történt átvezetés volt.

 

Környezetvédelmi és Vízügyi létesítmény kategóriában

 

Kisdelta árvízi szükség tározó korszerűsítése - Fehér és Fekete-Kőrös torkolat.

Építtető: Kőrös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Gyula)

Tervező: KONSTRUKTŐR Mérnökiroda Kft. - ERBO-PLAN Mérnöki Szolgáltató konzorcium

Lebonyolító: OVIBER-UTIBER Mérnök Iroda Konzorcium

Generálkivitelező: „KBH Delta” Konzorcium (KÖTIVIÉP’B Kft., Békés Drain Kft., Hídépítő Speciál Kft.

Alvállalkozó: HBM Kft. (Budapest)

Alvállalkozó: UHU-Trans Kft. (Kiskőrös)

Alvállalkozó: Árisz Kft. (Méhkerék)

A Fehér-Körösön levonuló szélsőségesen nagy árvizek esetén, a vízbeeresztő műtárgyon keresztül a folyó vízhozamának egy jelentős része szabályozható módon bevezethető a Kisdelta árvízi szükség tározóba és ezzel a folyó tetőző árvízszintje csökkenthető. Ezzel 29 békésmegyei település, 170 ezer ember árvizek miatti veszélyeztetettsége minimalizálódik. A projekt keretén belül megvalósult új vízbeeresztő műtárgy megépítésével és a pillérek közeibe épített gépi mozgatású elzáró szerkezetek által szabályozhatóvá vált a vízbeeresztés a tározó térbe és a víz visszavezetés a Fehér-Körös medrébe. A megfelelő biztonsági szintre történő kiépítéssel a csatlakozó árvízvédelmi töltéseket megerősítették. A műtárgyakhoz csatlakozó töltéseken 3 m széles beton burkolatú út épült. Egyidejűleg felújították a gátőr telepet, új raktárépület és vízhozam-mérő távjelző állomás is létesült. Különösen bravúros volt a nehéz talajviszonyok által késleltetett kivitelezés gyors, határidőre történő megvalósítása.

 

2016. ÉVI ÉPÍTŐIPARI NÍVÓDÍJ ELISMERŐ OKLEVÉL

 

Műemlék helyreállítás és rehabilitáció kategóriában

 

I. Rákóczi György ágyúöntő műhelye rekonstrukció és kiállítási pavilon építése - Sárospatak, Szent Erzsébet út 19.

Építtető: Magyar Nemzeti Múzeum (Budapest)

Tervező: Mányi István Építész Stúdió Kft. (Budapest)

Generálkivitelező: ÉPSZER Építő és Szerelőipari Zrt. (Sárospatak)

Műszaki ellenőr: Kiss István (Budapest)

Alvállalkozó: Reston Kőrestaurátor Kft. (Biatorbágy)

Az 1631-től működő sárospataki ágyúöntő műhelyt I. Rákóczi György alapította. Régészeti kutatás tárta fel az épület pincéjének, falainak, lángkemencéjének, öntőaknájának romjait. A védőépítmény tervezése során fontos szempont volt a romok megóvása mellett a maradványok értelmező kiegészítése. A feladat nehézségét fokozta, hogy a jelentős méretű építményt tájképi kertben, és a vár közvetlen közelében kellett elhelyezni. A feltárás fölé impozáns kiállítótér épült. Az épületben egy 6,5 méter magas ácsolt, csigával felszerelt korhű gerenda szerkezet is helyet kapott, ami egykor az ágyúk roppant bronztestének mozgatására és a furat készítésére szolgált. A megoldás könnyű, kortárs, lécburkolatú, acél-üveg építmény lett, amely kerti pavilonként illeszkedik környezetébe.