Az ÉVOSZ a 2016/17. évi Erasmus+ pályázatában az elmúlt évben három mobilitási projektet valósított meg, és ebben az évben még az alábbi két szakképzési projekt kerül megvalósításra:

  • Belgiumi tanulmányút szakképzési szakértők részére (2017. május 7-13.)

 A szakképzési szakértők számára szervezett Belgiumi projekt célja az építőipari szociális partnerek szakképzés területén megvalósuló együttműködése jó gyakorlatainak megismerése. Belgiumban az építőipari szakmák tartalomfejlesztését, valamint a szakmai és vizsga-követelmények megfogalmazását a munkaadói és munkavállalói szervezetek képviselői által paritásos alapokon működtetett Constructiv Központ készíti elő, majd javaslataikat egyeztetik a szakképzést felügyelő állami szervezetekkel. A Constructiv dolgozta ki pl. az építőipari szakmákat népszerűsítő, a pályaválasztás előtt álló fiatalok és szüleik orientálását elősegítő „Building Heroes” videó programot is. Emellett a tanulmányút résztvevői látogatást tesznek több szakképző intézményben, pl. a Brüsszeli Építőipari Szakiskolában, a Compagnon Házban, valamint az iskolaelhagyók és problémás fiatalok szakmához juttatását elősegítő Bruges-i Részmunkaidős Képzőközpontban, továbbá a belgiumi szakképzést irányító és felügyelő szervezeteknél, valamint a Belga Építési Vállalkozók Szövetségénél.

 

  • Ács szakmai továbbképzés (2017. június 18-24.)

 Az ács szakmát oktató szaktanárok és gyakorlati oktatók húszfős csoportja egyhetes szakmai továbbképzésükön a meglévő tetőszerkezetek energiahatékonysági követelmények szerinti felújításának elméletével és gyakorlatával ismerkednek meg. A Biberachi Ács Oktatóközpont speciálisan erre a célra kialakított tanműhelyében lévő tetőszerkezeti modelleken a korszerű hő- és légszigetelés megoldásait gyakorolhatják be. Tanműhelygyakorlatuk keretében a tetőszerkezetek felújítását és új tetők építését, a légzáró felületek és csatlakozások kialakítását, a tetősík-ablakok beépítését, a víz- és légzáró tetőtér kialakítását, valamint a tetőterek farost anyaggal történő szigetelési módját gyakorolják be. Emellett látogatást tesznek az ács szakma elméleti képzését végző szakiskolában is. A német duális szakképzési rendszerben az elméleti képzést az állami fenntartású szakiskola, a gyakorlati képzést pedig egyrészt a tanulókat foglalkoztató építési vállalkozás, másrészt az ezt kiegészítő un. Üzemen Kívüli Gyakorlati Képzőközpont biztosítja. A Biberachi Ács Oktatóközpont Dél-Németország legjelentősebb ács gyakorlati képzést nyújtó intézménye.