Az elmúlt év végén megállapodás jött létre a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) között, többek között azért, hogy Magyarországon az építési-beruházások a megrendelői elvárásoknak megfelelő, magas műszaki színvonalon valósuljanak meg. Ehhez az építési ágazatban technológiai korszerűsítésre, a hatékonyság növelésére van szükség a kivitelező, a tervező és a mérnöki szolgáltatást nyújtó vállalkozásoknál egyaránt.

Ezt a célt szolgálja az NGM-ÉVOSZ megállapodásnak az a fejezete, amely az építési ágazat beruházásainak támogatását biztosítja.

Ezúton hívjuk fel szíves figyelmüket arra, hogy az építőipari ágazat technológiai korszerűsítésére, hatékonyságának növelésére irányuló támogatás igénylésére vonatkozó felhívás 2018. január 22-én megjelent.

A felhívás elérhetősége:

http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/hirek/indul-az-epitoipari-cegek-fejleszteset-segito-20-milliard-forintos-palyazat

A támogatás igénylésének feltételei:

http://www.kormany.hu/download/f/7b/41000/%C3%89p%C3%ADt%C5%91ipari%20t%C3%A1mogat%C3%A1si%20program.pdf

A megjelent felhívás a tevékenységek besorolása szerint, a TEÁOR 41.10-43.99 és a TEÁOR 71.11 tevékenységet végző vállalkozásoknak szól, melyek 20-249 fő közötti létszámot foglalkoztatnak. Folyamatban van a vonatkozó rendelet módosítása, amely rövid időn belül lehetővé fogja tenni a 10 főtől többet foglalkoztató kisvállalkozások kérelmének fogadását és kiterjesztésre kerül a felhívás a TEÁOR 71.12 és 71.20 besorolású tevékenységekre is. Mindezekre tekintettel a felhívást a 10-249 fő közötti létszámot foglalkoztató, TEÁOR 41.10-től 43.99-ig, a 71.11, 71.12 és 71.20 besorolású tevékenységet végző kis- és közepes vállalkozások figyelmébe ajánljuk.

A 2018-2020 évekre jelenleg jóváhagyott 20 milliárd Ft 2018. évi kereteinek terhére támogatási szerződés megkötésére 2018. szeptember 30-ig van lehetőség.

A fenti TEÁOR tevékenységi besorolású, 250 főt vagy attól nagyobb létszámot foglalkoztató nagyvállalatok számára a támogatást kiíró 2018. február hónapban megnyitja a Nagyvállalati Beruházási Támogatási programban (NBT) való részvétel lehetőségét.

Az építőipari ágazat támogatási programjában több támogatási kategória közül lehet választani a vállalkozás sajátosságaiból (székhely, telephely, méret, beszerzendő eszközök, stb.) kiindulva. Az építőipar számára megnyitott támogatási kategóriák:

·       csekély összegű támogatás („de minimis” program)

·       a regionális beruházási támogatás

·       a kis- és középvállalkozásnak nyújtott beruházási támogatás

·       a KKV-knak nyújtott innovációs támogatás

·       az eljárási és szervezési innováció támogatása

·       energiahatékonysági intézkedésekhez nyújtott beruházási támogatás

·       megújuló energiatámogatásra irányuló beruházási támogatás

·       a Nagyvállalati Beruházási Támogatási program

 

A támogatási kérelem formanyomtatványa ide kattintva letölthető.