Fiatal szakmunkások féléves szakmai továbbképzése

A 2018. évi Erasmus pályázat keretében az ÉVOSZ öt szakképzési projekt megvalósítására nyert támogatást. Az EU által ebben az évben indított Erasmus Pro pályázata kiemelt prioritásként támogatja a fiatalok hosszú távú, azaz hat hét és egy év közötti külföldi szakmai gyakorlatának megvalósítását.  Projektünkben négy idén végzett szakmunkás fiatal - egy ács, egy szárazépítő és két asztalos - féléves franciaországi szakmai továbbképzésen vesz részt. Az ÉVOSZ 1994 óta működik együtt a francia Les Compagnons du Devoir szakképző intézménnyel. A fiatalok féléves gyakorlatuk során munkaszerződéssel egy-egy építési vállalkoznál dolgoznak, és emellett részt vesznek a Compagnon felnőtt-továbbképző programjában is. Azaz munkanapokon eset 8 és 10 óra között a Compagnon Házban elméleti és szakrajzfoglalkozásokon, szombatonként pedig tanműhelygyakorlaton vesznek részt. Féléves mobilitási projektjük végén lehetőségük lesz arra, hogy tanulmányaikat a Compagnon „Tour de France” programja keretében tovább folytassák. A program mottója „tanulás utazással”. Ez idő alatt félévente más-más városba költöznek tovább, és munka melletti tanulmányaikat tovább folytatva néhány év után mestervizsgát tehetnek.

Együttműködésünk keretében eddig mintegy százötven fiatal vett rész franciaországi szakmai továbbképzésen, és közülük huszonhatan tettek mestervizsgát. A kint tanultak hasznosítást jól példázza, hogy a WorldSkills verseny történetében Magyarország első aranyérmét nyerő asztalos versenyző felkészítője, Fekete Zoltán is a Compagnon-nál szerzett mester címet. Továbbá a budapesti EuroSkills versenyen induló kőfaragó versenyző felkészítője, Gill Viktor mellett a verseny lebonyolításában is több, a korábbi projektjeink során Compagnon címet szerzett szakmunkás fiatal vesz majd részt.

Építőipari tanárok és oktatók továbbképzése

Pályázatunkban négy tanárt továbbképző projekt megvalósítására nyertünk támogatást. Ezek közül elsőként novemberben, zsaluzóács témában húsz fő egyhetes szakmai továbbképzésen vesz majd részt. A projekt keretében a nördlingeni és biberachi gyakorlati képzőközpontokban végzett tanműhelygyakorlat mellett a PERI cég gyártóbázisába is ellátogatnak majd.

A zsaluzóács projekt mellett a jövő év első egy félévében egy egyhetes ács és egy kéthetes hidegburkoló gyakorlati továbbképzést valósítunk még meg, továbbá tíz szakképzési szakember a franciaországi Compagnon speciális szakképzési gyakorlatával ismerkedhet meg.