2020. június 8-án kérdőívet küldtünk ki az ÉVOSZ-IWTD tagszervezeteinek, amelyben arra kértünk választ, hogy a német kormány 2020. június 3-án elfogadott, a koronavírus okozta pandémia miatt bekövetkezett recesszió ellensúlyozására elfogadott gazdaságélénkítési konjunktúra-csomag ismeretében miként látják jövőbeni németországi vállalkozási lehetőségeiket. A felmérésbe bevont vállalkozások a Németországban kiküldött munkavállalóikkal vállalkozó magyar cégek mintegy 40 %-át reprezentálják. A felmérésben az építőipari vállalkozásokon kívül más ágazatban aktív cég is részt vett, azaz a felmérés eredménye gyakorlatilag a nemzetgazdaság minden ágazatában tevékenykedő cég helyzetét és várakozását tükrözi.  A beérkezett válaszokat kivetítettük arra a mintegy 250 vállalkozásra, aki ismereteink szerint kiküldött munkavállalókkal vállalkozik Németországban.

Az alábbi kérdésekre kértünk választ :

1.)    Német partnereikkel történt eddigi egyeztetéseik során tapasztalnak-e kedvező tendenciát (a márciusi-áprilisi állapothoz képest) jövőbeni együttműködésük szempontjából?

2.)    A meghirdetett konjunktúra-csomagnak van-e Önök szerint kedvező hatása további németországi tevékenységükre?

3.)    A konjunktúra-csomag tényleges kedvező hatásainak érvényesüléséig van-e elegendő „tartalék“ a német partnereikkel való együttműködés teljes vagy részbeni fenntartására?

A válaszadók mindegyike arról számolt be, hogy...

Tovább...