Az építőipari szakképzés bemutatása, intézményrendszer, alapszakmák, vállalati felelősség és finanszírozás

A 2019. évi LXXX. törvény a szakképzésről, valamint a törvény végrehajtásáról szóló 12/2020. /II.7./ Korm. rendelet alapvető célja a szakképzés XXI. századi követelményekhez igazított, magas színvonalú képzés feltételeinek kialakítása, a rugalmas munkaerőpiaci igényekhez igazított képzési struktúra létrehozása és ennek intézményi hátterének megteremtését jelenti.

Egyértelművé vált, hogy a szakképzésben két iskolatípus létezik:

- a Szakképző Iskola, és

- a Technikum.

A szakképzés átalakítását komoly egyeztetés sorozat előzte meg, amely a gazdasági szférával való érdemi párbeszédet is magában foglalta. Ennek törvényi keretét az Ágazati Készség-tanácsok megalakítása tette lehetővé.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Oktatási és Képzési Igazgatósága kapott felhatalmazást az Ágazati Készségtanácsok megalakítására, munkájuk koordinálására és a tanácsok munkájában résztvevő tagok delegálásának egyeztetésére. A 19 Ágazati Készség-tanács munkáját az MKIK koordinálja.

A munka 2017. évben indult el, amit az építőipari szakképzés és felnőttképzés érdekében előkészítő feladatként az Építőipari Ágazati Készségtanács /ÁKT/ előbb a Nemzetgazdasági Minisztériummal, majd az Innovációs és Technológiai Minisztérium az MKIK koordinálásával egyeztetésével végez.

Az Építőipari Ágazati Készségtanácsnak jelenleg 23 tagja van,...

Tovább...