2021. ÉVI ÉPÍTŐIPARI NÍVÓDÍJASOK

Tájékoztató a pályázat eredményéről

 

Az Építőipari Nívódíj pályázati felhívását 2021. évben huszonegyedik alkalommal hirdette meg az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriuma (ÉMA) az Alapítók és Csatlakozók nevében és felhatalmazásukkal. Az első pályázat meghirdetésére 2000-ben került sor akkor 7 díjazott volt. Az évek során összesen 174 Nívódíjat ítélt oda a bíráló bizottság.

Az Építőipari Nívódíj alapítói és csatlakozók a következő szervezetek voltak:

 

Az Alapítók:

Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) és

Építéstudományi Egyesület (ÉTE)

 

A Csatlakozók:        

Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ)

Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozata (MMKÉT)

Magyar Építész Kamara (MÉK)

Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség (MÉgKSZ)

Közlekedéstudományi Egyesület (KTE)

MTF Közműtechnológiákért Egyesület (HSTT)

Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata

 

Az alábbi 8 kategóriában hirdettek pályázatot:

  • többlakásos lakóépület
  • középület
  • ipari és energetikai építmény
  • mezőgazdasági építmény
  • műemlék-helyreállítás és rehabilitáció
  • közlekedési létesítmény
  • komplex infrastrukturális létesítmény
  • környezetvédelmi és vízügyi létesítmény

 

A járványhelyzetre való tekintettel ebben az évben is figyelembe kellett venni a korlátozó rendelkezéseket. A pályázatok elektronikus úton kerültek benyújtásra, a helyszínekre ebben az évben is korlátozottan jutottak el a bizottság tagjai, de minden egyes pályaműhöz eljutottak a referensek.

Pályázatot nyújthatott be minimálisan 100 millió Ft nettó végszámla értékű, legalább egy évvel korábban használatbavételi engedélyt kapott létesítménnyel a megvalósító szervezetek bármelyike. A szeptember 10. határidőre 22 pályamű érkezett, mely kiegészült egy, az előző évben a járványügyi intézkedések miatt nem látogatható épülettel, így összesen 23 pályázat került elbírálásra. Egyedül mezőgazdasági építmény kategóriában nem érkezett pályázat.             

A benyújtott pályázatokban szereplő létesítmények tervezési és kivitelezési szempontból egyaránt magas színvonalat képviseltek. A pályázatot kiírók delegáltjaiból álló 18 tagú Bíráló Bizottság az ügyrend szerint eljárva a benyújtott dokumentációk, illetve a referensek helyszíni bejárásai alapján bírálta és értékelte a pályázatokat. A bírálat fő szempontjai a következők voltak: az adott építmény általános építészeti-műszaki értékelése, a kivitelezés műszaki–technikai színvonala, szakszerűsége, a beruházás gazdaságossága, üzemeltethetősége valamint a létesítményt létrehozók – különösen a beruházók, a tervezők és kivitelezők közötti – együttműködés.    

A Bíráló Bizottság véleményezte a Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozata által alapított Építési Alkotói Díjra és a MÉK Elnöksége által alapított Sándy Gyula Díjra, valamint a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség Épületgépészeti Nívódíjra tett javaslatokat.                                                          

A Bíráló Bizottság összesen 14 építményt részesített Építőipari Nívódíjban és 2 részére elismerő Oklevelet adott ki. Az Építőipari Nívódíjat Tanúsítvány és a létesítményen elhelyezett, az alkotók megnevezésével ellátott bronztábla testesíti meg, ezen táblák ünnepélyes felavatására 2022 tavaszán kerülhet sor – a veszélyhelyzettől függően.

 

 

 

Tolnay Tibor, a Bíráló Bizottság elnöke

Bálint Péter, a Bíráló Bizottság Elnökhelyettese

Hollai Pál, a Bíráló Bizottság titkára

 

 

 ÉPÍTŐIPARI NÍVÓDÍJASOK 2021 ÉVBEN

 

Többlakásos lakóépület kategóriában

 

1.) Metrodom Panoráma Lakópark - Budapest

 

Építtető: Metrodom Invest Kft. (Nagykökényes)

Tervező: Hajnal Építész Iroda Kft. (Budapest)

Fővállalkozó: Metrodom Építő Kft. (Budapest)

Üzemeltető: HEMA-HOME Kft. (Budapest)

Alvállalkozó: Kisvakond-Park Kft. (Göd)

Alvállalkozó: Smartbuild Kft. (Budapest)

Alvállalkozó: GépészCentrál Kft. (Budapest)

 

A négy toronyból és alacsonyabb épületszárnyakból álló épületegyüttes, nívós homlokzata mellett, izgalmas és újszerű térformálással került kialakításra. Az intenzív beépítés ellenére az épületek közötti nagy távolságok kedvező légtér arányt biztosítanak. A homlokzatokon sötét és világos színű erkélyek ritmikusan váltakoznak. Az épületek különleges zöld külső felületeire több mint 200 db fa és 4 km növényláda került elhelyezésre, 2-3 év múlva jelentős zöldfelületet alkotnak majd. Az épületek a 632 lakás mellett irodákat, vendéglátó és szolgáltató egységeket is tartalmaznak. Metrodom Panoráma Lakópark ikonikus zöld homlokzataival magas műszaki- és minőségi szintet képvisel, a portaszolgálattól a teremgarázson át az energia-hatékony- és okos-otthon megoldásokig, mellyel kiemelkedő és méltó példájául szolgál a jövő lakóépületeinek.

 

2.) BENCZÚR11 Lakó és Irodaház - Budapest

 

Építtető: Pannónia Nyugdíjpénztár (Budapest)

Tervező: TNA Studio Kft. (Budapest)

Lebonyolító: GPM Ingatlanforgalmazó Kft. (Budapest)

Generálkivitelező: KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. (Szeged)

Alvállalkozó: KÉSZ Ipari Gyártó Kft. (Kecskemét)

Alvállalkozó: HÁsZ Építőipari Kivitelező és Tervező Kft. (Pomáz)

Alvállalkozó: PROVIM Kft. (Szeged)

 

Az ingatlan a zártsorú beépítésű Benczúr utcában található, de a mögötte található négy utca által határolt tömb átmenetet képez a jellemzően zártsorú, zártudvaros belvárosi beépítési karakter és a lazább, szabadon álló, nagyobb összefüggő zöldfelülettel rendelkező kertvárosias beépítés között. A fentieknek megfelelően itt összefüggő zöldfelület nem alakulhatott ki, a tömb eredeti beépítése ezt megakadályozta. A megvalósult bővítés a zöld udvarbelsőben, két, szabadon álló önálló épületet alkot. A Benczúr utcai felújított épület irodákat és tetőtéri lakásokat tartalmaz, míg az udvarbeépítés 39 lakása két épületben helyezkedik el. A földszinten összekapcsolt részek jól elkülönítetten – kihasználva a terület adottságait – elrendezik az irodarész és a lakórészek elválasztását. Különösen figyelemre méltó, hogy a sűrűn beépített városi környezetben a szellemes lakórész kialakítás jól benapozott és még a földszinti részek is elég világosak. A lakások kedvező elhelyezése értékes épületegyüttes létrejöttét eredményezte.

 

 

Középület/irodaház kategóriában

 

3.) Market 6.0 irodaház - Budapest

 

Építtető: Market 6.0 Ingatlanhasznosító Kft. (Budapest)

Tervező: LeanTech Mérnökiroda Kft. (Budapest)

Lebonyolító: NSN Mérnöki Iroda Kft. (Budapest)

Generálkivitelező: Market Építő Zrt. (Budapest)

Alvállalkozó: OKM Kft. (Budapest)

Alvállalkozó: Moratus Szerkezetépítő Kft. (Budapest)

Alvállalkozó: Vilati Szerelő Zrt. (Budapest)

A pályázó a tőle megszokott sebességgel, határozottsággal és magas minőségben készítette el új irodaházát. Stílusában és pragmatikusságában követi a legfrissebb építészeti irányzatot, melynek a lényege a környezet védelme és a dolgozói kör otthonos közérzete. A felső szinteken kialakított irodák mellett a földszinten orvosi szoba, oktatótermek, tárgyalók, étterem és egy tágas hall, míg a kertben edzőterem és egy önálló épületben szauna található. Egy szóval minden adott ahhoz, hogy a munkatársak feladatukra koncentráltan zavaró tényezők nélkül végezhessék munkájukat a tárgyalásra érkező vendégek sikerrel zárják megbeszéléseiket. Az irodaház exkluzív külső és belső kialakítása mintaszerű, minősége európai színvonalú.

 

4.) Szabad György Irodaház - Budapest

 

Építtető: Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. (Budapest) 

Tervező: Vadász és Társai Építőművész Kft. (Budapest)

Lebonyolító: ECO-TEC Műszaki-Gazdasági Tanácsadó Kft. (Budapest)

Generálkivitelező: Market Építő Zrt. (Budapest) 

Alvállalkozó: Reneszánsz Kőfaragó Zrt. (Budapest)

Alvállalkozó: Moratus Szerkezetépítő Kft. (Budapest)

Alvállalkozó: KÉSZ – M.P. Projekt Kft. (Budapest)

 

Egy késő modern irodaház állt a jelenlegi épület helyén, mely magában foglalta az észak-déli metróvonal Kossuth téri állomását is. A Hültl Dezső által alkotott koncepciónak megfelelően a szomszédos épülettel azonos, és a teret határoló többi épülettel harmonizáló, historizáló homlokzattal épült fel a belsejében modern és teljesen akadálymentes új irodaház, mely hat emeletes és közel 9000 négyzetméteres, és egy üvegtetős, természetes fénnyel megvilágított, átriumos fogadótérbe nyílik. A homlokzatra több mint 5500 kőtömböt és 1850 műkő elemet helyeztek el. Az Országgyűlés Hivatala számára épült épületet egy meglehetősen impozáns, kialakításában az irodaház modern hangulatát és a helyszín történeti értékeit egyaránt magában hordozó folyosó, mely tulajdonképpen egy föld alatti műalkotás, köti össze az Országházzal, ahol fogadó tér és előadóterem is létesült egy belső udvar beépítésével. A kivitelezés kiváló minőségben készült. 

 

Középület/sport és szabadidős kategóriában

 

5.) Békéscsabai Röplabda Akadémia Sportcsarnok - Békéscsaba

 

Építtető: Békéscsabai Röplabda Egyesület

Tervező: MLR Studió Tervező és lebonyolító Kft. (Békéscsaba)

Generálkivitelező: SWIETELSKY Kft.

Alvállalkozó: BÉKÉS „kas” Kft. (Békéscsaba)

Alvállalkozó: BÉSZER Kft. (Békéscsaba)

Alvállalkozó: Padló Natural Kft. (Győr)

 

A Modern Városok Program keretén belül valósult meg Békéscsabán a Röplabda Akadémia. Ebben – térelválasztási lehetőséggel - egyszerre három szabványméretű, hitelesített röplabdapályán lehet szervezni az utánpótlásképzést. Az épület a kötelező öltözőkön és szertárakon túl rendelkezik sportorvosi szobával, saját konditeremmel, kis- és nagycsoportos foglalkozásokra is alkalmas termekkel. A nézőtéren 180 ülőhely és 60 állóhely található. Mindenben megfelel a nemzetközi szintű versenyek rendezési követelményeinek. Különböző anyagok, színek és struktúrák alkalmazásával modern, letisztult homlokzatú csarnokot alakítottak ki. Öröm benne dolgozni és a játékosok is igazi otthonuknak tekintik a létesítményt.

 

Középület/oktatás kategóriában

 

6.) Neumann János Egyetem Oktatási épület - Kecskeméti Campus I. ütem

 

Építtető: Kecskeméti Duális Oktatás Zrt. (Budapest)

Tervező: Lima Design Kft. (Budapest)

Lebonyolító: FŐBER Zrt.-FRIDAY Creative Kft. konzorcium

Generálkivitelező: ZÁÉV Építőipari Zrt. (Zalaegerszeg)

Alvállalkozó: Zala-Elektro Kft. (Zalaegerszeg)

Alvállalkozó: Gedi Építő Kft. (Budapest)

Alvállalkozó: Tető-Kovács Kft. (Solymár)

 

Az új Kecskemét Campus 6 nagyobb épület együtteséből fog állni melyből az első az Oktatási épület. A légiesen könnyed megjelenésű épület cölöpökön nyugvó vasbetonvázat takar. A szerkezetépítés nagy kihívása volt a 80 tonnás „tőzsdetojás” felfüggesztése az aulába, de a 8 méter magas kör pillérek és a 20 méteres hidak megvalósítása sem volt szokványos feladat, mint ahogyan az árnyékoló szerkezet és a kétszer görbült külső lemezfelület tojás színű pikkelyfedése sem, amely külön szakmai elismerést kapott. A legkorszerűbb oktatás eszközök várják a hallgatókat, zöld tetők, négy szint magas élő zöld fal, túlzás nélkül világszínvonalú campus.

 

7.) Szent Gellért terem - Budapest

 

Építtető: Isteni Megváltóról Nevezett Nővérek Kongregációja Magyar Tartomány (Budapest)

Tervező: Építész Stúdió Kft. (Budapest)

Lebonyolító: VIADOR ATRIUM GROUP (Budapest)

Generálkivitelező: Laterex Építő Zrt. (Budapest) – Possibuild Kft. (Hévíz)/konzorcium

Alvállalkozó: Latkapos Kft. (Budapest)

Alvállalkozó: Péter Építő Kft. (Budapest)

Alvállalkozó: Tündérkert ’97. Kft. (Budapest)

A Szent Margit Gimnázium mögötti új tornacsarnok az eredeti oktatási épület tömegétől elválasztva, a lejtős terephez alkalmazkodva, részlegesen a földbe süllyesztve épült. A tervezők törekvése a régi és az új épülettömeg kontrasztjának, illetve azok harmóniájának megtalálása volt, amelyet sikeresen megoldottak. A létesítmény környezethez való illeszkedése példaszerű, a környezetrendezés, a kert kialakítása impozáns, harmonikus. Az épület lapos-tetős, a tetején kültéri sportpályákkal, amelyeket az épület raszteréhez igazodó, finoman áttört felületi megjelenést biztosító acél oszlopok határolnak. A déli transzparens üveghomlokzaton kívülről visszatükröződik a gimnázium épülete. A térkapcsolatok, az alaprajzi elrendezés letisztult. A műszaki megoldások részleteiben is átgondoltak, jellemzően funkcionálisak, a létesítmény napi használatához igazodóak. Az építmény kivitelezése általánosan magas minőségű. A naturális burkolatok, a látszó betonszerkezetek különösen igényesen kerültek megvalósításra.

 

Középület/kulturális kategóriában

 

8.) Csiky Gergely színház átalakítása és felújítása - Kaposvár

 

Építtető: Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata

Tervező: Arker Stúdió Építészeti és Kereskedelmi Kft. (Kaposvár)

Lebonyolító: Főber Zrt. – Oviber Kft. konzorcium

Fővállalkozó: ZÁÉV Építőipari Zrt. – Magyar Építő Zrt. konzorcium

Alvállalkozó: KŐÉRT Kft. (Kaposvár)

Alvállalkozó: Kapos-Kész Kft. (Kaposvár)

Alvállalkozó: Zala-Elektro Kft. (Zalaegerszeg)

 

1911-ben, eredetileg nyári színháznak épült, így a közönségforgalmi részek már megnyitásakor is szűkösek voltak. 1955-től állandó társulat költözött az épületbe és ezt követően átépítésekre és bővítésre/hozzáépítésre került sor. A most lezárult rekonstrukció az üzemi zóna új épületrészével, a főbejárat alatti részen bővítéssel, valamint térszín alatt az utca felé kitüremkedve jelentkezik, a közönségforgalmú területen pedig a helyiségek további kisebb átcsoportosításával biztosítva lettek az igények. Az átalakítás során az igényesen felújított műemléki épületrész északi és déli oldalán az 1988-ban történt utólagos beépítés elbontásra került, visszaadva az eredeti szecessziós épülettömeg plasztikusságát, tagoltságát. Az új épület tömegében és anyag használatában jól illeszkedik ehhez.

 

9.) Magyar Állami Operaház és Erkel Színház új műhelyháza és próbacentruma - Budapest

 

Építtető: Városliget Zrt. (Budapest)

Tervező: KÖZTI Zrt. (Budapest)

Lebonyolító: CÉH Zrt. (Budapest)

Generálkivitelező: STRABAG OPERAHÁZ KONZORCIUM   - STRABAG Építő Kft. (Budapest) - STRABAG AG Magyarországi Fióktelep (Budapest) - Böhm Stadtbaumeister & Gebaudetechnik GmbH (Wien)

Alvállalkozó: Ecoix Kft. (Budaörs)

Alvállalkozó: Épszerk-Pannónia Invest Építőipari Kft. (Budapest)

Alvállalkozó: Ahomlokzat Építőipari Kivitelező és Szolgáltató Kft. (Budapest)

 

Mindenekelőtt egy nagyon fontos helyreigazítással kell kezdenünk, miszerint a MÁV északi járműjavító telepén elhelyezkedő, 1883-86-ban épült csarnok, terveit több kiemelkedő hídterve mellett Feketeházy János, és nem Gustave Eiffel készítette, aki után tévedésből kapta nevét.

Általában véve a pályázatok során a Nívódíj odaítélésének egyik legfontosabb szempontja az, hogy a pályázó munkája a kivitelezési minőségen túl egyéb szempontok alapján is példaként állítható legyen a szakma számára. A 140 éves, barnamezős, ipari műemlék a kor elvárásai szerinti helyreállítása, és új céloknak való megfeleltetése, a helyett, hogy veszni hagynánk, alapvetően mintaként szolgál.  Az azonban, ahogy ezt a tervező az operaházi kiszolgáló funkciók számára elképzelte és a pályázó azt kivitelezte, azt a jövőbeni lehetőséget tárja példaként elénk, amely a folyamatosan változó műszaki és életviteli elvárásokat kielégítő módon teszi természetessé a kulturális életünk színvonalának emelését és ipari létesítményeink megőrzését.

 

Középület kategóriában

 

10.) Nemzeti Összetartozás Emlékhelye - Budapest

 

Építtető: Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. (Budapest)

Tervező: ZED Építész Studio Kft. (Budapest)

Tervező: Uvaterv Zrt. (Budapest)

Lebonyolító: KASIB Mérnöki Manager Iroda Kft. (Budapest)

Generálkivitelező: Market Építő Zrt. (Budapest)

Alvállalkozó: OKM Kft. (Budapest)

Alvállalkozó: Gépészek Társasága Kft. (Budapest)

Alvállalkozó: Stone Invest Kft. (Dunaharaszti)

 

Az Emlékhely a Steindl Imre program keretén belül épült meg az Alkotmány utcában a Kossuth tér felé eső végén. Az Emlékhely tengelye igazodik az Országház kupolájának és az Országzászló tengelyéhez. A nagyjából 100 méter hosszúságú és 4 m szélességű lejtésben mind a két oldalon a történelmi Magyarország 1913 évi összeírás szerinti helyiségnevek kísérnek utunkon a legalsó pontig, ahol örökmécsesként lobog a nemzeti összetartozás lángja. A helyiségnevek gránit assoluto anyagú kőtömbökön, véletlenszerű sorrendben helyezkednek el. A trianoni békeszerződés 100. évfordulójára elkészült a mű méltó helyet adva a nemzet tragédiájára való emlékezésnek és a Magyarság összetartozásának.

 

Műemlék helyreállítás, építmény rekonstrukció kategóriában 

 

11.) Esterházy-kastély műemlékegyüttes - Tata

 

Építtető: NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (Budapest)

Tervező: M Építész Iroda Kft. (Budapest)

Generálkivitelező: Laterex Építő Zrt. (Budapest) - B&G Építő és Üzemeltető Kft. (Zalaegerszeg) - Primofor Építő és Üzemeltető Kft.

 

A Tatai vár szomszédságában Esterházy Ferenc megbízásából Fellner Jakab által tervezett kastély 1770-re készült el. A 2020-ban határidőre befejezett és használatba vett műemléki helyreállítási munkák, mintaszerű módon kerültek elvégzésre. Pályázó a magas műszaki ismereteket elváró helyreállítási munkák során maximálisan tekintettel volt az műemlék kulturális értékére és a műemléki kollégák elvárásaira. A műemlék eredeti tervek szerinti állapotba való visszaállításhoz szükséges feltáró munkák elősegítésével, a tényhelyzethez való mindenkori rugalmas alkalmazkodással és azzal az alkotás örömével, mely a kivitelezésben résztvevő (beruházó, építésztervező, és kivitelező) tevékenységét jellemezte, pályázó olyan eredményt ért el, mely példaként állítható, minden műemléki helyreállítási munkában résztvevő számára.

 

12.) Károlyi-Csekonics Palotaegyüttes - Budapest

 

Építtető: NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (Budapest)

Tervező: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar

Tervező: „MG Építész” Tervező és Szolgáltató Kft.

Lebonyolító: ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (Szentendre)

Fővállalkozó: West Hungária Bau Kft./ÉPKAR Zrt./BUILD IT Mérnökiroda Kft. konzorcium

Alvállalkozó: Toroskő Kft. (Debrecen)

Alvállalkozó: HÓDÉPKER Kft. (Budapest)

Alvállalkozó: MENTARTIS Kft. (Budapest)

 

Műemléki környezetben, szűk utcák által határolt területen kivitelezett rekonstrukció. A helyi műemlékvédelem alatt álló Múzeum utcai főúri kastélyt és a Reviczky utcai kiszolgáló szárny kortárs épületét a Károli Gáspár Református Egyetem vette használatba. A megvalósítás a tervező, megrendelő, üzemeltető és kivitelező közös munkájának összhangját dicséri. A tervező esztétikailag és funkcionálisan tökéletesen átgondolt tervét, kivitelező magas minőségi színvonalon, kiemelkedő szakmai ismeretekről tanúbizonyságot téve valósította meg. A résztvevők segítségére voltak a fellelhető eredeti tervek, a helyszíni feltárások, a felújításban résztvevő műemlékvédelmi, valamint a szigorú műemlékvédelmi szempontokat figyelembe vevő, és kiváló szakmai igénnyel és ismerettel rendelkező, asztalos, festő, aranyozó, bádogos szakemberek. A palota rekonstrukciójával egy újabb 19. századi építészeti értéket sikerült megmenteni és hasznossá tenni. A Reviczky utca - i kiszolgáló szárny esetében, az eredeti homlokzat mögötti épületrész teljes elbontását követően, egy modern technikai felszereltséggel rendelkező, egyetemi oktatási feladatok ellátására alkalmas épület jött létre.

 

Közlekedési létesítmény kategóriában

 

13.) Monostori híd - Komárom-Komárno Duna-híd

 

Építtető: NIF Zrt. (Budapest) - Slovenska Správa Ciest (Bratislava)

Tervező: Pont-Terv Zrt. (Budapest) – DOPRAVOPROJEKT, a.s. (Bratislava)

Lebonyolító: Komáromi Híd Mérnök Konzorcium FŐBER Zrt. – UTIBER Kft. – OVIBER Kft. - VIA-PONTIS Kft. – ESP Consult s.r.o.

Fővállalkozó: H-M Duna-híd Konzorcium Hídépítő Zrt. (Bp.) – Mészáros és Mészáros Kft. (Felcsút)

Alvállalkozó: Hídépítő Speciál Építőipari Kft. (Alsónémedi)

Alvállalkozó: Hódmezővásárhelyi Útépítő Kft. (Tiszakécske)

Alvállalkozó: Duna Aszfalt Zrt. (Tiszakécske)

Alvállalkozó: Hídtechnika Kft. (Budapest)

 

A mélyépítő szakma véleménye szerint jelenleg a magyarországi hídépítés aranykorát éli. Ez nem csak az épülő hidak darabszámát minősíti, hanem azt is, hogy számos nagyobb hídon nem kizárólag híd tervezők, hanem építészek is dolgoznak. Az egyedi megoldások, az esztétikai újítások természetesen a statikusokat is új kihívások elé állítják. Ebben a sorban egy jelentős mérföldkő a Monostori híd. A befelé dőlő pilon, mely külpontosan támaszkodik a pillérre, a Magyarországon még korábban nem alkalmazott technológiával épült „műsziget”, melyről az alapozás készült, és különleges volt ennek száraz és vízi úti kiszolgálása. Összességében ismét egy különleges híddal gazdagodott a magyar (és szlovák) hídállomány, mely mind tervezési, mind példamutató – országokon átívelő - kivitelezési megoldásaival, kiváló partneri együttműködéssel valósult meg.

 

Komplex infrastruktúra kategóriában

 

14.) Múzeum Mélygarázs - Budapest

 

Építtető: Városliget Zrt.(Budapest)

Tervező: UNITEF ’83 Zrt. – FŐMTERV Zrt. Konzorcium

Lebonyolító: Óbuda Újlak Zrt. – Főber Zrt. konzorcium

Generálkivitelező: West Hungária Bau Kft. (Biatorbágy)

Alvállalkozó: ÉPI Szerkezetépítő Kft.(Budapest)

Alvállalkozó: WHB Elektro Kft. (Budapest)

Alvállalkozó: Gázmodul-Weisz Kft. (Sárbogárd)

 

Az épület belső kialakítása elsősorban a gépkocsi forgalom céljait szolgálja, de ugyanakkor megoldja a biztonságos gyalogútvonalak biztosítását is. Megoldott a mozgássérültek parkolása, és az elektromos töltőhelyek is kiépítésre kerültek. A parkolóhelyek kialakítása kényelmes, problémamentes használatot nyújt, szemben sok parkolóház oszloprengetegével. Külön üde színfoltot jelentenek a falakon elhelyezett kortárs művészeti alkotások. A felszínen egy geometrikus promenád lett kialakítva, a lépcsőházi kijáratok pedig jól elrejtik a gépészeti kivezetéseket. Összességében a létesítmény megoldotta a hajdani, elhanyagolt felvonulási tér egy részének rehabilitációját.

 

 

ELISMERŐ OKLEVÉL 2021 ÉVBEN

 

 

Ipari és energetikai kategóriában

 

1.) DPD csomagelosztó központ - Budapest

 

Építtető: DPD Hungária Kft. (Budapest)

Tervező: AddVal Kft. (Budapest)

Lebonyolító: AddVal Kft. (Budapest)

Generálkivitelező: Market Építő Zrt. (Budapest)

Alvállalkozó: OKM Kft. (Budapest)

Alvállalkozó: Metál Hungária Holding Zrt. (Budapest)

Alvállalkozó: Ferrobeton Zrt. (Dunaújváros)

 

Nehéz feladat egy tisztán ipari épület értékelése a nívódíj bírálati szempontjai alapján. Ugyanakkor, ha önmagában vizsgáljuk az elkészült csarnokot, akkor meg kell állapítanunk, hogy az elkészült mű fő céljának mintaszerűen megfelel. Kitűnő megoldásokat alkalmaztak a technológia beépítése és a leggyorsabb csomagleosztás biztosítása során, miközben tekintettel voltak a minőségi kivitelre és az alapvető esztétikai megjelenésre is. Az épület fejépülete is a főépülethez méltóan kellően visszafogott és mértékletes. A szállítandó csomagot szimbolizáló egyszerű tömege egyben figyelemfelkeltő és józan, anyagkezelése logikus és kortárs. Az épület Szemmel láthatólag betölti a célját, és hatékonyan működik.

 

Műemlék helyreállítás, építmény rehabilitáció kategóriában  

 

2.) Pécsi Egyházmegyei Könyvtár

 

Építtető: Pécsi Egyházmegye

Tervező: OPUS-V Kft. (Pécs)

Lebonyolító: Mecsekérc Zrt.

Generálkivitelező: Pécsi Építő és Tatarozó Zrt.

Alvállalkozó: Márvány-Kovács Kkt. (Drávaszabolcs)

Alvállalkozó: HŐKARSZER ÉPÜLETGÉPÉSZETI Kft. (Pécs)

Alvállalkozó: Webs Ipari Kft. (Pécs)

 

A XVI. században épült műemlék, az egykori kanonoki ház, Pécs történelmi belvárosában helyezkedik el. Az elmúlt évszázadokban többször átépítették, napjainkra az épület és annak környezete is erősen leromlott állapotba került. A Pécsi Egyházmegye pályázati forrásból újíttatta fel. A megvalósításban közreműködő szakemberek elkötelezettek voltak a szakma iránt, a régészek által feltárt díszítő felületek szakipari felújítása korrekt és a ritkán látható hagyományos építőmesteri munkák magas színvonalúak. Ma könyvtár és kutató hely. Az épületet pincéivel és külső környezetével együtt, a beruházás céljainak megfelelően tölti be és a felújított parkot megnyitották a turisták és a városlakók részére is.