A 700 millió forint becsült értékű építési beruházással összefüggő építési kivitelezési tevékenységek átláthatóbbá tételét célozza a 2022. január 1-től életbe lépő 510/2021. (IX.3.) Kormányrendelet, vagy más néven az Üvegkapu rendelet. Ennek értelmében a 2022. január 1-ét követően induló építési-beruházási célú közbeszerzési eljárásokban az építőipari cégeknek vállalniuk kell azt a feltételt, hogy naprakészen rögzítik és nyilvántartják az építési területre belépők, így a foglalkoztatottak és az alvállalkozók ki- és belépési adatait.

Az adóhatóság az „üvegkapus” adatokat – amit a 2022. január 1-től hatályos Építési Törvény ír elő – összeveti az egyéb adatszolgáltatásokból rendelkezésre álló információkkal. Megvalósul egy keresztellenőrzés az üvegkapu rendszerben, és az így előszűrt, problémás vállalkozásoknál mindenképp ellenőrzéseket fognak végezni.

Valós idejű információk állnak rendelkezésre arról, hogy egy adott építési területen éppen hányan és kik dolgoznak, milyen adó- és járulékfizetéssel párosulva.

Az üvegkapu rendelettel összefüggő kérdéseiket juttassák el az ÉVOSZ számára, amely az adóhivatallal együttműködve összegyűjti és publikálja a válaszokat a tagvállalatok számára.

 

A Kormányrendelet 2022. január 1-jén lép hatályba, és azokra az építőipari kivitelezési tevékenységekre vonatkozik, amelyek közbeszerzési eljárásai a hatálybalépést követően indultak meg.

A kormányrendelet ide kattintva elolvasható.