Május 27-28-án Tökölön a Kp Sales House Kft. átadás előtt álló modulház-gyártó üzemében tartotta közgyűlését az ÉVOSZ MAKÉSZ tagozata.

A Közgyűlésen áttekintették a tagozat tagjainak eredményeit, a további fejlődési lehetőségeket, a szemléletformálás eszközeit, a változó jogszabályokra való felkészülést. Koji László ÉVOSZ elnök az ÉVOSZ feladatairól, az építőipar előtt álló problémákról tartott tájékoztatást, kiemelte a tagozat kiemelkedően aktív tevékenységét, és átadta a MAKÉSZ védjegyet 12 kiválóan működő tagszervezetnek. Pete Zoltán tagozattitkár, az ÉVOSZ ügyvezető igazgató helyettese tájékoztatta a tagságot a duális képzés módjáról, előnyeiről. A speciális készházépítési technológiához új típusú oktatásra van szükség.

A tagozat tagjai elsősorban a favázas, és egyéb fa alapanyagú építési termékekből építik házaikat. A klímavédelmi kötelezettségek miatt egyre nagyobb az igény a faipari termékek iránt, de a feldolgozóipar nehezen követi az igényeket. Az építőfa alapanyaga szinte kizárólagosan a lucfenyő. Ennek is feldolgozott végterméke Ausztriából, Németországból szerezhető be. Az € árfolyam változása, a hosszas szállítási útvonal okozta CO2 kibocsátás, és az időnként fellépő hiány miatt a tagozat érdekelt, hogy aktívan részt vegyen a Fenntartható Fagazdálkodási Kerekasztal munkájában. A cél a hazai fafajták használhatóságának vizsgálata, kutatása, ugyanis az éves kitermelhető növekmény jóval több, mint amit a gazdaság jelenleg fel tud használni. (https://youtu.be/ldiunY0WDSgDr Pásztory Zoltán, a Soproni Egyetem dékán helyettese az Egyetem és a MAKÉSZ együttműködési megállapodását ismertette, mely keretében a Tagozat részt vesz a hazai fafajok építőanyagként való használatának kutatásában, előadások tartásával pedig az oktatásban.

Bíró Péter, a nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökségi tag számolt be az Európai Készházgyártók Szövetségének (melynek tagja a MAKÉSZ) berlini stratégiai közgyűléséről. A tagszervezetek hasonló problémákkal, nehézségekkel küzdenek, ezért közös fellépésben állapodtak meg: meghatározzák az egységes minőségi követelményeket, jelzéseket, közös marketinget dolgoznak ki a fa felhasználásának hasznosságáról, közösen lobbiznak Brüsszelben a minőségi követelmények egységes szabályozásért és támogatásért. A MAKÉSZ az osztrák és szlovák szövetséggel közösen dolgozza ki a rájuk kiosztott részfeladatokat.

A megfelelő ellenőrzések hiánya miatt a tisztességesen működő, a jogszabályokat betartó cégek az árversenyben alul maradnak a kóklerekkel szemben. A minősítések használatát, értelmezését nem csak a megrendelők kezelik rosszul, hanem a finanszírozók, bankok, biztosítók is. Még most is a 2013-ban megszüntetett Építési Műszaki Engedélyt (ÉME) kérik számon, a Nemzeti Műszaki Értékelés (NMÉ) helyett. Az NMÉ-t pedig a többség most is engedélynek tekinti, és a címlapot látva elfogadják, hogy a készházat, könnyűszerkezetes épületet építő cégnek jogosultsága van a kivitelezésre, noha az NMÉ nem engedély, hanem értékelés, ezért előfordul, hogy az értékelés alapján a termék nem építhető be építménybe, mert nem lehet vele a követelményeknek megfelelni. Az ÉMI részéről Pataki Erika, a megfelelősséget értékelő központ vezetője tartott tájékoztatást, és egyeztettek az NMÉ megjelenésének megváltoztatásán, hogy egyértelműbbé lehessen tenni, hogy egy adott termék mire alkalmas, mi a teljesítménye. A MAKÉSZ a megfelelőség igazolására szakjogász bevonásával jogszabálymódosításokat fog kezdeményezni.

Dr. Szalay Zsuzsanna, a BME Egyetemi docense, tanszékvezető-helyettese és Beleznay Éva, a HUGBC vezető fenntarthatósági tanácsadója tartott előadást és konzultációt a 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet módosításáról, valamint az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról. A Közgyűlés döntése értelmében ki fogják dolgozni CO2 kibocsátással bővített Energia Tanúsítványt, és minden átadott házra a MAKÉSZ kivitelezők igazolványt fognak átadni a tulajdonosnak.

A fa felhasználásának népszerűsítése érdekében, a MAKÉSZ felhasználja a COP 26, az ENSZ Klímavédelmi konferenciájának határozatait, illetve az akkor kiadott Fa kiáltvány javaslatait. A Fa kiáltványban szereplő célok megvalósíthatósága érdekében beruházóknak, finanszírozóknak szakmai utakat szervezését tervezik, fából épült passzív vagy plusz energiás épületek, iskolák, óvodák, toronyházak, üzemek megtekintésére, eredményeik bemutatására.

Dr. Medvegy Gabriellával, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának (PTE MIK) dékánjával igen sikeresnek értékelték a karon elindított Környezettudatos készház-építés alapjai fakultatív tantárgyat, és a tervek szerint fél év helyett egy évesre bővítik a képzést. A Karral való együttműködés keretében támogatják MAKÉSZ és ÉVOSZ tagvállalatok a Solar Decathlon egyetemek közötti nemzetközi házépítő versenyen részt vevő pécsi csapatot (Lungs of the City). A kb. 200 millió Ft-os projektben szereplő épület gyártásában, kivitelezésében nagy részt vállaltak a MAKÉSZ tagvállalatai, amihez más ÉVOSZ tagok is segítséget adtak. A hallgatóknak egy kétszintes, foghíj beépítést imitáló épületet kell a verseny Wuppertal-i helyszínén 14 nap alatt, június 3-ig kulcsrakész állapotra összeállítani. A különböző országokból bejutott egyetemi csapatok 16 felépült házát 10 különböző kategóriában monitorozzák és díjazzák. A látogatók június 10-től nézhetik meg a házakat, az eredményhirdetés pedig június 26-án lesz.

  

 

A közgyűlés előtt kihirdették ki, hogy az ÉMI szentendrei telephelyén létesülő Első Magyar Mintaházparkban kik építhetnek kulcsrakész bemutató házat, és a 27 nevező cég közül a 12 helyre 7 MAKÉSZ tag kapott lehetőséget, hogy felépíthesse házát. A Tagozat valamennyi nevezése pozitív elbíráslást kapott! Az épületeket az ÉMI monitorozni is fogja, így az érdeklődők az adatok alapján, objektív módon tudnak technológiát választani. A Közgyűlés meghallgatta az ÉMI témáért felelős munkatársának, Jenei Dávidnak a tájékoztatóját, majd döntött a beszállítókkal való egyeztetés lehetőségéről.

A Közgyűlés ezeken felül döntött fegyelmi kérdésekben, a beszállítókkal, támogatókkal, tanácsadókkal való kapcsolattartás módjáról, a Tagozat weboldalának fejlesztéséről, valamint megvitatta a pénzügyi tervet.

 

Kárpáti József elnök
ÉVOSZ-MAKÉSZ 
Környezettudatos és Szerelt Technológiás 
Szakmai Tagozat