A 2022 októberére tervezett Sanghaji WorldSkills versenyt a városban fennálló járványügyi helyzet miatt lemondták, ezért a WorldSkills International szervezőbizottsága úgy döntött, hogy a 62 szakma versenyét nem egy helyszínen, hanem 2022. szeptember 7. és november 26. között WorldSkills Special Edition néven 15 különböző országban rendezik meg. Általában olyan helyszínek jelentkeztek a szervezésre, ahol ebben az időben egyébként is tartanak egy-egy nemzetközi kiállítást vagy szakmai versenyt. A világversenyen 57 ország 1015 versenyzője 62 versenyszámban méri össze tudását. Magyarország képviseletében 23 szakmában 27 fiatal szakember vesz részt a versenyeken.

A Bordeauxi-i helyszín kiválasztását az indokolta, hogy október 20. és 22. között a WorldSkills-szel azonos helyszínen rendezték meg az Új-Aquitániai Regionális Szakmai Versenyt, amelyen 70 szakmában 340 fiatal versenyzett. Ugyanakkor a verseny jó lehetőséget nyújtott a francia szervezők számára a 2024-es Lyon-i WorldSkills verseny lebonyolítására való felkészüléshez.    

Bordeaux-ban a szárazépítő, a digitális építés, a kőfaragó, az egészségügyi és szociális ellátás, a mobil robotika, valamint a gépészet CAD szakmák világbajnokságát rendezték meg.

Magyar versenyző a szárazépítő és az egészségügyi és szociális ellátás szakmákban indult. A szárazépítő szakma idei WorldSkills verseny feladata a versenyt megelőzően mind a versenyzők, mind a szakértők számára ismeretlen volt. A versenyfeladatot a korábbi szárazépítő főszakértő állította össze, aki minden versenytapasztalatát összeszedve egy rendkívül nehéz és összetett feladatot tervezett meg.

A versenyfeladat

A versenyfaladat mindig összesen 5 modulból áll, ebből az első két szakasz mindig szárazépítési feladat. Az első modulban válaszfalak felépítése és összekapcsolása, íves falakkal történő összeillesztése volt a feladat. A rendkívül tagolt épületszerkezet megépítése igazi kihívást jelentett a versenyzők számára. A nehézségi szint azonban ezt követően a második modulban álmennyezetépítéssel és szigetelés elhelyezésével tovább fokozódott. Ennek a két modulnak az elkészítésére összesen 11 és fél óra állt rendelkezésre a versenyre fordítható összesen 22 munkaórából.

 

 

A harmadik modul a találkozások gipszeléséből, azaz glettelésből, és a felületek kialakításából, azaz finiselésből állt. Ennek időkerete öt és fél óra. A negyedik rész egy Speed modul volt, amely egyben a gyorsaság és a minőség közös kooperációját jelentette. Erre összesen maximum 2 óra állt rendelkezésre. A cél a feladat minél gyorsabban minél jobb minőségben történő elkészítése volt! A távol-keleti versenyzők hihetetlen előre nyomulását mutatja, hogy a tajvani versenyző ezzel 1 óra 7 perc alatt végzett, kiváló minőséggel.

 

A verseny egyfajta lezárását a kétórás Freestyle modul jelentette. Itt minden versenyző egy előre leadott szabadon választott alkotást prezentált a nézőknek, egy maximum 2x2 méteres falfelületen. Ez a feladat a hosszú, négynapos verseny okozta hatalmas feszültség egyfajta levezetésének volt tekinthető. Ebben a feladatban azonban 4 különféle technikát kellett felmutatni. A 4. nap végén az a nehézségi szint, amit a szakértők már az első percben láttak, tükörképként jelentkezett a fiatal versenyzők arcán. Hihetetlen fáradtság, elgyötörtség és fizikai fájdalom látszott rajtuk, miközben óriási izgalommal várták a következő napi eredményhirdetést.

 

 

 

A versenyen a hazánkat képviselő Stób Attila rendkívül szoros versenyben a tizedik helyen végzett. Szakértőként Putler Csaba vett részt a nemzetközi zsűri munkájában. A Bordeaux-i WorldSkills versenyen egészségügyi és szociális ellátás szakmákban induló Pál Blanka szakmájában hatodik lett, és egyben a távol-keleti versenyzők mögött a legjobb európaiként végzett.

Új építőipari szakma a versenyen

A 2022. évi Világbajnokságon a digitális építés szakmai versenye első alkalommal került megrendezésre. Ez is jól példázza, hogy az új technológiák új foglalkozásokat hoznak létre. A BIM, azaz az épületinformációs modellező is egy olyan új foglalkozás, amely nagy lehetőségeket jelent jövőbeli karrier utak szempontjából. Összesen tizenhárom ország, köztük hat európai ország versenyzői indultak ebben a szakmában.

A Bordeaux-i versenyről további információ itt található: https://worldskills2022se.com/locations/bordeaux-france/

A 2022. évi WorldSkills Special Edition induló magyar versenyzők szakmaösszetételét az alábbi honlap foglalja össze: https://worldskillshungary.hu/cikkek/hirek/worldskills-competition-2022-se

 

Tanulmányutak

Az ÉVOSZ az építőipari szakmák versenyeinek megtekintésére az Erasmus projekt keretében két tanulmányutat szervezett. A résztvevők a Bordeaux-i verseny megtekintése mellett a francia Les Compagnons du Devoir szakképzési rendszerét ismerhették meg. A november végi tanulmányúton pedig a 24-26-án Salzburgban megrendezésre kerülő betonszerkezetépítő, kőműves és villanyszerelő versenyek tanulmányozása mellett a Salzburgi BauAkademie gyakorlati képzőközpont és a PERI cég Weissenhorni központjának megtekintésére is lehetőség nyílik.

 

 

Pete Zoltán és Putler Csaba
ÉVOSZ