2022 szeptemberében az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 1,6%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Az építményfőcsoportok termelése közül az épületek építéséé 3,3%-kal emelkedett, az egyéb építményeké 0,5%-kal csökkent. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 2,2%-kal nagyobb volt az augusztusinál. A III. negyedévben az építőipar termelői árai – egyes építőanyagok jelentős drágulása miatt – 26,2%-kal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva. 

2022 szeptemberében az előző év azonos hónapjához képest az építményfőcsoportok termelése közül az épületeké 3,3%-kal nagyobb, az egyéb építményeké 0,5%-kal kisebb volt.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 7,5, az egyéb építmények építésében 8,2%-kal csökkent a termelés. A speciális szaképítés termelése 13,1%-kal emelkedett.

A megkötött új szerződések volumene 20,9%-kal visszaesett a 2021. szeptemberi bázishoz képest. Az épületek építésére kötött szerződéseké 5,8, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 34,4%-kal maradt el az egy évvel korábbitól.

Az építőipari vállalkozások szeptember végi szerződésállományának volumene 8,2, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 15,0, az egyéb építményekre vonatkozóké 3,6%-kal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

2022 első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 4,8%-kal bővült.

Építőipari termelői árak

A III. negyedévben az építőipar ágazatain belül az épületek építésében és a legnagyobb súlyú speciális szaképítésben hasonló mértékben (28,0 és 27,7%-kal), az egyéb építmények építése vonatkozásában 22,1%-kal nőttek az árak a 2021. III. negyedévihez mérten. Az áremelkedést elsősorban a költségek növekedése, különösen egyes építőanyagok jelentős drágulása okozta.

Az építőipar árai 5,2%-kal magasabbak voltak az előző negyedévinél.

 

További információ: www.ksh.hu

 

Forrás: KSH