Az Erasmus program akkreditációs pályázatán az ÉVOSZ - pályázata pozitív elbírálásának köszönhetően - a 2022/23-as évben már nem konkrét mobilitási projektekre, hanem létszám alapú támogatási igényre nyújthatott be pályázatot. Az így elnyert támogatás felhasználása már nagyfokú rugalmasságot biztosított a számunkra.

Miután a kínai szervezők a vírushelyzet okán 2022. május 31-én lemondták a Sanghaji 2022 WorldSkills megszervezését, a Világverseny Nemzetközi Szervezőbizottsága 2022-ben egy speciális verseny megszervezése mellett döntött. A 62 szakma versenyét így nem egy helyszínen, hanem szeptember 7. és november 26. között 15 ország és régió 26 városában szervezték meg. Az ÉVOSZ akkreditációja lehetővé tette, hogy az így kialakult új helyzetben az építőipari szakmák világversenyének megtekintésére az építőipari szakiskolai oktatók számára is tanulmányutat szervezzünk.

Az építőipari szakmák közül Bordeaux-ban a szárazépítő, kőfaragó, és az első alkalommal megtartott „digitális építés”, míg Salzburgban a betonszerkezetépítő, a kőműves és a villanyszerelő szakmák versenye került megrendezésre. Mindkét versenyhelyszín különös jelentőséggel bírt számunkra, mivel a Bordeaux-i versenyen szárazépítő szakmában az ÉVOSZ Szárazépítő Tagozatának szponzorálásával Stób Attila is részt vett. A salzburgi verseny pedig a betonszerkezetépítő tehetséggondozó projektünk kapcsán volt különösen érdekes a számunkra. Az Erasmus program keretében így mindkét verseny megtekintésére szerveztünk tanulmányutat, amelyeket különböző szakmai programokkal egészítettünk még ki.

A Bordeaux-i út résztvevői egyúttal a Compagnon speciális szakképzési programjával ismerkedhettek meg. A Compagnons a tradicionális kézműves szakmák szakmai alap- és mesterképzését végzi, rendkívül magas szakmai színvonalat képviselve. A francia intézménnyel az ÉVOSZ 1995 óta működik együtt, továbbtanulási lehetőséget biztosítva a magyar építőipari szakmunkás fiatalok számára. Szárazépítő versenyzőnk, Stób Attila is az Erasmus pro program keretében 2018 szeptemberében éppen a Bordeaux-i Compagnon Házban kezdte meg tanulmányait. 2019-ben, egy sikeres adoptációs vizsgát követően a Compagnon mester továbbképző programjában tanul tovább. A Világversenyen Stób Attila szakmájában a tizedik legjobb lett, míg villanyszerelő szakmában Szabó Bence kiválósági érmet szerzett.  

A salzburgi versenyhez kapcsolódóan a résztvevők látogatást tettek a PERI cég németországi központjában, továbbá a biberachi, traunsteini és a salzburgi építőipari gyakorlati képzőközpontokban az építőipari szakmák üzemen kívüli gyakorlati képzésének német és osztrák intézményrendszereivel ismerkedtek meg. 

Az ÉVOSZ az Erasmus program keretében 2023-ban még további két tanulmányutat szervez. Áprilisban a Biberachi Ács Képzőközponttal közösen az épületfelújítás, szigetelés és az épületenergia csökkentése témakörében, júniusban pedig a Bécsi Építőipari Szakiskola Guntramsdorf-i gyakorlati képzőközpontjában a betonszerkezetépítő tehetséggondozó projektünkben résztvevő tanulók és oktatók számára szervezünk egyhetes gyakorlati továbbképzést.

AZ ÉVOSZ 1998. óta vesz részt az EU szakképzés fejlesztését támogató Leonardo, majd Erasmus programokban, és ez idő alatt kőműves, ács, szárazépítő, útépítő és asztalos szakmákban többszáz szaktanár, valamint iskolai és gyakorlati oktató számára biztosítottunk továbbképzési lehetőséget.

 

Budapest, 2023. január 18.

 

Pete Zoltán 
ügyv. ig. helyettes 
ÉVOSZ