Az Építőipari Nívódíj pályázati felhívását 2022. évben huszonkettedik alkalommal hirdette meg az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriuma. A hagyományt követve az ÉVOSZ évzáró közgyűlésén adták át a díjakat a kiváló építőipari teljesítmények elismeréseként. 

Az első pályázat meghirdetésére 2000-ben került sor akkor 7 díjazott volt. Az évek során 2021–ig összesen 188 Nívódíjat ítélt oda a bíráló bizottság. Ehhez adódik hozzá 2022. évi 14 díjazott, így már több mint kétszáz építményre kerül Építőipari Nívódíj tábla. 

Az Építőipari Nívódíj alapítói és csatlakozók a következő szervezetek voltak:

 

Az Alapítók:

Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) és

Építéstudományi Egyesület (ÉTE)

 

A Csatlakozók:        

Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ)

Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozata (MMKÉT)

Magyar Építész Kamara (MÉK)

 

Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség (MÉgKSZ)

Közlekedéstudományi Egyesület (KTE)

MTF Közműtechnológiákért Egyesület (HSTT)

Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata

 

Az alábbi 8 kategóriában hirdettek pályázatot:

 • többlakásos lakóépület,
 • középület, melyeket a Bíráló Bizottság a benyújtott pályázatok, és a pályázó javaslatainak figyelembe vételével kategorizál: például irodaépület, kereskedelmi és vendéglátó építmény, sport- és szabadidős építmény, egészségügyi és egyéb középület,
 • ipari és energetikai építmény,
 • mezőgazdasági építmény,
 • műemlék helyreállítás, építmény rehabilitáció,
 • közlekedési létesítmény,
 • komplex infrastrukturális létesítmény,
 • környezetvédelmi és vízügyi létesítmény.

Pályázatot nyújthatott be minimálisan 100 millió Ft nettó végszámla értékű, legalább egy évvel korábban használatbavételi engedélyt kapott létesítménnyel a megvalósító szervezetek bármelyike. A szeptember 16. határidőre 34 pályamű érkezett. Ipari és energetikai, mezőgazdasági építmény valamint környezetvédelmi és vízügyi létesítmény kategóriában nem érkezett pályázat. Többlakásos lakóépület kategóriában a bizottság nem adott ki díjat.

 
A benyújtott pályázatokban szereplő létesítmények összességében tervezési és kivitelezési szempontból egyaránt igen magas színvonalat képviseltek. A pályázatot kiírók delegáltjaiból álló 18 tagú Bíráló Bizottság az ügyrend szerint eljárva a benyújtott dokumentációk, illetve a referensek helyszíni bejárásai alapján bírálta és értékelte a pályázatokat.

A bírálat fő szempontjai a következők voltak:

 • az adott építmény általános építészeti-műszaki értékelése,
 • a kivitelezés műszaki–technikai színvonala, szakszerűsége,
 • a beruházás gazdaságossága, üzemeltethetősége, valamint
 • a létesítményt létrehozók – különösen a beruházók, a tervezők és kivitelezők közötti együttműködés.

A Bíráló Bizottság összesen 14 építményt részesített Építőipari Nívódíjban és 6 részére elismerő Oklevelet adott ki. Az Építőipari Nívódíjat Tanúsítvány és a létesítményen elhelyezett, az alkotók megnevezésével ellátott bronztábla testesíti meg, ezen táblák ünnepélyes felavatására 2023 tavaszán kerül sor.

 

Építőipari Nívódíjasok 2022. évben 

Középület/irodaház kategóriában

Szervita Square Building, Budapest

Építtető: Horizon Development Ingatlanfejlesztő Kft., (Budapest)
Tervezők: DVM Group Kft. (Budapest), Finta és Társai Stúdió Kft. (Budapest)
Lebonyolító: Horizon Development Ingatlanfejlesztő Kft. (Budapest)
Generálkivitelező:  DVM Group Kft. (Budapest)
Alvállalkozók:
Aston Construction Kft. (Budapest)
HBM Kft. (Budapest)
Schal-tech Kft. (Budaörs)

A pesti belváros közepén, a Szervita téri templom közelében a helyben lakók zavarása nélkül, igen szűk felvonulási területen kellett megvalósítani a lefelé őt szintes és felfelé hét szintes épületet. Lágy homlokzati vonalvezetése olyan épülettömeget eredményezett mely, az épület előtti közlekedő terek kialakításával harmonizáltan illeszkedik a belváros e szűk terébe, melyhez szervesen kapcsolódik földszinti kávézó és étterem. Az épület parkolója kiemelt jelentőséggel bír a belvárosi közlekedés szempontjából. A felső szinteken kialakított luxuslakások, a tetőkerttel csodálatos panorámával nyújtanak exkluzív komfort érzetet az itt lakók számára. Akusztikailag jól átgondoltak az eltérő lakás és irodafunkciót ellátó épületrészek. A 3 rétegű üveggel ellátott, esztétikailag és hőtanilag jól megtervezett, teljes szinteket összefogó homlokzata jellegzetes, izgalmas látvány.

Irányi Palota – Sasok Háza, Budapest

Építtető: Optinvest Zrt. (Budapest)
Tervező: Pyxis Nautica Építésziroda Kft. (Budapest)
Lebonyolító:  Optinvest Zrt. (Budapest)
Generálkivitelező: EB HUNGARY INVEST Kft. (Budapest)
Alvállalkozók:
Heyday 2006 Kft. (Budakeszi)
Impexton Kft. (Budapest)
Kariartida Kft. (Budapest)

Az évtizedekig lepusztult állapotban lévő épület nemzetközi cég reprezentatív irodaházaként látványosan és meggyőzően újult meg. Közösségi és a klasszikus irodai funkciókat gazdaságos alaprajzzal arányosan vegyítve magas minőségben, korszerű technológiával és design-nal felújított eklektikus épület üzleti eleganciája történeti otthonossággal párosul. A függőfolyosós belső udvar új minőségű, kortárs arculatot kapott. A pincében a látszó téglafelületek között többcélú közösségi workshop-terek, a földszinten nagyelemes parkettaburkolattal szépen restaurált falak és mennyezetek készültek, az újragondolt bálteremből rendezvényterem lett. Az elegáns terrazzós, oldallépcsős előtérhez kapcsolódó fogadótér egyben a második emeletről induló belsőudvar alatt felülvilágított, kollaborációs térként van kialakítva. Az áttört födémen keresztül természetes fény jut az épület alsó szintjeire. Az emeleti design meghatározója a látszó poroszsüveg födém, a látszó beton, az álpadló, az üvegfalak, a kortárs bútorok.

Középület/kereskedelmi kategóriában

Matild Palace (Déli Klotild Palota), Budapest

Építtető: Melis Investment Kft. (Budapest)
Tervező: Puhl és Dajka Építész Iroda Kft. (Szentendre)
Lebonyolító: CÉH Tervező, Beruházó és Fejlesztő Zrt. (Budapest)
Alvállalkozók:
LAKI Épületszobrász Zrt. (Budapest)
MELDEN CONSTRUCTION Kft. (Budapest)
Centralwood Kft. (Budapest)

Az Erzsébet híd pesti hídfőjénél 120 évvel ezelőtt épített déli Klotild Palota egy többéves nagyrekonstrukciót követően a Marriott hotellánc luxuskategóriás szállodájaként, Matild Palace néven nyitotta meg kapuit 2021. évben. Az épületben 140 szobaegység, konferenciatermek, reprezentatív étterem és az újjáépített Belvárosi Kávéház kapott helyet. A meghívásos tervpályázaton kiválasztott generáltervező az épület védendő építészeti értékeinek megóvását és a funkcióváltásából fakadó új használói igények kielégítését egyenlő súllyal kezelte és a feladatát igen magas szinten oldotta meg. Az ötcsillagos szállodából fakadó új követelményeknek logikus és nagyvonalú térszervezéssel feleltették meg az épületet, ugyanakkor a részletek – különösen az épületszerkezetek, az akusztika, az épületfizika – gondos tervezését és szakszerű kivitelezését az első üzemelési időszak jó tapasztalatai dicsérik. A nehéz belvárosi építési feltételek között jó szervezéssel a tartószerkezet-megerősítésen túl kiemelt feladatokat jelentettek a teljes körű restaurátori, valamint a legkorszerűbb épületgépészeti és épületvillamossági munkák. Az építtető, tervezők, beruházáslebonyolító és kivitelezők együttműködése kifejezetten konstruktív volt a megvalósítás során, amit az elkészült nagyrekonstrukció kiemelkedő színvonala is bizonyít.

Középület/sport és szabadidős kategóriában

Szegedi Multifunkcionális Kézilabdacsarnok (PICK Aréna), Szeged

Építtető: BMSK Zrt. (Budapest)
Tervező: Hajós Építész Iroda Kft. (Szeged)
Lebonyolító: AGÓRA Ipari és Kereskedelmi Kft. (Nagyigmánd)
Generálkivitelező:  West Hungária Bau Kft. (Biatorbágy)
Alvállalkozók:
Épszerk-Pannonia Invest Építőipari Kft. (Budapest)
Metál Hungária Holding Zrt. (Budapest)

Szegeden, a régi romos városi stadion helyén épült fel az ország egyik legmodernebb új kézilabda csarnoka a Tisza szomszédságában. Az épület cölöpökre épült vasbeton vázas, a tető 29 méter magasságban acélszerkezet. A hazai viszonylatban is egyedülálló 78 méter hosszú és 77 tonnás főtartókat összehangolt csapatmunkával, speciális daruval emelték helyükre. A létesítményben a küzdőtereken a mobil lelátók betolásával két szabványos méretű kézilabda edzőpálya alakítható ki. Az utánpótlásra gondolva helyet kapott akadémiai kollégium részleg is. Az épület megújuló energiából előállított távhővel fűtött. A nagycsarnok 8300 fő befogadására alkalmas. A teljeskörűen akadálymentesített multifunkcionális csarnok mindenben megfelel az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) előírásainak, emellett lehetőséget biztosít kulturális események, konferenciák megrendezésére is.


MVM Dome, Budapest 

Építtető: BMSK Zrt. (Budapest)
Tervező: KÖZTI Zrt. (Budapest)
Lebonyolító: Óbuda-Újlak Zrt. (Budapest)
Generálkivitelező: Market Építő Zrt. (Budapest)
Alvállalkozók:
Alukonstrukt Kft. (Szeged)
ASA Építőipari Kft. (Budapest)
ENSI Kft. (Budapest)
Moratus Szerkezetépítő Kft. (Budapest)

A multifunkcionális, 20 022 főt befogadó csarnok az egykori katonai főiskola helyszínén a 2022. évi kézilabda világbajnokágra épült. Központi terét a nemzetközi szövetség által meghatározott, kézilabdára előírt méretek határozták meg. A mobil lelátók hátra tolásával a küzdőtér jelentősen megnagyobbítható. Közlekedése, a lelátók töltése különösen jól szervezett, külső feljárók és különválasztott bejáratok segítik a tömeg bejutását. Az alsó és felső lelátó között egy szinten Sky-boxok találhatók, melyek a VIP vendégek kiszolgálására létesültek. Az épület technikailag mindenfajta beltéri sportesemény és művészeti előadás megtartására felszerelt, színpaddal, hang és fényarzenállal ellátott. A monolit vasbeton tartószerkezet és az acélszerkezetű lefedés egy különleges kialakítású homlokzatképzésre ad lehetőséget. Az épület tartószerkezete a homlokzat mentén sajátosan kialakított. A peremen lévő oszlopok kifele dőlnek 10 fokkal, a köztük lévő födémgerendák pillérről pillérre egyenes vonalat, így az egész épületen szegmens szerkezeti kontúrt képeznek. A kifelé dőlő pillérek által meghatározott kiszögelésekre szerkesztett az íves vonalvezetésű függönyfal rendszer. A rendszer elemei mind egyediek, különbözők. A homlokzat megvalósítása tervezési és technikai bravúr, kivitelezője a szegedi Alukonstrukt Kft. ezért Építőipari Mesterdíjat kapott.

Középület/oktatás kategóriában 

Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar Új elméleti tömb, Pécs

Építtető: Pécsi Tudományegyetem
Tervező: TSPC Mérnökiroda Kft. (Győr)
Lebonyolító: FŐBER Nemzetközi Ingatlanfejlesztő és Mérnöki Zrt. (Budapest)
Fővállalkozó:  ZÁÉV Zrt. (Zalaegerszeg)
Alvállalkozók:
GEDI Építő Kft. (Budapest)
TIMKETT Kft. (Budapest)
Dunaber Beruházó és Szaktanácsadó Kft. (Pécs)

Az új elméleti épület kapcsolódik a régi elméleti tömbhöz, és kutatási, oktatási, közösségi helyiségek sokaságát foglalja magába. Benapozása jól kialakított, a napsugárzás elleni homlokzatát árnyékolókkal látták el. A parkolószinten 65 gépkocsi fér el, és ott három épületgépészeti, főleg légtechnikai tér lett kialakítva. A földszinten konyha-étterem működik. Szimmetrikus szerkezetű, középen az aulatér kétszintes, csatlakozik az udvarhoz, amit szintén elegánsan felújítottak. 130 személyes nagy előadó, négy kisebb előadó van, és egy 64 fős tanterem. Az emeleteken kisebb oktatási helyiségek vannak, amelyek minden korszerű berendezéssel ellátottak. A két felső szinten kutatóintézetek működnek, laborokkal, azok segéd-helyiségeivel. Az épület külső és belső építészeti megfogalmazása elegáns és praktikus, jól illeszkedik a funkciókhoz. Többféle feladatnak megfelel, esztétikailag kifogástalan. Megfelelő komfort élményt nyújt, különösen az előadók világítása, szellőzése, funkcióváltása, belsőépítészete kiemelkedően megoldott. A domboldali, elegáns környezetbe illő, kiemelkedő építészeti alkotás.

Középület/kulturális kategóriában 

Magyar Zene Háza, Budapest

Építtető: Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. (Budapest)
Tervezők: Sou Fujimoto Architects Inc.,  M-Teampannon Építészmérnöki Kft. (Bp.)
Lebonyolító: Óbuda-Újlak Zrt. – FŐBER Zrt. konzorcium
Generálkivitelező: Magyar Építő Zrt. (Budapest)
Alvállalkozók:
ÉPSZERK-PANNÓNIA INVEST Építőipari Kft. (Budapest)
OROS házaGLAS Kft. (Budapest)
Weinberg’93 Építő Kft. (Sárospatak)

A Magyar Zene Háza Budapesten, a Városliget szívében az elmúlt évek egyik leginnovatívabb építészeti alkotása. Természetszerűen találja meg helyét a fák koronái között, kerek tömege szelíden lebeg, fordul minden irányba, felnyitva a határokat. Megnyitása óta eltelt alig 10 hónap alatt az ország leglátogatottabb középülete, a több, mint nyolcszázezres látogatója különleges élménnyel gazdagodhatott. Az épület minden tere élmény. A tágas előcsarnok a Magyar Zene Háza központi tere. Összefogja, szervezi az épület térrendszerét, minden innen indul és érkezik, innen átlátható az épület egész térstruktúrája. Kiegészítő funkciói a kávézó, múzeumshop, ruhatár, étterem, értékmegőrzők. A rendezvény és koncertterem szinte a folytatása az előtérnek, csak egy átlátható üvegfelület választja le. Tere páratlan, hiszen körben üvegfelület határolja, így a park részévé is válik. A pinceszint az épület legérdekesebb két funkcióját hordozza, a Hang Dómot, valamint az állandó és időszaki kiállító tereket. Az emeleti szinten múzeumpedagógiai területek és könyvtár kaptak helyet. A különleges épület megvalósítása nagy és különleges kihívások elé állította a tervezőket és kivitelezőket egyaránt. Az épület minden eleme, legkisebb részlete egyedi megoldásokat, kivitelezési technológiákat igényelt a tartószerkezettől a gépészeten keresztül az akusztikáig.

Középület/szakrális kategóriában 

Pasaréti Közösségi Ház, Budapest

Építtető: Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány (Budapest)
Tervező: Sagra Építész Kft. – sagra architects (Budapest)
Generálkivitelező:  LATEREX Építő Zrt. (Budapest)
Alvállalkozók:
GARZON Bútor Kereskedelmi Kft. (Székesfehérvár)
TECTUM Mérnöki Szolgáltató és Vállalkozó Kft. (Budapest)
TEGA-BAU Építőipari Kft. (Budapest)

A Pasaréti Közösségi Ház a pasaréti ferences plébánia nagyobb létszámú és sokrétű közösségi funkcióinak kielégítését szolgálja. Az épület a templom közvetlen közelében, a Pasaréti út szemközti oldalán áll, egy lebontott régi villaépület helyén. A közösségi ház hitéleti és közösségformáló szerepet tölt be, a plébánia lelkipásztori központja. Az épületben van kápolna, hittanterem és vannak benne közösségi terek. A tervezett épület a maga egyszerűségében is kielégíti a kívánt közösségi funkciókat, nagyterme – ahol számos jelentős szakrális témájú előadást is tartottak, illetve tartanak rendszeresen – a kertből közvetlenül is megközelíthető. Az épület finom építészeti utalásokkal és motívumokkal reagál a közeli, 1934-ben felszentelt, Rimanóczi Gyula által tervezett, a maga korában rendkívül modernnek tekintett vasbeton vázas Pasaréti Templomra.

Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia Templom rekonstrukciója

Építtető: Budapesti Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia
Tervező: Hetedhét Építész Kft. (Budapest)
Lebonyolító: BAU_VIP Generál Kft. (Budapest)
Generálkivitelező: BAU_VIP Generál Kft. (Budapest)
Alvállalkozók:
Girland Díszítőfestő, Aranyozó Bt. (Budapest)
PALMETTA-ART Szolgáltató Kft. (Budapest)
Tóth Attila egyéni vállalkozó, Asztalos mester (Esztergom)

A templom a főváros kiemelt műemléke, a világörökség része. A rekonstrukciója több ütemben történt Műemléki felújítása során meglepő étékek kerültek feltárásra, ezért a rekonstrukció programját módosítani kellett. Előkerült az Anjou-kori freskó, az altemplom sok részlete, a XII. századi románkori altemplom maradványai, a török-kori kettős sír, a Mátyás Oratórium freskója és kialakítható lett az altemplomi imádságos közösségi tér is. A dunai panorámát kihasználva kilátó pontokat alakítottak ki a tornyokban, melyhez lépcsőket építettek a 25 méter magasságban lévő harangfödémekig. A két tornyot összekötő híddal látták el, ezzel megkímélve a barokk boltozatot. Új üvegfalú felvonó lett beépítve a látogatók részére, a felvonóból kilépve lehet átsétálni az északi torony felé. Minden épületszerkezettani részlet gondosan megtervezett és kivitelezett. A munkálatokat mindvégig a templom, mint szakrális tér működése mellett végezték.

Műemlék-helyreállítás és rehabilitáció kategóriában

Magyar Művészeti Akadémia Irodaházának műemlék épülete, Budapest

Építtető: Magyar Művészeti Akadémia Titkársága (Budapest)
Tervező: Fazekas Építésziroda Kft. (Budapest)
Generálkivitelező: LAKI Épületszobrász Zrt. (Budapest)
Alvállalkozók:
Puskás Művek Kft. (Budapest)
OROS házaGLAS Kft. (Budapest)
Dominó Kft. (Kecskemét)

A rekonstruált épületegyüttes – a kiemelten védett területen álló két különböző korú, nívójú és védettségi fokú századfordulós épület – korhű felújítása közös építészeti kompozícióban valósult meg. Az értékes villaépületeket többször átalakították és nem múlt el nyomtalanul felettük a közel száz év. Úgy kellett visszaadni régi fényüket és rangjukat, hogy a mai kulturális funkciójukat is elláthassák, észrevétlenül fogadhassák a kor szükséges technikai berendezéseit és kiszolgálhassák a Művészeti Akadémia művészeti elvárásait. A két gyönyörű villa – a historikus Délibáb utcai és a szecessziós Andrássy úti – a Bajza utcában egy transzparens high-tech központi ívelt üvegszerkezetű aula két oldalán alkot háromosztatú közös új építészeti megjelenést. A részletgazdag és míves rekonstrukció, a tiszteletteljesen értékőrző, de észrevétlenül egy új funkcionális rendbe szervezés, a különböző korú építészeti elemek közös, kortárs kompozícióba illesztése igen magas szintű és példaértékű.

MNB Felügyeleti Központ és Pénzmúzeum, Budapest

Építtető: MNB-Ingatlan Kft. (Budapest)
Tervező: MD STUDIO Építész Iroda (Budapest)
Lebonyolító: MNB-Ingatlan Kft. (Budapest)
Generálkivitelező:  RAW Development Beruházásszervező és Mérnöki Szolgáltató Kft. (Bp.)
Alvállalkozók:
Market Építő Zrt. (Budapest)
CIVIL Rendszertechnika és Távfelügyeleti Kft. (Budapest)
Magyar Építő Zrt. (Budapest)

Sándy Gyula 1925-ben épült Postapalotája Buda emblematikus épülete. Az épület funkcionális kialakítása szerkezeti rendje korának korszerű és előremutató megoldása. A II. világháború alatt és 1956-ban is megsérült, de helyreállították. Az épület Budapest helyi védettségű értékei között szerepel. Többszörös funkció és tulajdonosváltást követően kezdődött meg a rekonstrukció, gondosan megőrizve az épület eredeti építészeti értékeit. Az udvar az első emelet feletti födém magasságában lefedésre került úgy, hogy az udvari homlokzatok látványa megmaradt. Az üvegtető szakaszok a középső részen létesített zöldfelülettel fedett tömör tetőszakaszokhoz kapcsolódnak, mely egyedi könnyed szerkezetével „fás ligetként” áll a hajdani udvar közepén. Az irodák kortárs szellemben minden igényt kielégítő kialakításúak, konferencia és szekció termekkel, exkluzív tárgyalótermekkel. Az épület melletti szépen parkosított kert alatt mélygarázs épült. Itt kapott helyet Közép-Európa leglátványosabb pénzmúzeuma is, mely önállóan megközelíthető a Sándy köz felől a beruházás keretén belül megvalósult gyalogos átjáró kialakításának köszönhetően.

Nádasdy-kastély, Nádasdladány

Építtető: Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (Budapest)                     
Tervező: TSPC Kft. (Budapest)
Lebonyolító:  Főber Zrt. (Budapest)
Fővállalkozó: Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Kft. (Kiskunhalas)
Alvállalkozók:
MentArtis Kft. (Budapest)
Deep Forest Kft. (Budapest)
Fém Művészeti Kft. (Budapest)

A II. világháború után az ismert okok miatt a vidéki kastélyok és kúriák egy része megsemmisült, a megmaradtak állaga folyamatosan romlott. A kormányzati kastélyfelújítási program keretében újult meg a Nádasdy család nádasdladányi kastélya. A ma is látható kastély Tudor-stílusú, romantikus épületegyüttes korának legkorszerűbb műszaki megoldásaival, neves mesterek közreműködésével jött létre, amelyhez angol stílusú parkot alakítottak ki. Az épület és a park felújítása több évig tartott, azt alapos előkészítés, gondos tervezés és feltárási munkák előzték meg.  A rekonstrukció során az eredeti állapotok visszaállítása és megvalósítása volt a cél, amely példaértékű módon valósult meg. Köszönhető ez elsősorban annak a munkakapcsolatnak, mely során a tervezők, a műemlékes szakemberek és a kivitelezők együttműködtek. A helyreállított park és tó a kialakított sétányaival a vendégek részére ma már ismét látogatható. A kastély parkja aktív turisztikai célpont.

Közlekedési létesítmény kategóriában

M44 gyorsforgalmi út – Tisza-híd, Lakitelek – Tiszakürt

Építtető: Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (Budapest)
Tervező: Út-Teszt Kft. (Budapest)
Lebonyolító: Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (Budapest)
Generálkivitelező: Duna Aszfalt Zrt. (Tiszakécske)
Alvállalkozók:
A-Híd Zrt. (Budapest)
Hódút Zrt. (Tiszakécske)
Steel Millennium Kft. (Budapest)

A mederhíd egyéni megjelenését a több, mint 40 méter magas, 2 db négyszög keresztmetszetű, fél-ellipszis alakú, helyszínen épített vasbeton pilonnak köszönheti. Hárfa jellegű feszítőkábeles formavilága teljesen új megoldás, mely Magyarországon először került kivitelezésre. A rendkívül összetett erőtani hatások következtében a szerelés alatti, illetve az azt követő használati terhelésre kialakuló alakváltozások tervezése komoly kihívást jelentett a tervezők és kivitelezők számára egyaránt: folyamatosan ellenőrizni kellett a tervezett és a helyszínen mért adatokat, eltérés estén azonnali és részletesen kidolgozott megoldásokat kellett alkalmazni a tovább-haladás feltételeként. A szokatlan és rendkívül látványos esztétikai megjelenésen túl ilyen módon egy olyan tapasztalati adatokra épülő új statikai számítási technikára tettek szert a résztvevők, mellyel a tervezők és a kivitelezők egyaránt jelentős új ismereteket és képességet szerezhettek.

Komplex infrastrukturális létesítmény kategóriában

Bástya utca 1-11. közpark kialakítás és Veres Pálné utca, Budapest

Építtető: Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzata                   
Tervező: Város-Team-Pannon Kft. (Budapest)
Lebonyolító: Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt. (Budapest)
Generálkivitelező: Penta Általános Építőipari Kft. (Gödöllő)
Alvállalkozók:
Dordzse Művészeti Kft. (Budapest)
Épület-Forma Kft. (Budapest)
ZIÉP Zöld Infrastruktúra Építő Kft. (Budapest)

A területen sokáig grund volt, míg végül az építtető döntött: multifunkcionális városi minipark és a szomszédos óvodához játszótér épült. A megoldás palánkkal és labdafogó hálóval védett, lábakra állított sportpálya lett, alatta újrahasznosított öntöttgumi burkolatú, naptól, esőtől védett játszótérrel, az alagsorban akadálymentesen is megközelíthető többfunkciós közösségi térrel. A régészeti területen páraoszlopokat, ivókutakat, forgószékeket, szökőkutat, design finombeton padokat helyeztek el, egyedi térvilágítással. A kitárulkozó középkori városfalhoz gyilokjáró kapcsolódik, a falsíkból kilépő kilátóterasz tengelyben rálát a Gellért-hegyi sziklakápolnára.  Többszintű, változatos növényzetet telepítettek: vannak előnevelt fák, hagyományos virágkiültetés, intenzív zöldkazetták, bambuszok, pergolás ivókút árnyéktűrő növényzettel, saját fúrt kút, az utca felé és a tűzfalakon növényfuttató rácsok, kortárs design utcabútorok. A szűk hely ellenére megnövelt térérzet látványos megoldásokkal és játékos színekkel párosul. Jó példa arra, hogy a belvárosban is lehet minőségi zöldet varázsolni.

Elismerő oklevelek 

Középület/irodaház kategóriában

LOFFICE Irodaház, Budapest

Építtető: LOFFICE Ingatlanfejlesztő és Tanácsadó Kft. (Budapest)
Tervező: Paládi Építész és Mérnök Kft. (Budapest)
Generálkivitelező:  Szupernova Építő Kft.  (Budapest)
A homlokzati árnyékolón megjelenő művészeti alkotás:
Esterházy Marcell képzőművész és Willem Van de Ven, grafikusművész

A LOFFICE iroda és apartmanház, a budapesti bohém negyed centrumában, a 8. kerületi Salétrom utca 4. szám alatti, egykori vöröslámpás ház helyén áll. A minimalizált ökológiai lábnyomot hagyó, okos épületben design irodák, hibrid munkaterek, tetőteraszra nyíló közösségi iroda, kertkapcsolatos rendezvénytér, tárgyalók és együtt élő apartmannak is alkalmas terek adnak otthont a kreatív vállalkozások, családok, startupok és kulturális kezdeményezések nyüzsgő mindennapjainak. A fejlesztés célja egy „urbánus oázis”, találkozóhely létrehozása volt, ahol egy épületen belül van lehetőség dolgozni, lakni és egy befogadó közösségbe hazatérni. A LOFFICE épülete környezetének léptékére figyelve köti össze és egészíti ki az egykor hiányos utcai térfalat; földszinti terei összenyithatók a belső udvarral. A földszinti homlokzat visszahúzása domináns üvegezéssel kombinálva egyfajta vizuális és fizikai kapcsolatot teremt a belső udvar és az utcafront között. Az épület jellegzetessége az utcára néző, játékos, harmonikaszerűen nyitható fémhomlokzati árnyékoló képzőművészeti alkotás, amely a benne helyet kapó különböző tevékenységeket játékosan illusztrálja, miközben lehetővé teszi a belső egységek számára a nyitottság, illetve intimitás igény szerinti kialakítását és az árnyékolást is.

Középület/oktatási kategóriában

„Patakpart” Általános Iskola, Budakalász

Építtető: Budakalász Város Önkormányzata
Tervező: TRISKELL Épülettervező Kft.
Lebonyolító: Csíky és Társa Kkt. (Piliscsaba)
Üzemeltető: Váci Tankerületi Központ
Generálkivitelező:  Swietelsky Kft. (Budapest)
Alvállalkozók:
Tega- Bau Kft. (Budapest)
Tető-Kovács Kft. (Solymár)
Póth és Fiai Kft. (Biatorbágy)

Az épület szerves egységet alkot családi házas környezetével, az utca felől négyméteres ereszmagasságával egyszintes építmény benyomását keltve, tiszteletben tartva és lehető legkisebb mértékben zavarva a szemközti ingatlanok kilátását a pilisi dombokra. A telek déli irányú nagy lejtését kihasználva a főépületre merőleges épületszárnyak dél felől szemlélve három szintesek, alagsori szintjük azonos a természetes tereppel. Minden elemében a helyszínen kézi munkával fából épített tetőszerkezete cserép, illetve fémlemez fedésű nyereg- és lapostető. Homlokzatára természetes anyaghasználat jellemző: budakalászi mészkő, fa, téglaburkolat, cserép, fehér vakolat, mely anyagok a belső terekben is nagy hangsúlyt kaptak. Az intézményben 16 tanterem, tanári szobák és irodák, 3 előadóterem, csoport- és olvasószobák, fejlesztő helyiségek, kiszolgáló területek, valamint egy 22 x 44 m méretű, önállóan is üzemeltethető tornaterem és öltözői kaptak helyet. Az épület előtt 44 férőhelyes parkoló, az iskola mögötti területen gumiburkolatos játszóudvar, sportpálya, futókör és távolugró pálya, fedett kerékpártároló létesült, nagy zöldfelület megtartása mellett.

Innovációs központ és kiszolgáló melléképület, Debrecen

Építtető: UD TUTI Tudományos, Techn. és Innovációs Park N.pr. Kft. (Debrecen)
Tervező: BORD Építész Stúdió Kft. (Budapest)
Lebonyolító: UD TUTI Tudományos, Techn. és Innovációs Park N.pr. Kft. (Debrecen)
Generálkivitelező: HUNÉP Építőipari Zrt. (Debrecen)
Alvállalkozók:
BERGER Házak Kft. (Újfehértó)
Cívis Légtechnika Kft. (Debrecen)
Road For You Kft. (Földes)

Az épület a debreceni egyetem egy új campus fejlesztésének első megvalósult épülete a város északnyugati, 100 hektárnál is nagyobb fejlesztési területén. Az innovációs központ már távolról is impozáns képet mutat, a sík tájban két épített domb közé tervezték meg a háromszintes épületet. A parkolókból a dombon keresztül több úton is be lehet jutni az épületbe: szintben, vagy akadálymentes lifttel a főbejárat elé, ill. közvetlenül a dombra helyezett reprezentatív lépcsőn keresztül. A parkoló melletti elhelyezett domb alatt egy épületgépészeti és kiszolgáló funkciókat tartalmazó, rejtett épületrész lapul meg. Az épület nem használ gázt, csak elektromos áramot, amit elsősorban a tetőre telepített napelemek szolgáltatnak. A nyári felmelegedés ellen az épületet négy oldalról függönyfallal vették körbe, kreatív háromszög árnyékolókkal védik, ugyanakkor a téli időszakban a ház a napsütés minden energiáját hasznosítani tudja. Összegezve: az épület a tervezett funkciójával építészeti szempontból is ön-azonos és nagy értéke, hogy elegáns, tágas terek szolgálják a használókat; kellemes belmagasság, a kényelmes közlekedő rendszerek biztosítják, hogy az egyetemi dolgozók és hallgatók egyaránt otthonosan érezzék itt magukat.

Középület/kulturális kategóriában

Kertész Imre Intézet, Budapest

Építtető: Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány (Bp.)
Tervező: MD Stúdió Kft. (Budapest)
Lebonyolító: Consultant Kft. (Budapest)
Generálkivitelező: Market Építő Zrt. (Budapest)
Alvállalkozók:
Ács Bádogos Szigetelő Kft. (Budapest)
Gépész Centrál Kft. (Budapest)
Stylos Építőipari Kft. (Budakalász)

Az épület terveit 1909-ben Hauszmann Alajos tanítványai, Hoepfner Guido és Györgyi Géza építészek készítették, akik jellemzően a szecesszió és a premodern határán alkottak érzékeny ízléssel. Az ingatlan fővárosi helyi védettséget élvez, így bizonyos szerkezetei, homlokzati megjelenése, építészeti elemei nem átépíthetők, nem elbonthatók, nem cserélhetők korszerűbb szerkezetekre; az épületen csak olyan építési tevékenység volt tervezhető, ami építési engedély nélkül végezhető. A villaépület a hozzáépített gazdasági résszel együtt igen gondos tervezési és kivitelezői munkával épült újjá. Az alkotók ügyeltek a részletekre, az eredeti állapot megtartására, felidézésére, összességében a felújítás mind funkciójával, mind építészeti kvalitásaival újra visszaemelte az épületet a környék hasonló házainak színvonalára. Kertész Imre dokumentumain kívül itt nyertek elhelyezést Pilinszky János, Petri György, Sziveri János és Arthur Koestler hátrahagyott iratai, kéziratai is, amelyek kutathatók.

Középület/egészségügyi kategóriában

TENGERSZEM Felnőtt és Gyermek Háziorvosi Rendelő, Budapest

Építtető: Budapest Főváros X. Kerületi Kőbányai Önkormányzat
Tervező: KAAVA (Káva Építő- Vállalkozó és Szolgáltató Kft. (Budapest)
Lebonyolító: Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. (Budapest)
Generálkivitelező: Immo Szerviz Kft. (Budapest)
Alvállalkozók:
Épület-Forma Kft. (Budapest)
PALBAU Bt. (Budapest)
Euronorm Group Hungary Kft. (Budapest)

A rendelőt lényegében egy társasházban kellett elhelyezni. A múlt század jellegzetes lakóépülete felett eljárt az idő, rászorult a felújításra. A korábban szórakoztatási célokat szolgáló kör alakú épületszárnyban került a földszintre a betegeknek szolgáló, az emeletre az egészséges gyermek rendelő. Nyitott homlokzati síkjára fémháló került kifeszítésre, amelyre növényt futtattak fel a természetes fénnyel rendelkező helyiségek előtt. A másik épületrész földszintjére került a felnőtt orvosi rendelő, külön bejárattal az épület véghomlokzatán, új lépcső, akadálymentes rámpa és előtető kialakításával. Energiaellátása korszerű hőszivattyús fűtési-hűtési rendszer. A kivitelezés során a felek együttműködésével sikerült kialakítani és felújítani egy olyan intézményt, amely fontos közösségi feladatot lát el – és mindeközben a lakosság számára nem vált idegenné az épület, és parkjával környezete is élhetőbbé, rendezetté vált.

Közlekedési létesítmény kategóriában

Intermodális Közlekedési Központ, Kaposvár

Építtető: NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (Budapest)
Tervező: Viköti Mérnök Iroda Kft. (Kecskemét)
Lebonyolító: OVIBER-UTIBER-FŐBER Konzorcium
Generálkivitelező: SWIETELSKY Építő Kft. (Budapest)
Alvállalkozók:
SWIETELSKY Vasúttechnika Kft. (Celldömölk)
Szakál Transz Szállítmányozó és Építőipari Kft. (Seregélyes)
KVIKSZ Kft. (Kaposvár)

Kaposvár közösségi közlekedésének korszerűsítésére alapvetően szükség volt. Az elkészült létesítmények igényesen, átgondolt közlekedési- és utaskiszolgálási feltéteket javító tervek mentén épültek meg. Az autóbusz-pályaudvar peronjainak és épületének kivitelezése mellett vasúti és hídépítési munkákat végeztek és bővítették a közműhálózatot is. Nagy területen valósultak meg forgalomrendezési eredmények: három új körforgalmi csomópont, az utak rendbe tétele, közel 200 db parkoló, térfigyelés, korszerű utastájékoztatás stb. Kiemelendő a nagy kerékpárforgalmat lebonyolító város különszintű átjárási lehetőségének megteremtése valamint a jelentős mennyiségű és területű zöld felület igényes létrehozatala. Az építkezés ideje alatt a forgalom fenntartását mindvégig biztosították. Az újragondolt közlekedési kapcsolatok egyértelmű minőségi javulást eredményeztek a város kapujának revitalizációjában.

 

 

Forrás: Építőipari Mesterdíj Alapítvány