A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Körforgásos Gazdaság Elemző Központjának szervezésében az idén 2023. június 29-én került megrendezésre az első olyan E-EXPO, amely a fenntarthatóság jegyében elektronikus standokon mutatta be a hazai zöld innovációkat.

A hazai gazdaság számos olyan kézzelfogható termékkel és szolgáltatással bővült az elmúlt időszakban, amelyek a klímacélok hosszú távú megvalósítását szolgálják az egyes termékek és szolgáltatások környezeti lábnyomának mérséklése révén. Ezek a zöldinnovációs, energiahatékonysági újítások számos ágazat sajátjai: ezek eredményeit ténylegesen multidiszciplináris jelleggel lehet csak értelmezni, ahogyan a klímacélokat is csak a gazdaság különböző szegmenseinek együtt gondolkodása és együttes tevékenysége révén tudjuk elérni.

A Zöld E-EXPO azokat a magyarországi termékeket, szolgáltatásokat, eljárásokat mutatta be, amelyek a klímacélok magyarországi megvalósítását és egyúttal a hazai gazdaság versenyképességét, zöldgazdasági átállását leginkább támogatják.

A közel hatvan beérkezett pályázatot tizennégy kategóriában díjazták a szervezők és a rendezvényhez csatlakozott közreműködő szervezetek. 

Az EXPO két kiemelt díja a Zöldinnovációs és Zöldgazdasági Nívódíj, valamint a Zöldinnovációs és Zöldgazdasági Díj. A Zöldinnovációs és Zöldgazdasági  Nívódíj célja azoknak a vállalkozásoknak, szakembereknek, szakmai szervezeteknek a díjazása, amelyek/akik a legtöbbet tettek a hazai zöldinnovációs, energiahatékonysági fejlődés és a zöldgazdasági átállás támogatása érdekében. A Nívódíj első helyettje a BiBO Franchise Kft. lett átfogó fenntarthatósági innovációs tevékenységéért, második helyezett a Corn Oil Press Kft., míg a harmadik helyet a SOKON Kft. szerezte meg.

Az EXPO másik kiemelt díja a Zöldinnovációs és Zöldgazdasási Díj, amelynek célja több kategóriában a hazai zöldinnovációk díjazása. A díjat Tamási Kinga és csapata szerzete meg, "PET-palackok új köntösben: Hobbi drón- és hajó alkatrészek fejlesztése a Zöldinnováció jegyében" című pályázatával. Második helyen megosztott eredmény született: a Budapesti Gazdasági Egyetem online kkv-ökológiai lábnyom kalkulátora mellett Bernáth Dénes Greencent pályázata nyert, míg a megosztott harmadik helyezettnek járó jutalmat az E-Flag Kft. és a Greenbee Dekor Kft. vehette át. 

Az EXPO két fődíja mellett számos különdíj is gazdára talált. Az Építési Vállalkozások Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) és a Magyar Közút Nyrt. által támogatott Az év zöld építőipari vállalkozása Díjat első helyen a SOKON Kft. vehette át faépítészeti zöldinnovációs megoldásait bemutató pályázatáért, megosztott második helyen a PlatanPlan Kft. és a Resysten Hungary Kft., míg megosztott harmadik helyen a CUBE Factory Kft.és a Café Plusz Kft. szerepelt.

 

 

 

Gratulálunk a díjazottaknak!

 

További információ: www.korforgas.uni-mate.hu