Kiváló eredménnyel szerepeltek a magyarok Gdanskban a Szakmák Európa-bajnokságán, ahol a magyar versenyzők az összesített eredmények alapján a svájciak után a második legjobb eredményt érték el. Legnagyobb örömünkre Stób Attila szárazépítő szakmában bronzérmet nyert.

Szakmai felkészítését Putler Csaba szakértő irányításával az ÉVOSZ Szárazépítő Tagozata támogatta. Attila 2018-ban a kecskeméti Gáspár András Szakképző Iskolában szerzett szárazépítő szakmunkás bizonyítványt, majd az év őszétől az ÉVOSZ által szervezett ErasmusPro projekt keretében féléves franciaországi szakmai továbbképzésre utazott ki Bordeaux-ba.

Ott egy szárazépítő vállalkozónál dolgozott, és emellett a Compagnon szervezésében esténként elméleti, szombatonként pedig gyakorlati foglalkozásokon tanult tovább. Tanulmányait a féléves projekt zárását követően a francia Les Compagnons du Devoir szakképző intézmény keretében tovább folytatta. A Compagnons hagyományainak megfelelően évente más-más városban lévő cégnél dolgozott és tanult tovább az ottani Compagnon Házban. 2023 szeptemberében Magyarországot képviselve részt vett a Bordeaux-ban megrendezett WorldSkills versenyen, és tizedik helyezést ért el. Mestermunkáját a 2022/23-as tanév végére elkészítve a Compagnon, azaz mester címet is megszerezte.

Az ÉVOSZ az Erasmus+ program támogatásával építőipari szaktanárok, oktatók és szakképzési szakértők számára 2023 szeptemberében tanulmányutat szervezett a gdanski Európa-bajnokság megtekintésére. Az ország különböző intézményében dolgozó 19 résztvevő a verseny alakulásának nyomon követése mellett a világörökség részének nyilvánított gdanski óvárost és Malbork várát is megtekintette, ahol lehetőségük volt a háborúban jelentős károkat szenvedett építmények szakszerű helyreállítási munkáit is tanulmányozni.

 

Pete Zoltán 
ÉVOSZ 
ügyvezető ig. helyettes