A Gazdaságfejlesztési Minisztérium társadalmi vitára bocsátotta a nemzeti ESG keretrendszerről, a fenntartható finanszírozás és az egységes vállalati felelősségvállalás ösztönzését szolgáló környezettudatos, társadalmi és szociális szempontokat is figyelembe vevő, vállalati társadalmi felelősségvállalás szabályairól szóló törvényjavaslatot

Az Európai Unió bevezeti a gazdaság működésébe az úgynevezett ESG (Environmental, Social, Governance) szempontrendszert, amelynek célja, hogy az egyes gazdálkodó szervezetek tevékenysége a fenntarthatóság és az egységes vállalati felelősségvállalás tekintetében objektíven vizsgálható legyen.

A törvénytervezet célja a nemzeti ESG keretrendszer megalkotása az uniós kötelezettségeknek való megfelelés során. A javaslat célja, hogy olyan szabályozás jöjjön létre, amely biztosítja a magyar gazdaság fejlődését, az értékteremtő munka becsületét, a teremtett és épített környezet védelmét, az alapvető jogok és az emberi méltóság sérthetetlenségét, továbbá az Európai Unió fenntarthatósággal kapcsolatos iránymutatásainak történő megfelelést. Az állam a szabályozói környezet tudatos alakításával egyértelmű felhasználói utat tesz tehát lehetővé a vállalatoknak az ESG adatszolgáltatás során.

 

A társadalmi egyeztetés során a véleményeket 2023. november 8-ig várják, a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  e-mail címen.

 

 

Forrás: kormany.hu