Minden vállalkozás életében fontos, hogy időközönként áttekintse jogi és adózási struktúráját, hiszen a dinamikusan változó jogszabályi környezetben izgalmas lehetőségek vagy akár buktatók is rejlenek. Ez a stratégiai lépés a vállalat jövedelmezőségéhez, sikeréhez is fontos lehet. Nem minden vállalkozás számára tette lehetővé a hazai szabályozás a kedvező feltételekkel történő átalakulást, de az őszi adócsomag új lehetőséget nyit a kisvállalati adózást, KIVA-t-t alkalmazó vállalkozások számára is az átstrukturálásra!

A Niveus Consulting Group teljes körű szolgáltatással áll azon cégek rendelkezésére, akik a KIVA szabályok változása kapcsán keresnek új lehetőségeket, szeretnének valamilyen, akár évek óta halogatott átalakulást végrehajtani, vagy felmérnék az előnyeit egy újabb, észszerűbb vállalati struktúrának.

A kisvállalati adó (KIVA) eddigi szabályai alapján a KIVA szerint adózó cégek nem egyesülhetnek más céggel, nem válhatnak szét, különben elveszítik a KIVA szerinti adózás lehetőségét, és két évig nem is választhatják újra ezt a kedvező adózási módot. A benyújtott 2023 őszi adócsomagban bevezettek egy kivételt, és ugyan szűk körben, de lehetővé tették a KIVA szerinti adózó cégek egyesülését, szétválását bizonyos feltételek esetén, így a KIVA-s cégek számára is lehetővé vált az átalakulás!

A Niveus Consulting Group egyablakos kiszolgálásban, teljes körű szolgáltatással áll a cégek rendelkezésére cégátalakítási projektekhez kapcsolódóan. A Niveus Consulting Groupnál minden szakértelem adott ahhoz, hogy az átalakulást előkészítsék, a cégcsoport számára legkedvezőbb struktúrát kialakítsák, és az átalakulást teljeskörűen végre is hajtsák. Amennyiben már felmerült Önökben az átalakulás gondolata, csak a folyamat bonyolultsága okán vagy a hatályos szabályok miatt nem vágtak bele, vagy úgy látják, hogy adóelőnyt érhetnének el a KIVA szabályok minél teljeskörűbb kiaknázásával, akkor örömmel segítenek az alábbi szolgáltatások összehangolt biztosításával:

  • Adótanácsadás: A jogszabály szűk körben biztosítja a KIVA alanyiság megőrzését átalakulás esetén, ezért gondos adótervezést igényel a cégek részéről az, hogy biztosan a feltételeknek megfelelő átalakulást hajtsanak végre és a jövőben is KIVA szerint adózhassanak. A jelenleg nem KIVA szerint adózó cégek is be tudnak olvadni KIVA-s cégekbe, ezért érdemes a teljes cégstruktúrát átvilágítva feltárni, hogy van-e esetleg lehetőség a KIVA-ból származó előnyök még nagyobb kiaknázására.
  • Jogi szolgáltatások: Az átalakulás szükségszerűen vonja maga után az ehhez szükséges jogi munkák elvégzését. A Niveus Legal | Halmos és Jánosi Ügyvédi Iroda a Niveus Consulting Group adótanácsadóival és könyvvizsgálójával szoros együttműködésben tudja biztosítani az átalakulás jogi támogatását. A kapcsolódó jogi szolgáltatások kiterjednek a szükséges társasági dokumentáció elkészítésére, a cégjogi lépések koordinációjára és lebonyolítására, valamint a cégeljárásban történő képviseletre.
  • Könyvvizsgálat: A cégek átalakulását szabályozó jogszabályok értelmében az átalakulás esetén kötelező a könyvvizsgálat, amely könyvvizsgálatot ráadásul nem végezhet el a cég saját könyvvizsgálója. A Niveus Consulting Group könyvvizsgálói a többi részterülettel szoros együttműködésben eljárva tudják hatékonyan lefolytatni az érintett cégek könyvvizsgálatát.

Kérdés esetén keressék bizalommal: Fischer Ádám, ügyvéd, adószakértő; tel.: (+36-20) 499 9503, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

A Csoport KIVA-s átalakulásról szóló szolgáltatását bemutató kiadvány az alábbiakban letölthető: Letöltés

 

 

Forrás: Niveus Consulting Group