A 2024-es európai választások előtt a Szövetség a jelölteknek küldött 10 legfontosabb üzenetben megfogalmazta az európai építőipar jövőjével kapcsolatos víziót. Ezek a fenntartható fejlődés és az ipari innováció megvalósításához, a gazdaságaink versenyképességéhez, valamint a technológiába és a munkaerőbe történő befektetések ösztönzéséhez szükséges keretet jelenítik meg, miközben folyamatosan javítják a munkavállalók munkaegészségügyi és biztonsági feltételeit. Mindegyik pillér támogatja azon küldetésüket, hogy befolyásolják a döntéshozatalt és alakítsák az uniós politikákat. 

A FIEC az európai építőipar kollektív érdekeit képviseli. 27 ország 32 nemzeti tagszövetségén keresztül minden méretű építőipari vállalkozást képvisel, a kis családi vállalkozásoktól a nagy globális szereplőkig.

Elkötelezettek a zöld és a digitális átállás megvalósítása, a fenntarthatóság, az innováció, a társadalmi párbeszéd és a legjobb gyakorlatok előmozdítása mellett az ágazatban. A FIEC fő célja annak biztosítása, hogy az építőipar a polgárok jólétében, valamint Európa gazdasági növekedésében és versenyképességében továbbra is kulcsszerepet töltsön be.

 • 32 nemzeti szövetség 27 országban,
 • 10,1%-os hozzájárulás az EU GDP-hez,
 • 12 millió dolgozó az építőiparban,
 • 1,457 milliárd eurós összes építési beruházás,
 • Több mint 3 millió vállalkozás.

A 10 kulcsüzenet:

 1. A közbeszerzés megfelelő kereteinek biztosítása,
 2. Árkorrekciós mechanizmusok,
 3. Infrastrukturális beruházás a versenyképesség, a biztonság és a környezetvédelem érdekében,
 4. Építés a fenntartható társadalom felé való átmenet fókuszában,
 5. A fenntartható tevékenységekre vonatkozó uniós taxonómia megfelelő végrehajtásának biztosítása,
 6. A holnap éghajlat-ellenálló városainak építése,
 7. A munkaerőhiány és a képzettségi hiányosság kezelése,
 8. Tisztességes munkakörülmények biztosítása,
 9. A megelőzés kultúrájának erősítése az egészséges és biztonságos munkakörnyezet érdekében,
 10. Egyenlő versenyfeltételek kialakítása az európai nemzetközi vállalkozók számára

 

Célunk, hogy az építőipar továbbra is az EU prioritásainak középpontjában maradjon. A FIEC kiáltvány célja, hogy iránymutatást nyújtson az EU jövőbeli döntéshozóinak az ágazatunkat érintő döntéseikhez. Gondolja át, hogy a következő 5 évben mi a legfontosabb az építőipar számára!” nyilatkozta Philip Crampton, FIEC Elnök.

Az EIC (Európai Nemzetközi Építési Vállalkozások) arra kéri az EU döntéshozóit, hogy használják fel jogalkotói jogkörüket a Kereskedelem, a Fejlesztés és a Szomszédsági politikák terén annak érdekében, hogy egyenlő versenyfeltételeket teremtsenek az EU-n kívül dolgozó európai nemzetközi vállalkozók számára.” nyilatkozta Benoit Chauvin, EIC Elnök. 

 

 

További információ: www.fiec-manifesto.eu

 

 

Forrás: FIEC