Úti beszámoló a 2024. február 23-27. közötti szakmai útról

A tanulmányút központi eseménye a rijádi nemzetközi építőipari vásár megtekintése volt. A vásáron 1.000 kiállító mutatkozott be, többségében külföldi cégek. Jelentős részvétellel Olaszország, Anglia, Törökország és Németország volt jelen. Magyar kiállító nem volt. A bemutatott termékek a szaúdi igényekre és építési kultúrára voltak tekintettel. Épületgépészeti, elektromos, hőszigetelési és szaniter termékek voltak túlsúlyban.

A szaúdi építésre a hagyományos építési termékek használata a jellemző. A magas épületeknél vasbeton szerkezetet és hagyományos kitöltő anyagokat használnak.

A szakmai csoport a vásáron túlmenően épületlátogatások keretében megtekintette a több száz éves óváros rekonstrukcióját, mely a világörökség része. A régi óvárosban az egykori vályog építészet feltárása és újjáépítése zajlik.

A csoportnak lehetősége volt a legmodernebb vasútépítés eredményét megismerni a Dzsedda és Medina közötti gyorsvasút használatával. Több vasúti pályaudvart megtekintve a legigényesebb acélszerkezeti megoldások voltak láthatóak.

A csoport szakmai konzultációt folytatott Selmeczi Balázs nagykövet úrral, hazánk Szaud-Arábiába akkreditált nagykövetével. Közösen értékeltük a magyar-szaúdi üzleti kapcsolatok jelenlegi helyzetét, amely napjainkban még kezdetleges. Az építésgazdaság területén elsődlegesen a mérnöki tudás, tervezés, műszaki szolgáltatások kiállására és szaúdi felhasználására van reális esély. A szaúdi befektetők magyarországi jelenlétét, megjelenését indokolt szorgalmazni, figyelembe véve a rendelkezésre álló szabad tőkét. Ehhez kormányközi megállapodásokra is szükség van a jövőben.

Szaud Arábia mintaképe az építésgazdaság területén is az Egyesült Államok. Azokat a megoldásokat és mérnöki tudást használják elsődlegesen, melyet az Egyesült Államokban sikerrel alkalmaznak. Csak igényes megoldásokban gondolkodnak a szaúdiak, a legjobb minőségre törekedve. Épületeiket gondosan üzemeltetik, és maximális kihasználtságra terveznek és építenek.

A tanulmányút alkalmat adott többmilliós nagyvárosok városépítészetének megtekintésére, a helyi építészeti kultúra sok irányú tanulmányozására.

 

Koji László 
elnök
ÉVOSZ