Az ÉVOSZ által a Nemzeti Tehetséggondozó Program keretében szervezett Kőműves Tehetséggondozó projekt 18 résztvevője 2016. április 7. és 9. között a Construma Kiállítás keretében megrendezett háromnapos versenyen adott számot a továbbképzés során elsajátított új ismereteiről.

Az EMMI „A szakmatanuláshoz szükséges kompetenciák erősítése” című pályázatának anyagi támogatásával megvalósított 60 órás továbbképzésre a budapesti, békéscsabai, kecskeméti, pécsi, székesfehérvári és zalaegerszegi építőipari szakiskolák másod- és harmadéves kőműves szakmunkástanulói jelentkeztek. A Budapesten az Ybl Miklós Építőipari Szakiskola Öv utcai tanműhelyében négy alkalommal megtartott kétnapos foglalkozásokon a kőműves szakma alapjait jelentő látszó téglafalazatok készítésére helyeztük a hangsúlyt, ugyanis ez a témakör nyújt leginkább lehetőséget a logikus gondolkodást, a kreativitást, a különleges kézügyességet igénylő szakmai ismeretek és kivitelezési gyakorlat, a pontosság, a munkaszervezés, a megfelelő eszközhasználat, a technikai tudás, és az ezekhez tartozó komplex szemlélet elsajátítására. Az új elméleti és gyakorlati ismereteikről pedig a tanulók a projekt zárásaként a Construma Kiállítás 16-os pavilonjában megtartott versenyen egy komplex gyakorlati feladatot elkészítésével adtak számot.

A versenyen legjobb eredményt Borsodi Ferenc a Kecskeméti Gáspár András Szakiskola, második helyezést Silling István, a Békéscsabai Kós Károly Szakiskola, harmadik helyezést pedig Hédl Ádám Zoltán, a Zalaegerszegi Széchenyi István Szakiskola tanulója érte le. A verseny első három helyezettje egyúttal meghívást kapott az idei EuroSkills verseny kőműves válogatóversenyére is, ami 2016. április 18-19-én a IX. Szakma Sztár Verseny keretében került megrendezésre. A válogatón szintén Borsodi Ferenc bizonyult a legeredményesebbnek, így kőműves szakmában ő képviseli majd hazánkat a decemberi Göteborgi Európa Bajnokságon.

A projekt megvalósításához a pályázati támogatás mellett a budapesti Ybl Miklós Építőipari Szakiskola, a Wienerberger Téglaipari Zrt, a Baumit Kft., a ZÁÉV Zrt., a Mapei Kft, a JAF Holz Ungarn Kft., és a Merkbau Kft. nyújtott még további szakmai és anyagi támogatást.