Hazánkban a korszerű zsalurendszerek alkalmazásának oktatása jelenleg döntően az elméleti képzésre korlátozódik, mivel a zsalurendszerek felhasználásával megvalósuló gyakorlati képzés rendkívül költség- és anyagigényes. Ezt a gyakorlati képzők többsége nem tudja biztosítani. A kivitelező cégek részéről viszont jelentős igény mutatkozik a betonszerkezetépítésben jártas szakképzett munkaerő iránt. Éppen ezért az ÉVOSZ - a téma iránt érdeklődő ács és kőműves tanulók számára - az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő pályázatán elnyert támogatás segítségével - hatvan tanórás betonszerkezetépítő szakmai továbbképzést szervez.

A 2022/23-as tanévben megvalósítandó projektben a budapesti mellett a debreceni, a győri, a nyíregyházi és a pécsi építőipari szakiskolák tanulói vesznek részt. Pályázatunkban 15 tehetséges, motivált tanuló továbbképzését vállaltuk. A projekt megvalósításához Ritter Ádám, a Moratus Szerkezetépítő Kft. ügyvezető helyettes műszaki igazgatója koordinálásával a DOKA, a MEVA és a PERI zsalurendszergyártó és forgalmazó cégek nyújtanak szakmai támogatást.

A tanulók a projekt első szakaszában a PERI és a MEVA cégek termékeivel ismerkedhettek meg. A foglalkozások keretében a PERI dél-pesti és a MEVA újpesti telephelyén megtartott termékismertető prezentációit követően, a cég bemutatótermében megtekintették a kiállított zsaluzati rendszereket, és a cég munkatársainak irányításával néhány szerelési feladatot is elvégeztek. A cég bemutatását követő napon az adott termékekkel a Moratus telephelyén gyakorlati foglalkozáson vettek részt, ahol a Moratus zsaluzási szakemberei irányításával csoportmunkában a különböző födém- és falzsaluzati rendszerek építési és bontási munkáit gyakorolták be.

 

 

A foglalkozások részeként a tanulók a Market Zrt. generálkivitelezésében megvalósuló BudaPart városnegyed építési helyszínére is ellátogattak, ahol a Moratus munkatársai röviden bemutatták a projektet. Ezt követően egy alapozási és egy szerkezetépítési munka kapcsán áttekintették a korszerű zsalurendszerek alkalmazási lehetőségeit és gyakorlati alkalmazásukat. A decemberi foglalkozáson Thomas Prigl úr, a Bécsi Építőipari Szakiskola tanára, aki egyben a nemzetközi szakmunkás versenyeken a betonszerkezetépítő szakma főszakértője is, meghívásunkra tájékoztatást adott a betonszerkezetépítő verseny szakmai követelményeiről, bemutatta az utóbbi évek versenyfeladatait, és beszámolt a 2022. novemberében Salzburgban megtartott WorldSkills szakmai világverseny tapasztalatairól is.

 

 

A következő projektfoglakozás a tervek szerint 2023 márciusában kerül megrendezésre. A tanulók ez alkalommal a DOKA termékeivel ismerkedhetnek meg, majd ezt követően a korábbiakhoz hasonlóan kétnapos gyakorlati foglalkozás keretében gyakorolják be a különböző zsalurendszerek építését és bontását.

A betonszerkezetépítést a legtöbb nyugat-európai országban önálló szakmaként oktatják, és nem az ács, hanem a kőműves szakma társ-szakmájaként kezelik. Hazánkban a szakképzési reformot követően 2020-tól a betonszerkezetépítésnél bővebb témakört átfogó „Szerkezetépítő és szerelő” szakma került az alapszakmák közé, azonban elenyésző az ezt a szakmát választó fiatalok száma. Az ÉVOSZ a Tehetséggondozó projekt megvalósításával a kiválasztott tehetséges tanulók továbbképzése mellett a szakma pályaválasztók körében történő népszerűsítését is fontos céljának tekinti. 

 

Pete Zoltán 
ügyv. ig. helyettes 
ÉVOSZ