Alapvető kérdés a lakásépítés és lakásfelújítás finanszírozásának helyzete Magyarországon, amit elsődlegesen piaci alapokon kell biztosítani. Rendkívül fontos, hogy a kereskedelmi bankok továbbra is, hosszú távon elkötelezetten és kiszámíthatóan, alacsony forint alapú kamatlábak mellett - számukra elfogadható kockázattal - finanszírozzák a lakhatási körülmények javítását.

Az MNB tervezett Zöld Jelzáloglevél Programja és az NHP Zöld Otthon Program eddig megismert konstrukciója ezt a célt jól szolgálja azáltal, hogy „ingyen forrást” biztosít a kereskedelmi bankok ezirányú lakossági finanszírozásához.  A tervező-, kivitelező-, mérnöki szolgáltató- és anyagipari cégek részéről nagyra értékelik az MNB ezirányú bejelentését.

Magyarországon adottak a magasabb energetikai követelményeket biztosító anyagok, berendezések, tervezési megoldások és kivitelezési technológiák az építésgazdasági piaci szereplők részéről. Mindazok a termékek és tervezési – kivitelezési tudás megvan, ami az MNB energetikai és környezettudatos elvárásainak megfelel. Fontos azonban, hogy ezek az „építési-szakmai” elvárások/követelmények nagyon pontosan és teljeskörűen, egyértelműen legyenek megfogalmazva. A Programok végleges kidolgozottsági szintjén ez nagy odafigyelést igényel.

Mivel a meglévő lakásvagyon mintegy 60%-a nem felel meg a magasabb energetikai elvárásoknak és a környezet-tudatosság sem érvényesül, indokolt, hogy az MNB programok ne csak az új lakóingatlanokhoz nyújtsanak kedvező finanszírozási lehetőséget, hanem a felújításokhoz is.

Célszerű a finanszírozások eljárási rendjében lehetőséget biztosítani a társasházi konstrukciókban a lakástulajdonosokat összeszervező társaságok és ingatlanfejlesztők közreműködésének. Azt tapasztaljuk ugyanis, hogy a lakossági megrendelők sok esetben szeretnének a finanszírozás előszervezésében is segítséget, közreműködő szolgáltatást igénybe venni.

A kiszámítható, kedvező kereskedelmi banki finanszírozás lehetőségének megteremtésével a Magyar Nemzeti Bank hozzájárul az árstabilitás erősítéséhez is.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szorgalmazza az MNB Zöld Jelzáloglevél Programjának és az NHP Zöld Otthon Programjának mielőbbi véglegesítését és elindítását.