Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) piaci felmérései évek óta megerősítik, hogy a tervező és kivitelező vállalkozások üzleti tevékenységét legnagyobb mértékben akadályozó tényező a szakmunkás- és mérnökhiány.

A képzett munkaerő-hiány részleges pótlásának egyik lehetősége, hogy a külföldön munkát vállalt szakmunkások és mérnökök egy része hazajön és itthon találja meg számításait az építőiparban. Ennek előfeltétele, hogy a jelenlegi építésgazdasági helyzetről, a Magyaroroszágon elérhető családi támogatásokról és kedvezményekről hiteles információkat és konkrét munkavállalási lehetőségre ajánlatokat kapjanak az érdeklődők.

Az ÉVOSZ programja ezt a kettős célt szolgálja.

Az építőipar válságos éveiben, ami 2008-2014 között hosszasan elhúzódott a magyar építési piacon, mintegy 35.000 építőipari szakmunkás és mérnök vállalt munkát a nyugat-európai országokban. Mivel a hazai vállalkozások nem tudtak munkát biztosítani, a kényszerhelyzet soha nem látott nagyságrendben sodorta külföldre egyéni munkavállalónak a magyar szakmunkásokat.

2017. évtől lényegesen megváltoztak az építőipar magyarországi lehetőségei. Évről-évre több mint 20%-kal növekedett a megrendelések és teljesítések mértéke. „A piaci kihívásokat és lehetőségeket kihasználva a vállalkozások jelentős része technológiai korszerűsítésbe, szervezetfejlesztésbe kezdett, jelentős bérfejlesztéseket hajtott végre és meghatározóvá vált a munkaerő béren kívüli megbecsülése is. A foglalkoztatás területén kialakult egy olyan helyzet, ami alternatívát jelent a külföldön munkát vállalók számára. Ez tette lehetővé, hogy az ÉVOSZ elsőként 2019. évben elindíthatta, és 2021-ben ismét meghirdetheti az Építőipari Hazahívó Programját.” – hangsúlyozta Koji László, az ÉVOSZ elnöke. A hazahívás előfeltétele, hogy hiteles információt kapjanak a kollégák az építőipar általános helyzetéről és konkrét cégajánlatok mentén dönthessenek az itthoni munkavállalásról. A hazahívás programjában az ÉVOSZ számít az itthoni családi és baráti kötődés hívó szavára és a Kormány otthonteremtési támogatására, valamint adózási kedvezményeire is.

  

Forrás: KSH

A hazahívó program része a 2021. november 11-re tervezett bajorországi építőipari hazahívó rendezvény is, ami Münchenben kerül megrendezésre a magyar Főkonzulátus közreműködésével, és lehetőséget teremt a kint dolgozók számára, hogy személyesen tájékozódjanak, és tegyék fel kérdéseiket a magyar építőipar meghatározó szakértőinek, vezetőinek, valamint a Kormány képviselőinek.

Az ÉVOSZ hazahívó programját megalapozza, hogy a tervező és építőipari vállalkozások várakozásai szerint az elkövetkezendő években bővülő piacra, biztos munkaellátottságra számítanak minden területen, valamennyi építőipari alágazatban.

A müncheni rendezvényen résztvevők, érdeklődők olyan céges munkaadói ajánlatokra és személyes konzultációkra számíthatnak, ami többek között kitér a bérezésre, az egyéb juttatásokra, beosztásokra, személyre szabott életutakra.

Bővebb információk folyamatosan megtalálhatók az ÉVOSZ hazahívó programját és eseményeit bemutató internetes felületen (Építőipari Hazahívó Program), valamint a rendezvény Facebook eseményénél: (https://www.facebook.com/events/1316183838802150?ref=newsfeed ).