A COVID járvány időszaka és az orosz-ukrán háborús helyzet egyértelműen bebizonyította, hogy mennyire sérülékeny a magyar építésgazdaság egy olyan helyzetben, amikor 48%-os nagyságrendben import termékekből dolgozunk, és nincs megfelelő adatbázis a beszerzési nehézségek kezelésére, hangsúlyozza Koji László, az ÉVOSZ elnöke.

Olyan adatbázis létrehozására van szükség, amelyből a termék széles körben megismerhető, előnyt élveznek a környezettudatos termékek és minél több hazai gyártású termék elérhetőségét teszi lehetővé, hozzájárulva ezen anyagok, építési termékek nagyobb mértékű felhasználásához.

Ezen szempontoknak megfelelő, új, országos kitekintéssel bíró nyilvántartási rendszer kidolgozásában és működtetésében vesz részt az ÉVOSZ, az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI) partnereként.

Az ÉMI gondozásában elindult az építési termékek nyilvántartása felület. A felület célja, hogy egy dinamikusan bővülő adatbázisban összegyűjtse és elérhetővé tegye az építőipar valamennyi szereplője számára – legyen az gyártó, forgalmazó vagy fogyasztó – az építési termékekhez kapcsolódó műszaki és környezeti információkat.

Az építési termékek nyilvántartása felület elérhető a https://www.termekinfo.emi.hu/ címen, és az ÉMI honlapjáról is.

A felületen az építőipari termék gyártók, valamint a gyártói meghatalmazottak (a gyártó által az Európai Parlament és a tanács 305/2011/EU rendelete alapján meghatalmazott képviselői) regisztrálhatnak.

Az ÉVOSZ szeretné elérni, hogy a jövőben a Kormány által indított otthonteremtési, felújítási programoknál is adatbázisul szolgálhasson az építési termékek új nyilvántartási felülete.