Az Erasmus program keretében az ÉVOSZ hétfős delegációja 2022. május végétől egyhetes szakmai tanulmány keretében tanulmányozta a francia Les Compagnons du Devoir szakképzési és felnőttképzési rendszerét. A delegációt Pete Zoltán, az ÉVOSZ igazgató-helyettese koordinálta.

AZ ÉVOSZ a Compagnons du Devoir-ral együttműködve 1995 óta szervez hosszútávú szakmai csereprogramokat, amelyen már több mint 150 végzős magyar építőipari szakmunkástanuló vett részt. A delegációban szakmunkástanuló képzéssel is foglalkozó hazai építőipari cégek humán erőforrás menedzserei, valamint egy budapesti oktatóközpont, a Tudásépítő Team Zrt. vezetője vettek részt.

Első nap a Compagnons du Devoir párizsi központjában Yvick Robin, a Compagnons Nemzetközi Kapcsolatokért felelős vezetője fogadta a vendégeket. Prezentációjában bemutatta a Compagnons du Devoir speciális szakképzési modelljét, valamint a francia tanulók számára biztosított mobilitások különböző típusait. Ezt követőn Quentin Bournazel a párizsi Compagnon ház vezetője - a Prévôt - vezetésével megtekintették az intézmény oktatótermeit, tanműhelyeit és közösségi tereit. A találkozó egyúttal az ÉVOSZ szervezésében, az Erasmus Pro program keretében 2022 szeptemberétől induló egyéves szakmai gyakorlat, valamint az ács tanulók számára 2022 nyarán az Új-Aquitaine-i Lamothe-Landerron-ban megvalósítandó háromhetes szakmai gyakorlat előkészítésének megbeszélésére is lehetőséget nyújtott.

A küldöttség ezt követően Toursba utazott tovább, ahol meglátogatták a régi és a 2018-ban átadott új Compagnon házakat. Itt Gautier Vacherin Prévôt, aki maga is a Compagnon-nál tanult épületgépész mester fogadta a vendégeket, és mutatta be az intézményt. Délután a tours-i Musée du Compagnonnage kiállításait tekintették meg, amely a Compagnon évszázados képzési hagyományait és az ott végzett mesterek mestermunkáit mutatja be.

A résztvevők Új-Aquitaine-ban fejezték be programjukat. Bordeaux-ban Maxime Leudet De La Vallee, a Compagnon Ház vezetője mutatta be az intézményt, majd ezt követően a városban épülő új Compagnon Ház építési munkáit is megnézték. A jelenlegi Compagnon Ház már túl szűkösnek bizonyult, kevés a hely a tanműhelyekben, ezért szükségessé vált egy új, korszerű központ építése. A kollégiumi szobákat egy meglévő irodaépület átépítésével alakítják ki, míg a tanműhelyek és a közösségi terek egy új épületszárnyban kerülnek elhelyezésre.

 

A tanulmányút utolsó programjaként a Lamothe-Landerron-i Compagnon Házba látogattak el, ami a régió ács képzésének a központja. Az intézményben az elmúlt évek során már több végzős magyar ács tanuló töltötte egyéves szakmai gyakorlatát.

A tanulmányút jó lehetőséget biztosított a Compagnon évszázados, céhes hagyományokra épülő szakképzési rendszerének megismerésére. A Compagnon képzési modelljének legfontosabb alapelvei az utazás általi tanulás, az értékteremtés és az emberformálás biztosítása. A mesterképzés során a már végzett szakmunkástanulók, az un. Tour de France keretében félévente más-más városban lévő Compagnon Házba költöznek, ahol napközben egy vállalkozásnál dolgoznak, esténkét 20:00-22:00 óra között elméleti és szakrajz foglalkozásokon, szombatonként pedig tanműhelygyakorlat keretében tanulnak tovább. Néhány éves vándorlást követően a mestermunkájuk elkészítésével válhatnak Compagnon taggá, azaz mesterré. A Compagnon-nál a tanulók képzését nem hivatásos oktatók, hanem az idősebb társak, a fiatal mesterek irányítják, ugyanis a Compagnon képzési filozófiájának egyik fontos elemét a tudás továbbadása jelenti.

 

Budapest, 2022. július 2.

 

 

Pete Zoltán 
ügyv. ig. helyettes