2022-1-HU01-KA121-VET-000062998 számú Erasmus+ Program

Bordeaux, 2022. október 17-21.

 

A WorldSkills Special Edition keretében a Szárazépítő (Vakolat és gipszkarton rendszerek), Kőfaragó, Digitális építés, Gépészet CAD, Mobil robotika és az Egészségügyi és szociális ellátás szakmák versenye 2022. októberében Bordeaux-ban a „Bordeaux Lac” Kiállítási Központban került megrendezésre.

Az ÉVOSZ az Erasmus+ program keretében szakmai tanulmányutat szervezett a verseny megtekintésére. Az út tizenegy résztvevője a verseny eseményeinek nyomon követése mellett a Les Compagnon du Devoir szakképző intézmény szakmai alap-, és a felnőtt-továbbképzés keretében megvalósuló mesterképzését is tanulmányozta. Az állami szakképzési rendszerrel párhuzamosan működő, évszázados céhes hagyományokra épülő és országos intézmény-hálózattal rendelkező Compagnon du Devoir a hagyományos kézműves szakmák képzésére helyezi a hangsúlyt. Fontos feladatuknak tekintik a már kihalófélben lévő szakmák, mint például a hordókészítés, hagyományainak megőrzését és képzését. Képzési filozófiájuk két alappillérének a szakmai képzést és az emberformálást tekintik.

 

A projekt résztvevői a Bordeaux-i Compagnon Házban tett látogatásuk során tájékoztatást kaptak az intézmény képzési tevékenységéről, a szakmai alap- és felnőtt-továbbképzés módszertanáról, a tanulók szállását, ellátását és oktatását is biztosító Compagnon Házak életéről és szabályairól. Ezt követően a ház vezetője, a Prévôt vezetésével megtekintették a gyakorlati képzés helyszínéül szolgáló tanműhelyeket. A program keretében a Bordeaux közeli Lamothe-Landerron-i Compagnon Házba is ellátogattak, ahol tájékoztatást kaptak az ErasmusPro program keretében mobilitásukat ott töltő két magyar végzős szakmunkástanuló programjáról. Az ács és kőműves szakmájú fiatalok munkanapokon egy-egy környékbeli cégnél dolgoznak, majd ezt követően munkanapokon este 8 és 10 óra kötött elméleti és szakrajz foglalkozásokon, szombatonként pedig tanműhelygyakorlatok keretében tanulnak tovább a szakmájukban.

A Bordeaux-i Kiállítási Központban a WorldSkills versennyel egy időben került megrendezésre a Dél-Nyugat Franciaországi regionális Szakmai Verseny, amelyen 70 szakmában 340 fiatal versenyző mérte össze tudását.

A WorldSkills Versenyen Stób Attila szárazépítő, míg Pál Blanka egészségügyi és szociális ellátás szakmában képviselte hazánkat. A rendkívül szoros versenyben Stób Attila a tizedik, Pál Blanka pedig hatodik helyezést ért el.

 

 

 

A tanulmányút résztvevői egyúttal a WorldSkills történetében első alkalommal megrendezett Digitális építés versenyszám feladatait is nyomon követhették.

 

 

Pete Zoltán 
ügyv. ig. helyettes