2022-1-HU01-KA121-VET-000062998 számú Erasmus+ projekt

Németország -Ausztria - 2022. november 21-27.

 

A pandémia okán a 2022. évi WorldSkills verseny szervezői az egyes szakmák más-más helyszínen történő megrendezése mellett döntöttek. Így a betonszerkezetépítő, kőműves és villanyszerelő szakmák versenye a Salzburgi Kiállítási Központban az ott évente megtartott Regionális Pályaorientációs Kiállítással (Beruf Info Messe) egy időben került megrendezésre.

Az ÉVOSZ akkreditált intézményként rugalmasabban tudott a WorldSkills verseny lebonyolításban bekövetkezett változtatások által kínált lehetőségekkel élni, így fontosnak tartottuk, hogy a három építőipari szakmát is felölelő Salzburgi verseny megtekintésére tanulmányutat szervezzünk.

Ennek keretében a résztvevők a salzburgi verseny megtekintése mellett számos egyéb szakmai programot is megvalósítottak. A zsaluzatrendszereket gyártó PERI cég Weißenhorn központjában megtekintették a cég teljes termék portfólióját bemutató Kiállítócsarnokot, valamint a gyártóüzemet. Továbbá a MUNK Steigtechnik állványzatgyártó cég üzemében az állványelemek gyártását és horganyzását tekintették meg.

 

 

A biberachi Ács, a Traunsteini Építőipari, valamint a BauAkademie Lehrbauhof Salzburg Üzemen Kívüli Gyakorlati Központokban az építőipari szakmák németországi és ausztriai duális képzési rendszereivel ismerkedtek meg. Míg Württembergben a szakmai szervezetek, Bajorországban a Kézműveskamara, Ausztriában pedig a Gazdasági Kamara keretében működő Építőipari Szövetség működteti a képzőközpontokat.

 

A Salzburgi Kiállítás Központban megrendezett regionális pályaorientációs kiállítás sok olyan ötletet adott a résztvevőknek, amelyeket itthon is alkalmazni lehet az építőipari szakmák népszerűsítésére.

 

 

 

Pete Zoltán 
ügyv. ig. helyettes