BAUAkademie Wien - Lehrbauhof Ost, Guntramsdorf

2023. június 26-30.

A tanulmányút résztvevői a BAUAkademie Wien Guntramsdorf-i Gyakorlati Képző-központjában tett látogatás során tájékoztatást kaptak a betonszerkezetépítő szakma ausztriai képzéséről, az osztrák duális képzési rendszer sajátosságairól, nyomon követték betonszerkezetépítő szakma képzőközpontban megtartott országos versenyét, ami egyben az EuroSkills országos válogatója is volt, továbbá tanműhelygyakorlat keretében néhány zsaluzási feladatot is elkészítettek.

Mivel hazánkban a betonszerkezetépítés nem önálló szakma, ezért elsőként Josef Lehrner, a betonszerkezetépítő szakma gyakorlati oktatója röviden ismertette a szakma ausztriai képzésének felépítését és tartalmi követelményeit. Külön kiemelte a  tanműhelyi keretek között megvalósuló gyakorlati képzés tematikáját és oktatás módszertanát. Ezt követően tájékoztatást adott a szakmai versenyről. A versenyzők számára a versenyt megelőző héten elméleti és gyakorlati felkészítést tartottak, hogy mindenki egyenlő feltételekkel indulhasson a versenyen. Ismertette a versenyfeladat kiírását és az értékelési szempontokat. A versenyen a DOKA cég zsaluzási rendszerének elemeivel dolgoztak a versenyzők. A zsaluelemek (Alu Framax Xlife keretes falzsalurendszer) vadonatújak voltak, mert a verseny egyik alapfeltétele, hogy a kiindulási feltételek azonosak legyenek a versenyzők számára.

A résztvevők a továbbképzés keretében kétnapos tanműhelygyakorlaton is részt vettek. A gyakorlati feladat megkezdése előtt elméleti oktatás keretében áttekintették a faladat elkészítéshez szükséges szakmai ismereteket. Ezt követően a csoportmunkában gerenda-, födém-, lépcső- és falzsaluzási feladatokat készítettek el.

A projekt keretében a résztvevők látogatást tettek a DOKA cég Amstetten-i központjában, valamint egy építési helyszínen a PERI cég zsalurendszerével készülő alagútépítési projektet tekintettek meg.

A DOKA cég központjába, Pasker Iván úr, a Magyar Doka Kft. ügyvezető igazgatója fogadta a résztvevőket, és bemutatta a cég jelenleg alkalmazott zsalurendszereit, valamint azok alkalmazási lehetőségeit és működésüket. Ezt követően a bemutatóközpontban megtekintették az egyszerű, kézi építésű kistáblás fal- és födémzsalurendszert, a daruval építhető nagytáblás fal- és födémzsalu rendszereket, a moduláris vezetett és önkúszó zsalurendszert, az autópálya pillérek és hídtestek megvalósítására szolgáló szabadon betonozó zsalukocsiját, valamint a legfőbb rendszerelemeket, melyek nélkül a rendszer nem lenne egységes és mindenre kiterjedő. A program zárásaként a gyártócsarnokokban a zsaluelemek gyártási folyamatával ismerkedtek meg.

Az autópálya alagútépítés helyszínén a speciális zsaluzatot gyártó PERI cég, illetve a kivitelező vállalat egy-egy képviselője ismertette a kivitelezés folyamatát, majd bejárták az építési helyszínt. A zsaluzás a PERI cég a kivitelező igényeinek megfelelően erre a projektre kifejlesztett zsalurendszerével zajlott.

 

 

 

Pete Zoltán
ügyv. ig. helyettes