2022-1-HU01-KA121-VET-000062998 számú Erasmus+ projekt

Biberach, 2023. április 16-22.

 

A projekt témája az energiahatékony építési eljárások és épületfelújítási módok tanulmányozása volt. A résztvevők a Biberachi Ács Képzőközpontban elsőként egy elméleti előadás keretében összefoglalták az energiahatékony építési módokhoz, valamint a tető-szerkezetek felújításhoz, és a passzívház építéshez kapcsolódó épületfizikai alapfogalmakat. Majd PRIMO modellrendszer segítségével a tető- és falszerkezetek építési módjait tekintették át. Ezt követően tanműhelygyakorlatok keretében a témához kapcsolódó néhány gyakorlati feladatot végeztek el. Az oktatóteremben kialakított tetőrészleteken a különböző szigetelési módokat és a speciális csomópontok szakszerű kialakítást gyakorolták be. Végezetül egy blower door teszt keretében az épület légtömörségét vizsgálták meg.

 

A projekt keretében két céghez, a KAMPA és a Schlosser Készházgyártó céghez is ellátogattak a résztvevők. A KAMPA cég székháza stílszerűen egy faszerkezetű épület, ami az építésekor Németország legnagyobb, 6 emeletes faszerkezetű építménye volt. A tulajdonosa rendkívül elkötelezett a környezetvédelem, az energiahatékonyság és megújuló energiák alkalmazása iránt. Faszerkezetű házakat építenek kulcsrakészen. A megrendelők a cég központjában, az úgynevezett bemintázó teremben, ami egy teljes épületvertikumot felölelő bemutatóterem, kiválaszthatják az épületbe beépítendő anyagokat, csempétől a csaptelepig, a nyílászáróktól a cserépig, a konyhabútortól a szaunáig, a szaniter termékeket, fűtési rendszert stb.

A Schlosser Készházgyártó cég is faszerkezetű épületek gyártásával és építésével foglalkozik, de inkább csarnokokat, istállókat, és tárolókat készítenek.

 

A tanulmányút zárásaként a résztvevők ellátogattak a Müncheni BAU Építőipari Szakkiállításra. A Münchenben kétévente megrendezésre kerülő rendezvény a világ egyik legnagyobb és legjelentősebb építőipari szakkiállítása. A szakvásár legfontosabb témája a klímaváltozás kihívásai, a megfizethető lakhatás, az erőforrások és újrahasznosítás, valamint a digitális átalakulás volt, de emellett a moduláris építés témája is napirenden maradt.

 

 

Pete Zoltán 
ügyv. ig. helyettes