A WorldSkills 2015 Kőműves Válogatóversenyen ebben az évben is a Kecskeméti Gáspár András Szakiskola tanulója bizonyult a legjobbnak! Az elmúlt három évben ugyanis rendre a kecskeméti szakiskola kőműves tanulói képviselték hazánkat a WorldSkills és az EuroSkills nemzetközi szakmunkásversenyeken, ami egyértelműen az iskola szaktanárainak és gyakorlati oktatóinak eredményes és áldozatos munkáját dicséri.

A 2015. évi WorldSkills Szakmunkás Világverseny kőműves válogatóversenyére jelentkező tizenhárom kőműves szakmunkástanuló közül az első fordulót követően hat versenyző jutott tovább az ÉVOSZ szervezésben a budapesti Schulek Frigyes Szakközépiskola tanműhelyében megrendezett kétnapos döntőbe. A versenyzőknek tizenkét munkaóra alatt egy bonyolult falszerkezeti elemet kellett elkészíteniük. A zsűri tagjai a versenyzők által elkészített falszerkezet vízszintes és függőleges méreteinek és falsíkjainak méretpontosságát, a hézagkialakításokat és a feladat esztétikus kivitelezést a nemzetközi versenyek értékelési szempontjai alapján pontozták.

Az első helyezést Borsodi Ferenc 84 %-os eredménnyel érte el. A második helyezett Silling István a békéscsabai Kós Károly Szakiskola, harmadik pedig Posta Zsolt a debreceni Povolny Ferenc Szakiskola végzős tanulója lett. A további helyezettek Takácsi Gergő a zalaegerszegi Széchenyi István Szakiskola, Bárdics Patrik a szombathelyi Hefele Menyhért Szakiskola, valamint Gyömbér Dávid Róbert a pécsi Pollack Mihály Szakiskola tanulói voltak.

Az első három helyezett ezt követően az ÉVOSZ koordinálásával egy intenzív szakmai felkészítésen vesz majd részt, és az MKIK által jövő áprilisban megrendezésre kerülő Nemzeti Válogatón dől majd el véglegesen, hogy kőműves szakmában ki képviselheti majd hazánkat a jövő augusztusban a brazíliai Sao Paolo-ban megrendezésre kerülő WorldSkills versenyen.

A válogatóverseny megvalósításához a Wienerberger Téglaipari Zrt. és a BauMit Kft. biztosított építőanyagot, továbbá a Budapesti Kereskedelmi és Ipakamara (BKIK), a Téglás Szövetség, a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ), az ÁJK-Satec Kft. és a debreceni DÉSZ-KER Zrt. nyújtott anyagi és szakmai segítséget. A verseny lebonyolításában a Schulek Frigyes Szakközépiskola tanára és diákjai működtek közre.