Budapest, 2011. április 8-9.
CONSTRUMA Szakkiállítás

A 2011. október 4. és 9. között Londonban megrendezésre kerülő 2011. évi WorldSkills Szakmunkás Világversenyen kőműves, ács és épületburkoló szakmákban Magyarországot képviselő versenyzők kiválasztására az ÉVOSZ által meghirdetett Válogatóverseny 2011. április 8-9-én Budapesten, a Construma Építőipari Szakkiállítás 16-os pavilonjában került megrendezésre. Az eredményhirdetésre április 10-én, vasárnap de. 11:00 órakor a verseny helyszínén került sor. A WorldSkills szabályzata értelmében a versenyre 22 évesnél fiatalabb szakmunkás fiatalok nevezhettek be.

A versenyfelhívást a hazai építőipari szakiskolák, valamint a korábbi és az idei évben a Szakma Sztár versenyek döntőjébe bejutó szakmunkás fiatalok részére is megküldtük. A jelentkezőknek vállalniuk kellett, hogy győzelmük, illetve második és harmadik helyezésük esetén tartalékként részt vesznek az októberi WorldSkills Szakmunkás Versenyen, valamint az azt megelőző szakmai felkészítésen. A válogatón végül is 7 – 7 kőműves és ács, valamint 8 épületburkoló versenyző indult. A résztvevőknek egy gyakorlati feladatot kellett megadott időre elkészíteniük. Követelmény a feladat gyors, precíz és esztétikus kivitelezése volt. A válogatóversenyen győztesei:

  Ács szakmában: Nagy Dávid Bercsényi Miklós SZKI, Ajka
  Burkoló szakmában: Száraz Ádám Vasi Bau Fa- és Építőipari SZKI, Szombathely
  Kőműves szakmában: Laklia Zoltán Pollack Mihály Műszaki SZKI, Pécs

Győzelmük eredményeként ők képviselhetik hazánkat Londonban a WorldSkills Világversenyen. A WorldSkills-en induló versenyzők utaztatását és ellátását, valamint a versenyhez szükséges szerszámok és anyagok kiszállításának költségeit a Nemzetgazdasági Minisztérium által biztosított keretből a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) finanszírozza. A Válogatóversenyen legjobb eredményt elérő kőműves, ács és épületburkoló szakmunkások Világbajnokságra történő szakmai felkészítését az ÉVOSZ koordinálja.

A versennyel kapcsolatban további információ a www.worldskillslondon2011.com és a www.worldskills.org honlapokon található. A korábbi nemzetközi versenyek feladatai, és az idei válogató feladatkiírása az ÉVOSZ honlapján (www.evosz.hu) a „Versenyfeladatok” alkönyvtárban érhetők el. A válogatókról, és a korábbi nemzetközi versenyekről készített képek a http://picasaweb.google.com/evosz.leonardo honlapon találhatók.

A Válogatóverseny megvalósításához a Jaf Holz Ungarn Kft., Mapei Kft., Zalakerámia zRt., Saint Gobain Építőanyag Kereskedelmi zRt., Isowelt Kft., Sema Faépítészeti Szoftver, Pitzl Kötőelem, Rothoblaas, Új Ház Centrum Bau-Star 98 Kft., ÁJK-Satec Kft., valamint a Hungexpo zRT., az MKIK, BKIK, VOSZ, és a Magyar Téglás Szövetség nyújtott szakmai és anyagi támogatást. A verseny lebonyolításhoz ezen kívül a gödi Piarista Szakiskola, valamint a budapesti Schulek Frigyes és Ybl Miklós Szakközépiskola nyújtott szakmai segítséget.

További információk:

A verseny végeredménye

Az ács szakma beszámolója

A burkoló szakma beszámolója

A kőműves szakma beszámolója